Kuvat
Shutterstock
Monella pariskunnalla on nyt tavallista enemmän aikaa olla yhdessä. Se ei vielä tarkoita, että kohta tulisi vauvoja.
Monella pariskunnalla on nyt tavallista enemmän aikaa olla yhdessä. Se ei vielä tarkoita, että kohta tulisi vauvoja.

Koronaviruksen lietsoma talouskriisi laskee syntyvyyttä, mutta asiantuntijan mukaan pandemian herättämillä syvällisillä ajatuksilla voi olla syntyvyyteen yllättävä vaikutus. 

Viime viikkoina koronahuoli on hetkellisesti peittänyt alleen syntyvyyskeskustelun, jota Suomessa on viime vuodet käyty ahkerasti. Koronaviruksella voi olla välillisesti suuriakin vaikutuksia syntyvyyteen. 

– Arvioni on, että yleisvaikutus syntyvyyteen on kielteinen, Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch sanoo. 

Rajoitukset, joilla koronaviruksen leviämistä yritetään hillitä, ovat jo laittaneet taloudellisen laskusuhdanteen käyntiin. Vaikka karanteenit ja muut sosiaalisen elämän rajoitukset jäisivät lyhytaikaisiksi, taloudellisen kriisin jälkiä korjataan vielä pitkään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Aina kun tulee taloudellinen kriisi, se vaikuttaa meidän kaltaisissamme valtioissa niin, että lykätään ja vähennetään lastensaantia, Rotkirch toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi vuoden 2008 talouskriisi aiheutti monessa maassa jyrkän syntyvyyden laskun vuoden tai parin viipeellä. 

Ajatus kuolemasta herättelee

Jos taloudellisia vaikutuksia ei oteta lukuun, koronaan liittyvät rajoitukset voivat myös innostaa niin sanottuihin vauvatalkoisiin.

Innostava vaikutus tosin rajautuu Rotkirchin mukaan niihin ihmisiin, joilla on puoliso ja jotka välttyvät akuutilta taloudelliselta kriisiltä. Sosiaalisen kanssakäymisen rajoitukset estävät parinmuodostusta, koska deittailu muualla kuin netissä on pois laskuista. 

Pariskunnilla sen sijaan on poikkeustilan takia enemmän yhteistä, kiireetöntä aikaa.

–  Se voi tukea syntyvyyttä, Rotkirch sanoo.

Koronavirus voi saada pohtimaan syntyjä syviä erityisesti, jos lähipiirissä on riskiryhmiin kuuluvia tai sairastuneita. Sillä taas on yllättävä vaikutus syntyvyyteen.

– Kokemus kuolemasta lähipiirissä tai jopa ajatus siitä tukee tutkitusti lastensaantia. 

Koska nykyaikaisia ehkäisymenetelmiä on laajasti saatavilla, pariskuntien kiireetön yhdessäolo ei välttämättä johda syntyvyyden nousuun.

Niilläkin, jotka eivät käytä pitkäaikaisempia ehkäisykeinoja, asia on saattanut käväistä mielessä yhtenä varautumista vaativana asiana. S-ryhmästä kerrotaan Me Naisille, että kondomien myyntiä kuvaava indeksiluku oli viime viikolla tavallista suurempi, mutta varsinaisesta myyntipiikistä ei vielä voi puhua. Keskolla ehkäisyvälineiden myynti on saanut ylimääräistä vauhtia viime viikolla. 

Uusi aallonpohja tulossa

Ennen koronaviruspandemiaa näytti Rotkirchin mukaan siltä, että suomalaisessa syntyvyydessä olisi saavutettu aallonpohja. Nyt suunta lienee taas alaspäin.

Historiassa syntyvyydessä on ollut niin piikkejä kuin äkillisiä laskujakin. Koronaviruksen aiheuttamaa tilannetta on vaikea verrata mihinkään aiempaan, koska suomalainen elämäntapa on muuttunut niin paljon. Vielä joitakin vuosikymmeniä sitten naiset ja lapset eivät juosseet itsenäisesti omissa iltamenoissaan eikä tavallinen tallaaja matkustellut jatkuvasti. Elämä tapahtui enemmän kotona ilman koronaviruksen uhkaakin. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla