Kuvat
Emilia Anundi / Sanoma-arkisto
Lukio-opintojen kustannukset saattavat yllättää suuruudellaan.
Lukio-opintojen kustannukset saattavat yllättää suuruudellaan.

Tuoreen lukiolaisen hankintalistalla ovat muun muassa kirjat, läppäri ja laskin. Laskimme, kuinka paljon lukion ensimmäinen opiskeluvuosi maksaa.

Suomessa koulutus on ilmaista – vai onko? Kalliita lukukausimaksuja suomalaiset opiskelijat eivät joudu maksamaan, mutta opiskelun hinta voi tulla esteeksi jopa lukio-opinnoille.

Millaisiin kustannuksiin tänä syksynä lukionsa aloittava nuori perheineen saa varautua?

Suomen Lukiolaisten Liitto on laskenut koko kolmevuotisen koulutuksen maksavan lukiolaiselle noin 2 600 euroa. Kustannukset painottuvat hieman opintojen alkuun, koska ensimmäisenä kahtena vuotena kursseja suoritetaan viimeistä vuotta enemmän. Siksi alussa oppikirjoja joutuu hankkimaan enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Opintojen alussa on ostettava myös kannettava tietokone, laskin tai laskinohjelma sekä muut koulutarvikkeet kuten vihot ja kansiot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyimme Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Roosa Pajuselta, millaisia kuluja lukion aloittavalle tulee ensimmäisenä vuotena. Kirjat ovat yksi suurimmista menoeristä. Pajusen arvion mukaan kirjojen hinnaksi tulee koko lukion aikana noin 1 950 euroa.

− Tällä laskelmalla opiskelija suorittaa 75 kurssia keskimääräisillä ainevalinnoilla ja kirjoittaa viisi ainetta kahdella kirjoituskerralla. Kirjojen hinnat on katsottu satunnaisesti valitun lukion kirjojen mukaisesti ja oletettu, että ne ostetaan uutena, Pajunen kertoo.

Ensimmäiselle vuodelle kirjojen kustannuksista osuu noin 38 prosenttia eli 750 euroa. Hieman säästöä voi syntyä, jos kirjoja voi hankkia digitaalisessa muodossa. Digitaalisten kirjojen kokonaishinnaksi lukion aikana Pajunen arvioi 1 750 euroa.

Digitaalisten kirjojen huono puoli on se, ettei niitä pysty kierrättämään eli myymään eteenpäin. Nidottuja kirjoja pystyy ostamaan myös käytettyinä, joten kirjat voi saada käsiinsä hieman edullisemmin. Käytettyjä kirjoja hankkiessa kannattaa varmistaa opetussuunnitelmasta tai opettajalta, kuinka vanha painos kirjasta käy kurssilla.


Ilman kannettavaa ei pärjää

Toinen hintava hankinta on kannettava tietokone. Suomen Lukiolaisten Liitto arvioi soveltuvan laitteen maksavan noin 300–600 euroa.

Helsingin Sanomien mukaan lukiolaiselle ostettavan läppärin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sopiva koko, tehokkuus, nopea käynnistyminen ja hyvä akun kesto. Halvinta vaihtoehtoa ei välttämättä kannata ostaa, jotta tietokoneella pärjää koko lukion ajan.

Monella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta miettiä kalliimpia vaihtoehtoja. Pajunen kertoo joidenkin kuntien avustavan tietokoneen hankinnassa tai jopa tarjoavan sen opintojen ajaksi lainaksi. Pääsääntö on kuitenkin edelleen se, että välineet hankitaan itse.

Kirjojen ja tietokoneen lisäksi opiskelija tarvitsee laskimen tai laskinohjelman. Laskimen hinnaksi on arvioitu noin 50 euroa ja laskinohjelman noin 70 euroa. Lisäksi Suomen Lukiolaisten liitto on arvioinut tarvittavien liikuntavälineiden arvoksi 100 euroa. Muiden tarvikkeiden, kuten kuvaamataidon materiaalien ja kirjoitusvälineiden, hinnaksi tulee noin 60 euroa. Iso osa kustannuksista osuu opintojen alkuun.

Ensimmäisen vuoden lukio-opintojen hinnaksi voisi karkeasti arvioida yhteensä 1 100–1 400 euroa riippuen tietokoneen hinnasta.

Summa sisältää kirjat, läppärin ja laskimen. Hankintojen lisäksi moni opiskelija maksaa esimerkiksi matkakuluja.


Onko kaikilla yhdenvertainen mahdollisuus opiskella?

Pajunen kertoo, että liitto saa jonkin verran kommentteja ja yhteydenottoja siitä, ettei kaikilla ole varaa hankkia lukio-opiskelun vaatimia tarvikkeita.

Opintoihin voi tällä hetkellä saada opintorahaa. Nyt niihin voi saada myös 46,80 euron oppimateriaalilisän, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Vaikka oppimateriaalilisä on tervetullut uudistus, se ei ole Pajusen mukaan täysin ongelmaton.

− Lisä maksetaan kerran kuukaudessa, kun taas suurin osa lukion kuluista kohdistuu usein lukuvuoden tai jakson alkuun. Lisää myös maksetaan ainoastaan kaikista vähävaraisimmille. Summa ei yksinään riitä kattamaan edes oppimateriaalikuluja.

Suomalaiset ovat aina pitäneet tärkeänä arvona sitä, että kaikilla on yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua lähtökohdistaan riippumatta. Hallitus on kirjannut maksuttoman toisen asteen hallitusohjelmaansa. Ylen mukaan se voi toteutua aikaisintaan vuonna 2021.

Vierailija

Suomalainen koulutus on huippuluokkaa. Joka kritisoi materiaalikustannuksia, sillä opiskelusta ei makseta se tekisi tutkinnosta vain erittäin varakkaiden etuoikeuden, ei näe koko kuvaa. Pienituloisia kohtaan tunnen empatiaa muita kohtaan en, heidän kohdallaan kysymyksessä on asioiden priorisointi. Oman lapsen koulutuksen tulisi olla korkealla tärkeyslistalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla