Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Tulevan koodarikoulun hallituksen puheenjohtaja Linda Liukas on syntynyt vuonna 1986, eli hän ei itsekään voisi vielä hakea oppilaaksi Hive Helsinkiin. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Kero
Tulevan koodarikoulun hallituksen puheenjohtaja Linda Liukas on syntynyt vuonna 1986, eli hän ei itsekään voisi vielä hakea oppilaaksi Hive Helsinkiin. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Kero

Koodarikoulun hallituksen puheenjohtaja Linda Liukas kertoo olleensa huolissaan erityisesti siitä, miten syrjäytymisvaarassa olevat nuoret saataisiin mukaan opiskelemaan koodausta. 

Slushissa kerrottiin keskiviikkona, että Supercell avaa ensi syksynä Suomeen ihan uudenlaisen oppilaitoksen, koodaamisen opiskeluun tarkoitetun Hive Helsingin. Koulu on opettajaton, ja malli siihen tulee Ranskasta – jossa vastaavasta oppilaitoksesta valmistuneet ovat kuulemma työllistyneet joka ikinen. 

Uutinen otettiin innolla vastaan – paitsi 31 vuotta täyttäneiden innokkaiden tulevaisuuden koodarien keskuudessa. Me Naisten Varpu Varpela kirjoitti kolumnissaan, että jos jotain, Suomeen kaivattaisiin koodarikoulua viisikymppisille:

Ei meidän tarvitse olla huolissaan siitä, ryhtyvätkö nykyiset 18-vuotiaat tytöt isona koodareiksi vai kampaajiksi. Uskon, että he tekevät ihan mitä haluavat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meidän pitäisi enemmän puhua siitä, millaisia näköaloja ja hommia tulevaisuuden työelämällä on tarjota nykyisille 40-, 50- ja 60-vuotiaille. Kolmekymppisenä minulla on valtaosa työurastani vielä edessä. Haluaisin uskoa, että voin tehdä sen aikana vielä vaikka mitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni somekeskustelija oli Varpun kanssa samoilla linjoilla. Nyt Hive Helsingin hallituksen puheenjohtaja, koodari ja ohjelmoinnin opettaja Linda Liukas vastaa kritiikkiin julkisessa Geek Women Unite! -Facebook-ryhmässä.

– Iso kiinnostus yli 30-vuotiailta (joihin siis itsekin kuulun!) vaikuttaa kahteen asiaan: koulun ikärajoja mietitään uusiksi ja yritämme listata ja välittää tietoa myös muista väylistä oppia ohjelmointia ilmaiseksi, verkossa, lähiopetuksella, nopeammin kuin 3 vuodessa ja työn ohessa, Linda lupaa kommentissaan. 

Hän kertoo, että tarkoitus oli aloittaa oppilaaksiotto pariisilaisen esikuvansa tapaan kapeasta ikähaarukasta niin kauan kuin koulu on tuntematon ja hakee vielä muotoaan. 

– Minua huoletti valmisteluvaiheessa erityisesti se, miten saadaan esimerkiksi syrjäytymisvaarassa olevat nuoret, välivuosiin jäävät, sellaiset jotka eivät millään tavalla koe itseään teknologia-alalle kuuluvina, sosioekonomisesti erilaiset jne. tähän mukaan, hän kirjoittaa.

Koodauksesta innostuneiden aikuisten onneksi alalle on paljon muitakin reittejä, joista joitakin mainitaan samaisessa Facebook-keskustelussa. Hiven ranskalainen esikuva Ecole 42 on nyttemmin poistanut ikärajat, ja sama on tiettävästi pyrkimyksenä Suomessa aloittavassa koodarikoulussakin. 

Vierailija

Sikäli hyvä, mutta monet "entiset" syrjäytyneet nuoret ovat nykyisiä syrjäytyneitä 30+ vuotiaita. Kehitys alkoi jo 1990-luvun lamasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla