Kuvat
Shutterstock
Maanomistajan lupa riittää tuhkien sirottelemiseen, jos ei halua muistomerkkiä.
Maanomistajan lupa riittää tuhkien sirottelemiseen, jos ei halua muistomerkkiä.

Jossain kohtaa se saattaa putkahtaa kenen tahansa meistä mieleen, oma kuoleman jälkeinen sijainti nimittäin. Kysyimme asiantuntijalta, miten nämä hommat oikein menevätkään.

– Minun tuhkani voi sitten vetää ihan vessanpöntöstä, esitti ystävä hautaustoiveenaan.

No eikä voi! Ei vessanpönttöön saa heittää mitään ylimääräistä. Mutta mitä edesmenneen tuhkalle saa tehdä? Itä-Suomen Aluehallintovirasto vastaa koko maan hautaustoimilain lupa- ja valvonta-asioista, ja ylitarkastaja Johanna Rantala lupaa vastata tyhmiin kysymyksiin.

En kuulu kirkkoon. Mihin minut haudataan?

Jokaiselle on löydyttävä hautasija yleiseltä hautausmaalta. Suomessa evankelis-luterilainen kirkko vastaa  sekä uskontokuntiin kuuluvien ja että kuulumattomien hautaamisesta. Pyynnöstä kirkkoon kuulumaton voidaan haudata tunnustuksettomalle hautausmaalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuulun kirkkoon. Maksanko siis kirkollisveroillani myös ateistikaverini hautaamisen?

Et. Valtio huolehtii, että seurakunnilla on rahat hoitaa lakisääteinen hautaustoimi. Hautapaikan hinta saattaa joillain paikkakunnilla olla kalliimpi ulkopaikkakuntalaiselle, mutta seurakunnan jäsenyys ei vaikuta hintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saanko valita vapaasti arkkuhautauksen tai tuhkauksen väliltä?

Saat, mutta joillain vanhoilla, suosituilla hautausmailla saattaa olla se tilanne, että uusia hautapaikkoja ei ole – tai että vain uurnalehdossa on tilaa.

Saako omaisen haudata muualle kuin hautausmaalle?

Aluehallintovirastolta voi hakea lupaa yksityisen hautapaikan perustamiseksi, ja kyllä lupia on myönnetty.

Entäs saako omaisen tuhkat sirotella esimerkiksi hänen toivomaansa metsään?

Saa, maanomistajan tai alueen haltijan luvalla. Jos ei tiedä, kuka omistaa tai hallinnoi tiettyä metsää tai vesialuetta, asiaa kannattaa lähteä selvittämään Maanmittauslaitokselta. Jos paikalle ei perusta muistomerkkiä, muuta lupaa ei tarvita. Muistomerkkiin tarvitaan aluehallintaviraston lupa.

Entä tuhkauurna? Kissan tuhkauurnaa saa säilyttää vaikka kirjahyllyssä, mutta entä ihmisomaisen?

Uurnaa ei saa säilöä, vaan se pitää sijoittaa pysyvästi eli haudata tai sirotella.

Minkä takia arkku tarvitaan myös polttohautauksessa?

Se vaatimus tulee terveydensuojeluasetuksesta.

Vierailija

Huoli tai pelko ei ole mikään hyvä syy jättää kertomatta tai tekemättä juttuja joiden faktat on tarkastettu.

Asioiden kertomatta jättäminen jättää oletuksille, tietämättömyydelle  nykyistäkin suuremman temmellyskentän jota trollit ja "väärät profeetat" voivat käyttää hyväkseen levittääkseen tarkoitushakuista propagandaansa ihmisille jotka haluavat vain kuulla silmänsäsulkien mieleisiään asioita.

Kuolema kuuluu ihmisen elämänkaareen.

Tähän meneillään olevaan tautiin tulee luultavasti suomessakin sairastumaan kuolemaan vielä useita ihmisiä, sekä ateistejä että uskovaisia.

Lapsia asialta voi suojella tiettyyn rajaan asti, mutta kyllä aikuisen pitää pystyä kohtaamaan elämän realiteetit vaikeina aikoina painamatta päätään pensaaseen.

Vihainen

Minusta todella mauton juttu. Tietysti monelle uskovaiselle,uusimja helpottava. Monet kirkosta eronneet ovat jo sitä ennen maksaneet ”tyhjästä” vuosia. Itse esimerkiksi kymmeniä vuosia. Koska muita hautausmaita ei juuri ole ja luterilaisen kirkon tehtävä myös uskonnottomien verorahaa vastaan on Huolehtia hautausmailta. Useimmissa seurakunnissa jopa kirkollisveroja maksavan on maksettava hautapaikasta ja lunastettavia ”tontti” 25 vuoden välein, huoli on turha. Kun monet ihmiset ovat oikeasti huolissaan omasta ja läheistensä ,kohtalosta tänä aikana, luulisi toimitukselle olevan muitakin aiheita, ei kuitenkaan niitä loputtomia horoskooppiperusteisia.
Erään amerikkalaisen poliitisen ohjelman juontajan tapaan kysyisin ” kuinka typeriä luulette meidän olevan”. Ehkä typerimmän ovat sillä toisella puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla