Tuoreen kyselyn mukaan moni suomalainen mies ajattelee, ettei hääparille tarvitse viedä lahjaa.

Onko häihin sopivaa ilmestyä ilman lahjaa? Lähes joka toinen suomalainen ajattelee, että on.

Norjalainen viestintäyhtiö Schibsted Media Group teetti huhtikuussa rahankäyttöä koskevan kyselytutkimuksen, johon vastasi 1 000 suomalaista. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia. 60 prosenttia alle 30-vuotiaista kyselyyn osallistuneista menisi häihin ilman häälahjaa. Otannan mukaan lahjattomien kastiin kuuluivat erityisesti nuoret miehet.

Miesten tapa ilmestyä juhliin ilman lahjaa tai viemisiä on ihmetyttänyt Me Naisissa ennenkin. Toimittajamme on pohtinut, miksi tuliaisista huolehtiminen jää heterosuhteissa usein naisten harteille. Moni nainen tuntuu ajattelevan viemisten kuuluvan peruskäytöstapoihin, mutta miesten kohdalla niin ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miesten välinpitämättömyys lahjojen suhteen voi ärsyttää, mutta toisaalta voi ajatella niinkin, miehet ovat asiassa edelläkävijöitä. Maailman ylikulutuspäivä aikaistuu joka vuosi ja kerskakuluttamisen ympäristövaikutuksista uutisoidaan päivittäin. Ehkä lahjat olisi järkevää jättää kokonaan ostamatta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paljonko lahjan pitäisi maksaa?

Mitä sitten hankkia, jos kuitenkin haluaa ilahduttaa hääparia tai juhlakalua lahjalla? Kuinka paljon siihen pitää laittaa rahaa? Me Naiset selvitti asiaa keväällä, ja verkkosivuilla toteutettuun kyselyyn vastasi yli 4 000 henkilöä. Kävi ilmi, että juhlissa kuin juhlissa sopivin lahjan arvo läheiselle ihmiselle on 50–99 euroa ja hieman etäisemmälle ihmiselle 20–49 euroa.

Moni toivoo lahjaksi rahaa, ja se on Me Naisten aiemmin haastatteleman hääsuunnittelija Marja Bonnin mielestä täysin ok. Bonnin mukaan etiketin mukainen lahjasumma häissä on 50 euroa, jos lahjansaaja on läheinen ystävä tai sukulainen. Hän kuitenkin muistuttaa, että vierailla on usein isompi stressi häälahjan suuruudesta kuin hääparilla itsellään. Parille tärkeintä on ihana juhla ja se, että tärkeät ihmiset saapuvat paikalle.

– Moni pari on hyvinkin vähään tyytyväinen.

Fakta on loppujen lopuksi se, että vain ani harva tarvitsee lisää tavaraa. Materian hankkimisen sijaan voisi panostaa esimerkiksi omatekoiseen korttiin tai lahjoittaa vaikkapa yhteistä aikaa. Mikä olisi ihanampi lahja kuin yhdessä kokattu illallinen ja rento illanvietto ystävien kesken?

Sisältö jatkuu mainoksen alla