Kuvat
Shutterstock
Sataa sataa ropisee. Mutta toivottavasti ei juhlapäivänä!
Sataa sataa ropisee. Mutta toivottavasti ei juhlapäivänä!

Sääennusteiden lukeminen on oma taiteenlajinsa. Meteorologi kertoo nyt, milloin sääennusteeseen pystyy parhaiten luottamaan.

Sää mietityttää usein kesäisin ja varsinkin siinä tapauksessa, jos suunnitelmissa on puutarhajuhlat tai vaikka talon maalaus. Myös moni kesän morsiuspari pohtii sataako omana juhlapäivänä?

Kuinka paljon aikaisemmin voi edes saada varman sääennusteen? Me Naiset kysyi asiaa Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Sini Tenhuselta.

− Hyvä nyrkkisääntö tähän on se, että 3–5 vuorokauden päähän voidaan ennustaa aika luotettavasti. Ensimmäisen vuorokauden osuvuusprosentti sääennusteelle on 90 prosenttia, jopa vähän ylikin. Yhden vuorokauden päähän voidaan siis ennustaa todella tarkasti, Tenhunen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Hyvä nyrkkisääntö on se, että 3–5 vuorokauden päähän voidaan ennustaa aika luotettavasti”

Sääennusteiden luotettavuuteen vaikuttavat muun muassa vuodenaika ja se, onko matala- vai korkeapainetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

− Talvella säätä voidaan ennustaa luotettavimmin silloin, kun Suomen yllä pörrää matalapaine ja kesällä silloin, kun Suomen yllä on korkeapaine. Tästä hyvä esimerkki on viime kesä, jolloin oli lämmintä. Silloin heinäkuussa pystyimme ennustamaan hyvin parinkin viikon päähän, koska se korkeapaine ei siitä juuri mihinkään liikahtanut.

Tarkkuus on kuitenkin parantunut ajan kuluessa myös sään ennustamisessa.

− Nykyään pystymme ennustamaan viiden vuorokauden päähän sillä tarkkuudella, millä 90-luvulla ennustettiin 2 - 3 vuorokauden päähän. Aika paljon on siis menty eteenpäin, Tenhunen huomauttaa.

Kuurosateet haasteena

Kesäjuhlia järjestävä voi kuitenkin joutua jännittämään säätilannetta jopa juhlapäivän aamuun asti.

− Sateen mahdollisuus riippuu siitä, onko odotettavissa kuurottaisia sateita vai rintamasade. Jos kyseessä ovat kuurottaiset kesäsateet, niin silloin vasta aamulla tietää, osuuko omalle paikkakunnalle sateita. Jos kyseessä on ollut laajamittainen rintamasade, niin silloin tilanne on jo yleensä pari päivää ennen tiedossa.

Sadekuurojen paikallisuus vaikeuttaa niiden ennustamista.

− Meillä meteorologeilla on sellainen naapurinpiha-ajattelu, että ei voi ennustaa tuleeko se sade omalle kotipihalle vai naapurin kotipihalle, koska sadekuurot ovat niin paikallisia ilmiöitä.

Viimeisimmät päivittyneet säätiedot meteorologi katsoo itsekin kotona ollessaan Ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta ja suosittelee sitä muillekin, joita tuleva sää askarruttaa.

− Kotona ollessani käytän joko nettisivuja tai sitten Ilmatieteenlaitoksen aplikaatiota. Sieltä näkee oman paikkakunnan ihan viimeisimmän päivittyneen ennusteen.

Hellettä tiedossa

Yhden asian Tenhunen kuitenkin voi jo luvata. Helle saapuu nyt kesäkuun alussa Suomeen. Alkukesän juhlijat ja kesälomailijat voivat siis nyt huokaista helpotuksesta.

− Suomeen saapuu erittäin lämmintä ilmamassaa ja tämä johtaa siihen, että paikoitellen lämpötila nousee ihan sinne kolmenkymmenen asteen lukemiin.

Sää myös jatkuu parin viikon ajan tavanomaista kesäsäätä lämpimämpänä. Ilmiö ei kosketa vain Etelä- ja Keski-Suomea, vaan koko maa pääsee nauttimaan kesäisistä lukemista.

− Ihan jopa Pohjois-Lapissakin noustaan sinne kahteenkymmeneen asteeseen. Saadaan Lapissakin terminen kesä vihdoin käyntiin.

Vierailija

Ja juhlia järjestävän kannattaa aina tehdä se varasuunnitelma sateen varalle, Suomessa kun asutaan. Eikä se helle muuten kannata olla ykköstoive juhlissa. Vieraat hikoavat, meikit ja kermakakut alkavat sulaa, ruokamyrkytys väijyy lähistöllä tarjoamisten lämmetessä ja auringonpistos tai lämpöhalvaus eivät ole mukavia muistoja vieraille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla