Koronaepidemia muutti sinkkujen elämää rajusti. Treffien sopimisen sijaan kiinnostavien matchien kanssa kirjoitellaan pitkiä viestejä. Uusi romantiikan aikakausi on alkamassa, sanovat asiantuntijat.

Mari, 29, oli vuoden tauon jälkeen ladannut Tinderin uudelleen puhelimeensa, kun Suomeen julistettiin koronan takia poikkeustila. Mari hämmentyi: seuraavalle viikolle oli sovittu kolmet treffit. Hän oli tavannut jokaista miestä jo muutaman kerran, mutta ei ollut osannut vielä päättää, kenen kanssa haluaisi jatkaa suhdetta.

– Yksi oli syvällinen, toinen hauska ja kolmas hyvännäköinen.

Mari leikitteli ajatuksella, että vaihtaisi tulevalla viikolla ensisuudelmat kunkin miehen kanssa, se ehkä helpottaisi päätöksen tekemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sen jälkeen olisin tiennyt, kenen kanssa kemiat kohtaisivat ja kenen kanssa ei tekisi lainkaan mieli mennä sänkyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poikkeustila kuitenkin muutti tilanteen dramaattisesti. Perinteisen elokuvan tai ravintolan sijaan Mari tapasi miehiä lenkkipolulla ja piti heihin koko ajan metrin verran etäisyyttä. Siitä oli suuteleminen kaukana. Toisaalta ilmassa tuntui myös hauskaa jännitettä, kun etäisyyttä oli pakko pitää.

Kun yksi miehistä, se hyvännäköinen, yllättäen nappasikin Marin tiukkaan halaukseen treffien päätteeksi, Mari halasi takaisin.

– Kosketus tuntui valtavan hyvältä. Ihan jo pelkkä halaaminen oli mahtavaa, ehkä juuri siksi, että se oli niin kiellettyä.

Ihan kuin ennen vanhaan

Deittailuvalmentaja Mia Halonen ei ihmettele, että halaus saattoi tuntua jopa suudelmaa paremmalta. Poikkeusolot ovat Halosen mukaan aloittaneet deittailukulttuurissa entistä romanttisemman aikakauden.

– Kun nopea fyysinen tapaaminen ja seksi eivät ole enää mahdollisia, ihmisten on pakko tutustua toisiinsa.

Se saattaa johtaa ihastumiseen, jopa rakastumiseen. Halonen ennustaa, että rakkaus ja sitoutuminen nousevat pikaseksiä tärkeämmiksi asioiksi. Hän uskoo, että tämä on todennäköisempää kuin se, että sinkut siirtyisivät joukoittain pois deittisovelluksista tai harrastamaan nettiseksiä. Poikkeusaika osoittaa, minkälaiset asiat todella ovat tärkeitä.

Psykoterapeutti Mervi Saarinen on samaa mieltä. Tyypillisesti elämän ja kuoleman kysymykset lisäävät ihmisten tarvetta rakastua ja lisääntyä. Koska korona aiheuttaa kuolemanuhan meille kaikille, myös rakastumisen tunteet ja tarpeet nousevat pintaan. Saarisen mielestä tilanne muistuttaa sota-aikaa.

– Kun miehet olivat rintamalla, naiset saattoivat kirjoittaa täysin tuntemattomillekin sotilaille pitkiä kirjeitä. Kirjeenvaihdossa oltiin kuukausia ilman, että tavattiin, ja silti rakkaus roihusi. Moni pitkä avioliitto alkoi tuolla tavalla. Rakastumisen tunne saattaa olla hyvin syvä, vaikka toinen olisi vieras ja kaukana.

Rakkaus jäi rajan taa

Maaliskuussa Aki, 32, huomasi joutuneensa pulaan. Hän oli koko syksyn tapaillut entistä työkaveriaan. He olivat käyneet kahvilla ja leffassa. Vaikka tapaamiset sovittiin ystävinä, ne olivat alkaneet muistuttaa yhä enemmän treffejä. Aki tajusi, että hänen teki mieli suudella naista. Kun nainen tammikuussa sai töitä Helsingistä ja muutti pois Tampereelta, Aki huomasi olevansa rakastunut.

Aki jatkoi tiivistä yhteydenpitoa naisen kanssa. Hän suunnitteli tekevänsä vierailun naisen luokse alku­vuodesta ja kertovansa tunteistaan. Rohkeuden keräämisessä meni kuitenkin liian pitkään, ja maaliskuussa koko Uusimaa suljettiin. Vaikka rajat ovatkin taas auki, toiseen kaupunkiin ei vieläkään niin vain mennä, varsinkin kun kahvilat ja ravintolat ovat kiinni. Aki uskoo kuitenkin, että naisella ja hänellä on edelleen mahdollisuudet hyvään parisuhteeseen.

– Oikeastaan ajattelen häntä joka päivä.

Aki viestittelee edelleen naisen kanssa päivittäin ja pelaa tämän kanssa pelejä netissä. Hän ei kuitenkaan ha­luaisi kertoa tunteistaan viestillä.

– Pelkään, että en saa hänen ajatuksistaan selvää, jos en voi seistä hänen edessään, kun kerron tunteistani.

Deittailuvalmentaja Mia Halonen rohkaisee Akia suoraan toimintaan. Tai niin suoraan, kuin se poikkeusoloissa on mahdollista.

– Kehottaisin Akia kirjoittamaan tunteistaan rehellisen ja kauniin kirjeen. Toinen vaihtoehto on miettiä, mikä voisi ilostuttaa tunteiden kohdetta ja lähettää hänelle vaikka kukkia viestinä omista tunteista. Rakkauden näyttäminen voi tehdä esimerkiksi karanteeniarjesta poikkeuksellisen ihanaa.

Älä ota sitä niin vakavasti

Omien tunteiden paljastaminen niiden kohteelle on Halosen mielestä erityisen vaikeaa, jos taustalla on jo pitkään jatkunut ystävyys.

– Torjunnan pelko on hyvin vahva tunne, mutta liian jahkaamisen myötä tunteet saattavat myös väljähtyä. Tunteista kertominen vapauttaa meidät piinasta: enää ei tarvitse pohtia, vastaako toinen tunteisiin. Lisäksi moni nainen pitää miehestä, joka tarttuu toimeen.

Vaikka torjutuksi tuleminen saattaa aiheuttaa suoranaista kipua, rehellisyys omille tunteille antaa energiaa yrittää rakkauden etsimistä uudelleen. Halonen suosittelee sinkuille kevyiden deittiprofiilien luomista erilaisiin palveluihin.

– Muistutan aina, että muitakin deittisovelluksia on olemassa kuin Tinder. Monet muut sovellukset eivät ole niin ulkonäkökeskeisiä ja antavat aikaa ja tilaa hitaalle tutustumiselle. Kaikki kannattaa kuitenkin aloittaa kevyesti, eikä profiiliin kannata heti ladata kaikkia suurimpia perhesalaisuuksia tai traumoja.

Entä jos ehtii ihastua etänä, mutta kun tapaamisen aika tulee, ei pidäkään vaikkapa kumppanin ominaistuoksusta? Halosen mukaan tällainen sydänsurujen pelko estää myös saamasta sydäniloja. On harvinaista ja ihanaa, että syvä yhteys toisen ihmisen kanssa löytyy.

– Jos siitä ei lopulta tulekaan rakkautta, siitä saattaa tulla vaikka ystävyyttä.

Psykoterapeutti Mervi Saarisen mukaan poikkeusolot voivat tuntua siedettävämmiltä, jos on korviaan myöten ihastunut. Ihastus tuo arkeen positiivisia tunteita, haaveita ja odotusta.

– Vaarana kuitenkin on, että ihastuksesta luodaan vahingossa epätodellinen, omia tarpeita vastaava fantasia, jolla ei ole todellisuuspohjaa.

Saarinen kehottaa puhumaan oman ihastuksen kanssa videolla ja puhelimessa mahdollisimman paljon. Silloin toisen ajatukset, ilmeet ja eleet voivat päästä yllättämäänkin eivätkä fantasiat ala elää omaa elämäänsä.

Saarinen neuvoo myös jakamaan etänä arjen pieniä hetkiä. Yhdessä voi laittaa ruokaa, juoda aamukahvit tai käydä vaikka iltaisin yhdessä nukkumaan.

– Kannatan suhteiden ylläpitämistä perinteisillä puhelinkeskusteluilla. Ne ovat aitoja kohtaamisia ja jaettuja muistoja, jotka eivät katoa hiirtä klikkaamalla.

Romantiikka kunniaan

Mari päätti lopulta lopettaa tapailun toistaiseksi kokonaan. Hän työskentelee terveydenhoitoalalla ja koki deittailun aiheuttavan liian suuren sairastumisriskin. Kaksi miehistä, hauska ja hyvännäköinen, olisivat halunneet jatkaa yhteydenpitoa ja tapailua etäsuhteessa.

– En näe siinä mitään järkeä. Olen toiminnan ihminen ja haluan suhteiden kehittyvän kasvotusten.

Juuri nyt Mari kokee, että ei-seksuaalinen suhde mukavan miehen kanssa olisi lähinnä riippakivi hänen arjessaan. Hän tekee pitkiä työvuoroja ja haluaa niiden jälkeen vain olla yksin ja nukkua. Kun poikkeustila on ohi, Mari haluaa aloittaa deittailun puhtaalta pöydältä. Hän on pohtinut, minkälaisia suhteista olisi voinut tulla, kun luvassa ei ollutkaan suudelmia ja seksiä.

– Olin aivan varma siitä, että en haluaisi kokeilla video­yhteydellä seksiä näiden miesten kanssa. Puhelinseksi ja itsetyydytys olisivat voineet toimia, mutta koska en ollut edes vaihtanut ensisuudelmaa, olisin koko ajan vain miettinyt, että olisikohan tämä hyvää oikeasti.

Marin mielestä kaikki olisi mennyt eri tavoin, jos hän olisi ehtinyt vaihtaa suudelmat miesten kanssa ja voinut tehdä sen perusteella päätöksen. Sellaisessa tilanteessa hän olisi voinut jatkaa etäsuhdetta virtuaalisestikin.

Deittailuvalmentaja Mia Halosen mielestä Marin kannattaisi miettiä vielä, sillä kiinnostavia miehiä ei tule kovin usein vastaan, varsinkaan kolmea kappaletta kerralla. Tutustumista voi jatkaa, vaikka ei jaksaisi panostaa sata lasissa deittailuun. Hyvin toteutettuna etädeittailu tuo arkeen iloa ja energiaa, joka voi myös auttaa jaksamaan raskaassa työssä.

Halosen mukaan suhteeseen kannattaa kuitenkin suhtautua asiaankuuluvalla vakavuudella, toista ei saa pitää hyllyllä odottamassa sopivaa hetkeä tapaamiselle.

Kyse on siitä, kuinka treffit poikkeusoloissa toteutetaan.

– Suosittelen, että treffeille ei rajata erityistä aikaa, vaan etäyhteys kannattaa ottaa niissä arjen tilanteissa, joissa muutenkin kaipaisi kiinnostavan kumppanin seuraa.

Päivittäinen ulkoilu tai yhteinen iltapala voivat tulla täyteen iloista odotusta, jos ne saa jakaa henkilön kanssa, johon tutustuminen tuntuu hyvältä. Halonen uskoo, että korona-aika on hyvä koulutus romantiikasta ja sen iloista erityisesti niille sinkuille, jotka tekevät treffeillä päätökset vain kehoaan kuunnellen.

– Kun ei voi heti mennä sänkyyn ja ihastua intohimoisesti, onkin aikaa selvittää, ovatko arvot, ajatukset ja toiveet yhdenmukaisia. Se luo hyvän pohjan rakastumiselle ja pitkällekin suhteelle.

Vierailija

Juttu kuvastaa käsitystä sinkuista ihmisinä, jotka eivät kykene tai halua sitoutua yhteen henkilöön.

Itselläni korona erottaa minut olosuhteiden pakosta siitä ainoasta ihmisestä, jonka edes haluan koskettavan tai tulevan lähelle. Eikä tässä ole mitään ihanan romantista, tämä on silkkaa ikävää ja molemminpuolista surua. Monien mutkien ja vastoinkäymisten jälkeen vielä tämä. Tunnelma on lähinnä kuin maailma jälleen kerran läimisi päin näköä.

Joten terveisiä asiantuntijoille, että miettikääpä myös sitä, että tämä kriisi antaa monelle jo valmiiksi kuormitetulle ihmiselle lisää kuormaa. Ja he eivät ole niitä ihmisiä, jotka julkisuudessa muovaavat itsestään koronasankareita.

Ei pelinaiselle

Kuvastaa hyvin nykypäivä naisia. Pidetään itse montaa miestä ja sitten itketään, kun ei kukaan näistä ole syvällisesti mukana treffeissä eikä suhteen rakentamisessa. Mikä teitä naisia vaivaa, ettei enää yksi mies riitä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla