Marja Kihlström pitää Puhu muru -blogia ja omaa seksuaaliterapeutin vastaanottoaan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä
Marja Kihlström pitää Puhu muru -blogia ja omaa seksuaaliterapeutin vastaanottoaan. Kuva: Sanoma-arkisto / Panu Pälviä

Seksuaaliterapeutti ja bloggaaja Marja Kihlström jakoi omat kokemuksensa yläasteelta, kun Sysmän yhteiskoulun kiusaamistapaukset nousivat tällä viikolla otsikoihin.

Tietokirjailija ja seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kirjoittaa Puhu muru -blogissaan, että häntä kiusattiin ja huoriteltiin koko yläasteen ajan. Vuonna 1999 Marja kävi Karkkilan yläasteen seitsemättä luokkaa, ja abiturienttien gaalassa hänelle annettiin koko koulun edessä huorapalkinto.

”Palkinnonjaon yhteydessä perusteltiin, miksi palkinnon sain ja minusta näytettiin salaa kuvattu video, jonka päälle tuli lopuksi teksti: SAKKOLIHAA. Palkinnoksi tuli pala kangasta, kondomeja ja jonkin sortin kunniakirja. Muistan miten minulle naurettiin”, hän kertoo kirjoituksessaan.

Marja päätti kertoa omista kokemuksistaan blogissaan sen jälkeen, kun Ylen MOT-ohjelma kertoi alkuviikosta Sysmän peruskoulussa tapahtuvasta kiusaamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ylen artikkelissa rehtori Tuula Vuorinen selitti kiusaamista sillä, että oppilaat pukeutuvat hutsahtavasti ja siirsi näin vastuun kiusaamisesta kiusatuille. Myöhemmin hän pahoitteli sanavalintojaan ja kertoi esimerkiksi Ilta-Sanomien jutussa niiden olleen ”rupattelua”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Marja Kihlström kertoo saaneensa kirjoituksensa julkaisemisen jälkeen valtavan määrän viestejä ja palautetta.

– Niin paljon, etten voi edes käsittää, hän sanoo puhelimessa.

Viesteissä moni on muistellut vastaavia kokemuksiaan. Kirjoitus on saanut havahtumaan siihen, että esimerkiksi abigaalan varjolla tapahtuva kiusaaminen ja nöyryyttäminen on ollut koulumaailmassa pitkään yleisesti sallittua – ja sitä tapahtuu vieläkin. 

– Eräs opettaja laittoi minulle viestiä, että hänet on työpaikallaan lynkattu, kun hän on yrittänyt puuttua asioihin. Vastarintaa on edelleen.

Marja ihmetteleekin blogissaan, miksi aikuiset eivät puuttuneet, vaan katsoivat vain vierestä.

– Minulle jopa sanottiin, että älä nyt siitä, se on vain leikkiä. Kokemukseni mitätöitiin.

Kolme vuotta kiusaamista

Marjan kohdalla huorittelu jatkui koko yläasteen ajan. Marja arvelee sen saaneen alkunsa erään juorun seurauksena.

– Minulla oli tiukat kotiintuloajat, ja olin joutunut lähtemään koulun diskosta puoli yhdeltätoista. Sen seurauksena yksi poika laittoi liikkeelle juorun, että olimme panneet koulun vessassa, Marja tarkentaa. 

Blogissaan Marja kertoo olleensa palkinnon saamisen aikaan neitsyt. Kiusaamisen vuoksi hän päätti, ettei harrasta seksiä kenenkään ”oman kylän pojan” kanssa, jotta liikkeelle ei lähtisi enää enempää juoruja. Lupaus myös piti.

Marja julkaisi Instagramissa nuoruuskuvan itsestään.

Kiusaaminen meni lopulta niin pitkälle, että tarvittiin oppilashuollon ja jopa poliisien apua.

– Se meni fyysiseksi. Minua pyöriteltiin nokkospuskassa, revittiin vaatteista ja käytiin käsiksi.

Kun yläaste loppui, Marja jätti pikkukaupungin taakseen ja lähti lukioon Helsinkiin. Nyt aikuisena Marja sanoo, ettei kuuntelisi huorittelua keneltäkään ja jos kohtaisi sellaista, lupaisi käydä huorittelijan kanssa pitkän keskustelun.

– Itsellänikin kun on kolme lasta, toivoisin, etteivät he ikinä joudu kokemaan samaa kuin minä. Kiusaamisen kohteeksi voi joutua kuka vain, Marja sanoo.

Lisäksi Marjan mielestä on tärkeää, että kiusaamista ja huorittelua ei hyväksytä, vaan siihen puututaan joka tilanteessa.

– Auttaa jo paljon, kun muut sanovat, että sellaista ei saa tehdä. Silloin tulee olo, että kiusaaminen on väärin, eikä ole vain minun kokemukseni, että se on väärin.

Marja korostaa aikuisten vastuuta.

– Heidän tulisi puuttua, selvittää tilanne ja pysäyttää kiusaaminen sekä tarjota keskusteluapua kiusatulle. Moni kiusattu kokee jäävänsä aivan yksin kokemuksensa kanssa.

Kirjoituksensa myötä Marja sai viestin myös yhdeltä vuoden 1999 abeista.

– Hän oli selvittänyt, että tällainen palkinto todella annettiin, ja pahoitteli sitä, vaikka ei itse ollutkaan palkinnon antaja.

Lupa ilmaista itseään

Tänään vietetään myös Pukeudutaan hutsahtavasti! -päivää. Vajaat 2 000 ihmistä on kertonut Facebookissa osallistuvansa tapahtumaan, jonka tarkoitus on tukea kiusattuja ja vaille ymmärrystä jääneitä nuoria.

Tapahtuman yhteydessä hutsahtavuudella tarkoitetaan pukeutumista niin kuin kukin itse haluaa – vaikka monelle aikuiselle se on helppoa, itseään vasta etsivältä nuorelta saattaa vaatia suurta rohkeutta olla oma itsensä ja tuoda se myös esille.

Marja Kihlström päätti lähteä överille linjalle ja julkaisi Instagramissa kuvan asusta, jonka hän olettaisi ”saavan vihaisia ja kummeksuvia katseita osakseen”, jos sellaisessa lähtisi kaupungille.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#hutsustipukeutuminen vaatteet ja meikit - tiedän tasan, mikä saa ihmisillä aikaan "huorahälytyksen". Vahva silmämeikki, kunnon punahuuliin, minihame (nahkainen), läpinäkyväpaita ja kunnon korolliset fuck me -saappaat. Ja asenne missä nainen ei pyytele mitään anteeksi, vaan osoittaa mitä haluaa. Kaikkia tämä ei tietenkään koske, mutta tässä asussa tällä asenteella saa vihaisia ja kummaksuvia katseita osakseen. Kyllä harmittaa, että en ehdi hakea lapsia tänään päiväkodista ja liikkua heidän kanssaan ratikalla keskustan läpi. Se vasta olisikin, kolmen lapsen hutsusti pukeutuva äiti! Mutta hei te kaikki - olkaa rohkeasti sitä mitä haluatte! Mä vedin tänään pienen överin päivän kunniaksi, mutta saattaa mut tälleenkin joskus nähdä. 😅 Kiitos @miila1977 mahtavan päivän ideoinnista! #hutsustipukeutuminen #seksuaalisuus #sexuality #nainen #women #eikiusaamiselle #fuckstereotypes #feminism #mychoice #empowering #seksuaaliterapeutti #sextherapist #tietokirjailija #author #bloggaaja #blogger #puhumuru

Henkilön Marja Kihlström (@puhumuru) jakama julkaisu

– Slut-shamingin vastalääke on olla juuri sellainen nainen kuin haluaa. Tänään nahkaminihameessa ja huomenna farkuissa. Minä päätän, Marja sanoo.

Blogissaan Marja myös kirjoittaa, että nuoruuteen kuuluu kokeileminen, revittely ja vahva itsensä ilmaiseminen.

”Nuorten leimaamista ulkonäön tai käytöksen takia ei voi perustella millään tavalla, se on yksinkertaisesti väärin.” Marjan blogikirjoitus löytyy kokonaisuudessaan tämän linkin takaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla