Sosiaalisen median haasteet kiertävät hetkessä maailman ympäri, joten alkuperäinen viesti saattaa hämärtyä. Tästä syystä moni ymmärsi myös #BlackAndWhiteChallenge:n väärin.
Sosiaalisen median haasteet kiertävät hetkessä maailman ympäri, joten alkuperäinen viesti saattaa hämärtyä. Tästä syystä moni ymmärsi myös #BlackAndWhiteChallenge:n väärin.

Sosiaalinen media on parhaimmillaan, kun se levittää tietoa. Joskus se kuitenkin toimii kuin rikkinäinen puhelin ja näin kävi myös #BlackAndWhiteChallenge:n kohdalla.

#ChallengeAccepted #WomenSupportingWomen #WomenEmpoweringWomen #BlackAndWhiteChallenge

Näillä hastageilla levisi haaste, jossa naiset postasivat Instagramiin mustavalkoisia kuvia itsestään osoittaakseen tukeaan muille naisille. Haasteeseen osallistuivat paitsi tavalliset naiset, myös lukuisat maailmantähdet kuten Paris Hilton ja Ivanka Trump. Myös monet suomalaiset julkkisnaiset kuten Martina Aitolehti ja Maria Veitola lähtivät mukaan. Kuvateksteissä naiset ylistivät toisiaan ja kumosivat myyttiä siitä, että nainen olisi susi toiselle naiselle. 

Tätä haasteessa ei kuitenkaan alunperin ollut kyse. Oikeasti mustavalkoiset kuvat ja #BlackAndWhiteChallenge lähti liikkeelle Turkista, eikä sen sanoma ollut yhtään niin ruusuinen kuin kansainvälisesti leviävän naiset tukevat toisiaan -haasteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Todellisuudessa haasteessa on kyse turkkilaisesta naisesta, Pınar Gültekinista, joka tuli entisen miesystävänsä murhaamaksi. Levittääkseen tietoisuutta naisten kohtaamasta väkivallasta, jakoivat turkkilaiset naiset Instagramissa mustavalkoisia kuvia itsestään. Kuvilla he halusivat viestiä, että kuka tahansa heistä voi olla seuraava, jonka mustavalkoinen kuva julkaistaan kuoleman merkiksi mediassa, etenkin, kun tilastojen mukaan naisten murhat ovat lisääntyneet Turkissa viime vuosina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sosiaalisen median lisäksi turkkilaiset naiset protestoivat myös kaduilla, sillä Turkin hallinto harkitsee tällä hetkellä eroamista Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lähisuhdeväkivaltaa sekä syrjintää torjuvasta sopimuksesta. Eroamista hallinto perustelee sillä, että se "uhkaa turkkilaista perherakennetta" ja islamilaisia arvoja.

Pahimmillaan somehaasteet hiljentävät ne, jotka niiden tulisi päästää ääneen

Somehaasteiden lisäännyttyä ovat lisääntyneet myös niiden erilaiset tulkinnat. Usein väärinymmärtäminen johtaa siihen, että ihmiset, joita protestoitava asia ei kosketa, vievät tilaa niiltä, jotka yrittävät tulla kuulluksi.

Näin kävi myös mustista neliöistä tunnetun #BlackOutTuesday -haasteen kohdalla, jossa hyvää tarkoittava somekansa käytti vahingossa mustien neliöiden yhteydessä hashtagia #BlackLivesMatter, joka oli tarkoitettu jakamaan tietoa Black Lives Matter -liikkeestä ja mielenosoituksesta. Lopulta tieto hukkui tyhjien mustien neliöiden sekaan.

Moni #BlackAndWhiteChallenge -haasteeseen osallistunut nainen on jo nostanut kätensä ylös virheen merkiksi. Muun muassa Maria Veitola ja Paula Vesala ovat lisänneet julkaisemaansa kuvaan tietoa haasteen alkuperästä ja Turkin tilanteesta. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

HUOM & EDIT Otin tällä kuvalla osaa somessa kiertävään haasteeseen, jossa kehoitettiin postaamaan mustavalkoinen kuva itsestä ja jakamaan haastetta eteenpäin inspiroiville naisille. Nyt tiedän, että alkuperäinen haaste on paljon enemmän. Tämä on hyvä esimerkki rikkinäinen puhelin-ilmiöstä. Tai siis rikkinäinen some! Kuvahaaste on lähtöisin Turkista, jossa kuolee vuosittain valtava määrä naisia lähisuhdeväkivallan uhreina. (Yli 400 naista vuonna 2019) Nuoren opiskelijan, Pinar Gültekin exä murhasi Pinarin taannoin raa’asti. Uhrista julkaistiin mustavalkoinen kuva mediassa. Haasteen alkuperäinen tarkoitus on postata kuva itsestä ja tehdä näkyväksi se, että sukupuolittuneen lähisuhdeväkivallan uhriksi voi päätyä kuka vain nainen Turkissa, ja miksei myös kuka vain meistä Suomessa. Suomi on naisille EU:n toiseksi väkivaltaisin maa. Oma koti turvattomin paikka. Ja kaikki joita hävettää, ettette tienneet haasteen alkuperää, ei hätää. Ei kaikkea voi tietää. Minäkään en tiennyt. Mutta nyt tiedän. Koko ajan opitaan! Kiitos korjauksesta ja lisäinfoista @cha.la.yan —- Jätän alkuperäisen kuvatekstin tähän alle, niin näette miten viesti voi somessa muuttua. Eikä ole huono viesti tämäkään, naisten keskinäisellä solidaarisuudella ja tuella on väliä! —- Oon vähän huono lähtemään mukaan somehaasteisiin ja kiertokirjeisiin, mutta tästä viimeisimmästä on tosi vaikea kieltäytyä. Sillä aina kun naiset nostavat toisiaan -vaikka sitten somehaasteen merkeissä-, olen intopiukeana mukana! Kiitos siis @jaana.helena @lindabergroth @joannalaajisto @helibangbang ja @k_lamberg , että nimesitte ja haastoitte minut mukaan. Myös te inspiroitte minua, jokainen omalla tavallanne. Ootte kaikki upeita, omaehtoisia ja sisukkaita muijia, joilla on vahva visio ja hyvä sydän. Maailma on parempi ja kauniimpi paikka teidän ansiostanne. —- Kuvassa olen 4-vuotias. Tykkään tunnustella hiekkaa käsissäni ja valuttaa sitä silmieni edessä. Oon sama tyyppi edelleen: parasta on tutkia ja ihmetellä maailmaa. #womenempoweringwomen #challengeaccepted #blackandwhitechallenge #pinargultekin

Henkilön Maria Veitola (@mariaveitola) jakama julkaisu

– Kaikki joita hävettää, ettette tienneet haasteen alkuperää, ei hätää. Ei kaikkea voi tietää. Minäkään en tiennyt. Mutta nyt tiedän. Koko ajan opitaan, toteaa Maria Veitola editoidussa kuvatekstissään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla