Kuvat
Shutterstock
Meidän Perhe
Eikö koiran ulkoilutus nappaa? Vaikka tekisi mieli motkottaa, kokeile teiniin ennemmin lempeää lähestymistä.
Eikö koiran ulkoilutus nappaa? Vaikka tekisi mieli motkottaa, kokeile teiniin ennemmin lempeää lähestymistä.

Tutkimuskin sen todistaa: teini kuuntelee parhaiten ohjeita, jotka sanotaan lempeällä äänellä. 

Pyydät teiniä tyhjentämään astianpesukoneen tai viemään koiran ulos, ja mitään ei tapahdu? Muuta äänenpainoasi. Teinit suhtautuvat myönteisemmin kehotukseen, jos äänensävy on lempeä eikä käskevä, Walesilaisen Cardiffin yliopiston tekemä tutkimus kertoo.

Älä siis motkota, vaikka mieli tekisi. Tämä koskee ainakin äitejä: tutkimuksessa keskityttiin nimittäin siihen, miten äänensävy vaikutti naisen antamien kehotusten voimaan.

Tutkimukseen osallistui yhteensä yli tuhat 14–15 vuotiasta poikaa ja tyttöä. He kuuntelivat nauhalta 30 erilaista kehotusta, joissa teini-ikäisten äidit pyysivät nuoria tekemään arjen askareita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoret kuulivat jokaisen pyynnön erilaisella äänenpainolla: vaativalla, neutraalilla ja kannustavalla. Sen jälkeen teinien piti pohtia, millaisia tuntemuksia kehotukset herättävät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myönteisimmän vastaanoton nuorilta sai tsemppaava äänensävy. Neutraalilla tai vaativalla äänellä annettu kehotus ei puolestaan innostanut teinejä askareiden pariin. 

Tämä on myös yksi positiivisen kasvatusmallin peruspilari: vanhemmuus tuottaa parasta tulosta silloin, kun se perustuu myönteiseen vuorovaikutukseen. 

Kasvatusmallin kehittänyt perhetyöntekijä Tiia Trogen kertoo Vauva.fin haastattelussa, että vanhemman kannattaisi käskyttämisen sijaan kertoa lapselle, miksi jokin asia tehdään. Esimerkiksi lause ”laita pipo päähän” opettaa lapsen toimimaan vain käskystä, kun taas positiivisen kasvatuksen lähtökohtana on saada lapsi ymmärtämään, että ulkona tarvitaan pipoa. 

– Lasta ei kannata opettaa tottelemaan vaan ajattelemaan, Trogen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla