Kuvat
Shutterstock
Monelle suomalaiselle on tärkeintä, ettei lemmikki joudu näkemään nälkää.
Monelle suomalaiselle on tärkeintä, ettei lemmikki joudu näkemään nälkää.

Ruoka ja muut perustarvikkeet eivät ole Suomesta loppumassa. Mutta jos tilanne olisi toinen, suomalaiset olisivat sittenkin solidaarisia – ainakin lemmikkejään kohtaan.

Kun koronavirustilanteeen aiheuttamasta ruoan ja vessapaperin hamstraamisesta uutisoitiin, moni syytti kanssaihmisiä itsekkyydestä. Parhaiten kassajonoissa näkyi vessapaperi, mutta kärryissä oli muutakin. Päivittäistarvikkeiden haaliminen on toki turhaa, koska sen enempää ruoka kuin muutkaan perustarvikkeet eivät Suomesta lopu. Me Naisten teoreettisen kyselyn tulokset kuitenkin osoittavat, että emme ehkä sittenkään ole niin itsekkäitä kuin on väitetty.

Kysyimme suomalaisilta, mitä yhtä asiaa ilman he eivät missään tapauksessa haluaisi olla. Ylivoimainen voittaja oli kahvi, jonka mainitsi lähes joka neljäs yli 200 vastaajasta. Tämä ei sinänsä yllättänyt, ovathan suomalaiset tunnetusti kahvikansaa. Enemmän häkellytti se, mikä toinen tuote kipusi kärkisijoille.

Neljänneksi eniten ääniä sai nimittäin lemmikin ruoka. Se todella lämmittää sydänalaa, kuinka moni laittaisi tarvittaessa kissansa tai koiransa tarpeet omiensa edelle. Varsinkin kun ottaa huomioon, ettei kaikilla vastaajilla mitä luultavammin edes ole lemmikkiä. Emme selvästikään ole niin itsekeskeisiä kuin on väitetty.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös tällaisia tarpeellisia asioita mainittin: sairauden vuoksi välttämättömät lääkkeet, patterit kuulolaitteeseen sekä vauvan vaipat ja ruoka. Moni mainitsi myös veden.

Vastausten joukossa oli myös yksittäisiä, jokseenkin erikoisia valintoja: sinappi (”sillä saa pahankin ruuan maistumaan hyvälle!”), energiajuoma (”ilman sitä päätä särkee”) ja hiuslakka (”hiukset eivät pysy kuosissa kosteassa ilmassa ilman hiuslakkaa”). Se kuuluisa vessapaperi puolestaan ylsi kymmenen kärkeen vain rimaa hipoen.

Tässä kymmenen yleisimmin mainittua tuotetta:

1. Kahvi

”Ilman kahvia ei pysy hereillä, eikä ole nautintoja.”

”Jos kahvia ei ole, tulee niin kova migreeni, etten ole kykenevä toimimaan, töissä enkä kotona.”

”Henkisesti kahvin juomisella on niin suuri merkitys. Kahvi kuuluu aamuun ja iltaan. Isovanhempani tapasivat hamstrata kahvia ja sokeria, joten osittain lienee kyse myös opitusta perinteestä, josta mielelläni pidän kiinni. Perinteetkin luovat turvallisuudentunnetta.”

”Sitä vain pitää saada, olen koukussa kahviin.”


2. Leipä

”Se on hyvää, kelpaa ihan yksinään ja siitä saa tehtyä erilaisia versioita.”

”Koska elän sillä, ja siinä on hiilareita, jotta jaksaa tehdä jotain!”

”Koska rakastan ruisleipää.”

3. Maito

”Kahvi ei ole mitään ilman maitoa.”

”Maidossa ja maitotuotteissa on oikeastaan kaikkea mitä ihminen tarvitsee.”

”Käytän ja itseasiassa koko perhe käyttää sitä kaikkeen, ja jos se pääsee loppumaan, itselleni tulee epäonnistunut ja ahdistunut, köyhä olo. Ilman vessapaperia pärjään kyllä.”

4. Lemmikinruoka

”Koska olen itse itselleni koiran ottanut, olen velkaa Hänelle sen, että huolehdin joka tilanteessa, että Hänellä on ruokaa tarpeeksi. Itselle tekisi todellakin hyvää parin viikon paasto!”

”Minulla on huoli lemmikistäni. Ostinkin kissanruokaa juuri yhden sijaan kaksi pakkausta.”

”Koira on vaikea ruokkia ilman perusnappuloita, sen vatsa ei kestä pelkkää ihmisten ruokaa.”


5. Suklaa

”Se auttaa kaikkeen! Suklaalla on selätetty surut, huolet ja taudit ennenkin, ja se sopii myös hyvin juhlistamaan hetkeä kuin hetkeä.”

”Olen sokeriaddikti ja joka päivä on saatava syödä jotain makeaa edes vähän. Ja suklaa tunnetusti rauhoittaa hermoja ja piristää mieltä, kun tautitilanne huolestuttaa.”

”Suklaa tuo lohtua epävarmassa tilanteessa. Se on turvallista ja rauhoittaa mieltä, maistuu hyvältä ja antaa energiaa.”

6. Kaurahiutaleet

”Kaurapuuro on hyvää ja ravitsevaa, siitä löytyy proteiinia, hitaita hiilareita, runsaasti kuitua ja hieman rasvaakin. Se pitää nälkää itselläni erinomaisesti, ja sopii tarvittaessa sekä aterioille että välipalaksi.”

”Joka aamu keitän puuroa ja eläisin sillä vaikka useamman päivän.”

”Päivä alkaa puurolla ja haluan että se on hyvää! -- Myös sairaana on helppo niellä puuroa, vaikka kuinka olisi ruokahalu hukassa.”


7. Alkoholi

”Punaviini maistuu hyvältä, ja parin lasin jälkeen saa kunnon unet, vaikka olisi stressiäkin.”

”Mukavampi olla juovuksissa, jos ei pääse harrastuksiin.”

”Oluesta tulee hyvä ja RENTO olo.”

”Jos maailmanloppu tulee, voi ainakin lähteä pienessä sievässä ja hyvillä mielin.”

8. Tupakka

”Olen riippuvainen nikotiinista.”

”Tupakka vie nälän ja antaa nautintoa.”

9. Saippua

”Oleellisin asia koronan taltuttamisessa.”

”Pelkkä vedellä peseminen ei tuo raikkauden tunnetta.”


10. Vessapaperi

”Se on monikäyttöistä: niistä, oksenna, kakkaa, pissi, vuoda vaikka verta, niin rulla vessapaperia hoitaa kaiken. Pönttöön ja pois pahentamasta tautia, vaikka et roskia voisi viedä ulos, jos olisi niin heikossa kunnossa.”

”Itse kyllä ostin pehmeää vessapaperia nenäliinoiksi. Niitähän menee ja reilusti, kun flunssa alkaa. Nenäliinat ovat paljon kalliimpia.”

Puhtaat keuhkot

Vaikka en ole koskaan polttanut tupakka, minun on pakko kyseenalaistaa tupakkaa äänestäneet henkilöt, koska mitä vittua. Mitä saatanan nautintoa se syöpä kääryle muka antaa? Onko se kyseinen nautinto nimeltänsä riippuvuus joka valehtelee riippuvaiselle olevansa nautinto jota riippuvainen sokeasti uskoo

Sisältö jatkuu mainoksen alla