Kuvat
Sanoma-arkisto
Kohtuuhintaisia miniasuntoja moni toivoisi lisääkin. Kuvassa Saton 15 neliön kämppä Martinlaaksossa.
Kohtuuhintaisia miniasuntoja moni toivoisi lisääkin. Kuvassa Saton 15 neliön kämppä Martinlaaksossa.

Vuokratilastosta näkyy se, minkä moni tietää ihan perstuntumaltakin: asuminen kallistuu ihan eri tahtia kuin palkat nousevat.

Kuulostaako tutulta: asuntojen vuokrat ovat pääkaupunkiseudulla karanneet muun maan vuokratasosta, yksiöistä on pulaa ja vuokrat ovat edelleen nousussa?

Suunnilleen siltä Suomen vuokratilastot ovat viime vuosina kuulostaneet, ja myös tällä viikolla julkistettu tilasto kertoo samaa tarinaa. Vuokrien nousu on sentään jo hidastumaan päin – vielä kun palkat pysyisivät perässä!

Pääkaupunkiseudun vuokrataso alkaa olla sen verran korkealla, että ei ihme, jos on vaikeaa houkutella pysyviä työntekijöitä esimerkiksi hoitoalalle tai varhaiskasvatukseen. Ehkä avioerojenkin määrä alkaa kohta laskea: kökömpikin parisuhde tuntuu hyvältä vaihtoehdolta, kun käy ensin Oikotiellä vilkaisemassa, minkälaiseen asuntoon olisi varaa eron jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuokrien nousu on sentään hidastumaan päin.

Tilasto näyttää, että vapaarahoitteiset vuokrat ovat nousseet vuoteen 2015 verrattuna pääkaupunkiseudulla 6,8 prosenttia ja muualla Suomessa 5,5 prosenttia. Jos asuu vuokrayksiössä Helsingin kantakaupungissa, joutuu maksamaan vuokraa suunnilleen 800 euroa kuussa ja monesti enemmän: neljännesosan yksiöistä mediaanivuokra on yli 900 euroa kuussa.

Muissa isoissa kaupungeissa pääsee halvemmalla. 

Alla olevassa taulukossa näkyvät kaupunkien keskustayksiöiden mediaanivuokrat. Esimerkiksi Tampereella ja Kuopiossa keskustayksiön keskivuokra on 568 euroa ja Porissa enää 448 euroa.

Kaupunki Mediaanivuokra
Helsinki 800 €
Espoo-Kauniainen 728 €
Vantaa 748 €
Tampere 568 €
Turku 530 €
Pori 448 €
Lahti 518 €
Hämeenlinna 531 €
Kuopio 568 €
Jyväskylä 538 €
Oulu 508 €

Asuntopula on hellittänyt

Vanhan nyrkkisäännön mukaan asumiseen olisi hyvä kulua enintään 40 prosenttia nettopalkasta. Se tarkoittaa, että oikein hyvällä tuurilla Helsingin keskustayksiössä voisi vielä asua, jos tilillä on verojen jälkeen 2000 euroa.

Huonompi uutinen on toisaalta se, että Helsingissä vuokria korotellaan edelleen enemmän kuin muualla maassa, ja uudet vuokrasopimukset solmitaan entistä kalliimmalla.

– Vuokra tuplaantuu, jos muutat Helsinkiin muualta Suomesta, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Martti Korhonen.

Hyviäkin uutisia tilastosta löytyi: asuntopula on ainakin hetkeksi hellittämässä, koska viiden viime vuoden aikana eri puolilla maata on rakennettu reippaasti. Varsinkin uusia kaksioita on tarjolla paljon. Ehkä tarjonnan kasvu alkaa jonain päivänä näkyä vuokrissakin?

Vuokra-asuminen on muuten yleistymässä, ja syyt vaihtelevat eri puolilla Suomea.

Maakunnissa on alettu pelätä omistusasunnon arvon laskua. Ilmiöstä on viime aikoina puhuttu paljon, ja se kannustaa asumaan vuokralla. 

Pääkaupunkiseudulla taas omistusasumiseen on ylipäänsä vaikeaa päästä kiinni ilman isoja säästöjä. Kalleimmilla alueilla asunnot ovat niin kalliita, että varakkaampikin saa vuokraamalla enemmän neliöitä lähempää keskustaa. Ehkä omistusasunto ei enää ole suomalaisten mielestä ainoa järkivalinta?

Vuokraturvan Timo Metsolan mielestä nyt alkavat vuokralaisen markkinat: pitkäaikainen vuokralainen uskaltaa tinkiä jo vähän hinnasta.

Metsolalla on vinkkikin, ja se on Lahti! Siellä on vuokranantajan kannalta ikävä, mutta vuokralaisen kannalta hyvä tilanne. 

– Lahteen on rakennettu varsinkin kaksioita niin paljon, että siellä on ylitarjontaa. Kaikkiin asuntoihin ei meinaa löytyä vuokralaisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla