Kuvat
Sanoma-arkisto
Kerran näinkin päin: kaveri puhuu, Mauno kuuntelee.
Kerran näinkin päin: kaveri puhuu, Mauno kuuntelee.

Mauno Koivisto -dokumenttisarjasta kaikki puhuvat nyt, ja hyvähän se onkin!

”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin.”

Tätä sitaattia Mauno Koivistolta aina toistellaan. Se onkin hieno, toivoa luova lausunto, ja sitä osaa arvostaa varsinkin nyt, kun on katsonut Areenasta kahdeksanosaisen Koivisto-dokumentin. Dokumentista käy nimittäin ilmi, että keskimäärin Mauno Koiviston horinat olivat niin epäselviä, ettei kuulija tajunnut niistä mitään. Selkeät hetket nousevat fundeerauksen seasta kauniisti esiin: ”Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan!”

Kiinnostava dokumenttisarja kannattaa ehdottomasti katsoa, jos ei vielä ole katsonut. Se valaisee Suomen lähihistoriaa ja siitä heräsi lisäkysymyksiäkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

1. Mistä Maunon optimismi kumpusikaan?

Kuuluisa ”olettakaamme, että kaikki käy hyvin” -lause tuntuisi viittaavan optimistiseen luonteeseen, mutta jos Jari Tervon tekemää sarjaa on uskominen, Koivisto oli varsinkin nuorena synkkä ja katkera. Kun hän matkusti sodan jälkeen kuoromatkalle Ruotsiin ja näki paikallisen nuoren äidin työntelevän hymyillen vauvaa vaunuissa, hän kiehui raivosta: miten tuo kehtaa hymyillä näin kamalana aikana!?

Koiviston elämänasenne muuttui myöhemmin leppeämmäksi, mutta ehkä optimismi oli silti vain pakollinen selviytymisstrategia katastrofiajatteluun taipuvaiselle mielelle. Pärjäisikö Koiviston viitoittamalla ajattelumallilla myös 2020-luvulla, kun maailmanmeno lannistaa?

2. Oliko Mauno ihana vai raivostuttava?

Kaikki paitsi Paavo Väyrynen kehuvat Koivistoa dokumentissa kovasti: faneja riittää. Mies oli ilmeisesti hyvin älykäs ja lumoavan arvoituksellinen. Mutta hän taisi olla myös harvinaisen ärsyttävä hahmo! Kuinka ketkumaista on vähätellä idänsuhteita julkisesti ja kuitenkin samalla opiskella venäjän kieltä ja tapailla omaa KGB-kaveria?

Entä mitä pitäisi ajatella ihmisestä, joka kutsui ihmisen luokseen keskustelemaan, mutta pitikin monologin ja nauhoitti oman puheensa? Tai miehestä, joka ensitreffeillään haluaa filosofoida ääneen totuuden olemuksesta? Tellervo Koivisto on jossain haastattelussa vastannut kysymykseen, onko hän koskaan harkinnut avioeroa, että ”en, mutta murhaa kylläkin”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Missä voisi kuulla Maunon laulavan?

Koivisto haki synkkinä nuoruusvuosinaan lohtua musiikista: kuoroharrastus oli hänelle pakopaikka todellisuudesta. Hän oli myös hyvin uskonnollinen, osasi runsaasti virsiä ulkoa ja lauloi mielellään, kertoo lähipiiri.

Mutta millainen ääni hänellä oli? Samanlainen kuin Samu Haberilla vai ennemmin sellainen kuin Jukka Kuoppamäellä? Luulisi, että omia monologejaan nauhoitellut mies olisi äänittänyt myös laulamistaan: missä ne nauhat ovat? Johannes Virolainenkin on levyttänyt kansanlauluja, miksei Maunolta ole virsilevyä?

4. Mistä tulikin mieleen...

Johannes Virolainen olisi hyvä aihe dokumenttisarjalle! Hän on Koivisto-dokumentissa pikkuisessa sivuroolissa, mutta enempään olisi aineksia.

Jari Tervon tekemän Kekkos-dokumenttisarjan, Tervon tekemän Koivisto-dokumenttisarjan ja Tervon toivottavasti tulossa olevan Johannes Virolainen -dokumenttisarjan jälkeen Kekkosen valtakausi Suomessa alkaisi olla mukavan kattavasti valaistu.

5. Seuraavaksi lama-aika käsittelyyn?

Koiviston rooli laman aikaisessa politiikassa kiinnostaisi, mutta sitä ei tässä dokumentissa juuri penkaista. Pahat kielet ovat väittäneet, että pankkimies Maunon myötävaikutuksesta lama-Suomessa tuettiin hanakammin pankkeja kuin velallisia. Mutta oliko näin ja jos oli, oliko hyvästä syystä?

90-luvun lamasta on muuten vielä parikin kiinnostavaa, moniosaista dokumenttisarjaa tekemättä. Kukahan tekisi?

Hei oikeesti nyt!

Sarja ei ole vain Jari Tervon tekemä. Tervo toimii ainoastaan sarjan julkkis-juontajana. Ottakaa asioista selvää ja selvittäkää itsellenne mm. miten tv-ohjelmia tehdään. Pienenä vinkkinä, että ne ovat aina ryhmätyötä.

Vierailija

Kyseessä ei ole Jari Tervon tekemä sarja, juontama kylläkin. Koko Koivisto-sarjan on käsikirjoittanut Marjo Vilkko. Hän on kirjoittanut myös Tervon spiikit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla