Kuvat
Shutterstock
Pennut ovat toki suloisia, mutta koiran ottamista on syytä miettiä pitkän tähtäimen päätöksenä.
Pennut ovat toki suloisia, mutta koiran ottamista on syytä miettiä pitkän tähtäimen päätöksenä.

Koronaeristys on innostanut monet ottamaan koiran. Pentuhuuma voi kuitenkin johtaa pahimmillaan pentutehtaiden tukemiseen, pitovaikeuksiin ja hylkäämisiin.

Kotona eristyksissä oleminen on nostanut koirien kysyntää. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kertoo, että koiranpentuja otetaan nyt tavallista enemmän. Kun tekeminen rajoittuu kotioloihin, moni on alkanut kaivata lenkkikaveria. Toiset ajattelevat, että lemmikki on hyvä keino tuoda iloa kaiken epävarmuuden keskelle. Voi myös olla, että koronatilanne nähdään otollisena tilaisuutena toteuttaa jo pidempään muhinut koirahaave.

– Nyt kun ihmiset ovat enemmän kotona joko töissä tai lomautettuna niin heillä on aikaa pennuille. Koiranpennun koetaan tuovan myös perheelle henkistä hyvinvointia ja vievän ajatuksia pois vallitsevasta tilanteesta, Cockerspanielit ry:n puheenjohtaja Markku Korpi sanoo Helsingin Sanomien jutussa.

Kasvattajien lisäksi pentubuumi näkyy myös muualla. Esimerkiksi Tori.fi-kauppapaikalta kerrotaan, että lemmikkieläimiin kohdistuvat haut ovat kasvaneet huomattavasti poikkeusaikana. Koko tänä vuonna lemmikkihakuja on tehty keskimäärin 105 000 viikossa, viime viikkoina yli 140 000 viikossa. Kysyntä on siis kasvanut kolmanneksella. Yli 60 prosenttia näistä selailee nimenomaan koiria. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi ostoilmoitusten määrä Tori.fi:n koiraosastolla on viime viikkoina noussut. Tavanomaisesti koiraosastolla ostoilmoituksia on ollut noin kolmannes kaikista ilmoituksista, nyt uusista ilmoituksista yli puolet ovat ostoilmoituksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka koiran ottaminen houkuttaisi, lemmikkiä ei koskaan tulisi hankkia hetken mielijohteesta. SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja (vs.) Maria Lindqvist sanoo, että koiran ottamisessa tulee nyt käyttää aivan yhtä suurta harkintaa kuin aina.

– Kaikki varmasti ymmärtävät, tilanne ei tule jatkumaan niin, että voimme olla kotona koiriemme kanssa, vaan päätös pitää ajatella normaaliarkeen peilaten, Lindvist sanoo.

Koiran ottaminen tarkoittaa aina pitkäaikaista sitoutumista, sillä koira voi hyvinkin elää yli 15 vuotta. Ennen lopullista päätöstä tulisikin miettiä tarkkaan, onko valmis kouluttamisen vaatimaan vaivannäköön, ylimääräisiin kuluihin ja moneen muuhun asiaan. On myös tärkeää perehtyä eläimen tarpeisiin hyvin jo etukäteen, ja varmistua siitä, että niihin pystyy vastaamaan.

Koronatilanne lisää listaan omat erityiskysymyksensä. On mietittävä esimerkiksi, riittääkö lemmikille tarpeeksi aikaa vielä sen jälkeenkin, kun poikkeustilanne on ohi ja maailma täyttyy taas monenlaisista tapahtumista ja harrastusmahdollisuuksista. Entä miten koira oppii olemaan yksin, jos sillä on ensimmäiset elinkuukaudet aina seuraa?

– Yksinoloon totuttaminen on aina tärkeää, mutta nyt vielä tärkeämpää. Aikaisemmin yksinoloon tottuneellekin eläimelle on stressi, kun omistaja yhtäkkiä erityisen pitkän kotonaolon jälkeen lähteekin töihin. Pennulle, joka on koko elämänsä saanut olla omistajansa kanssa, se on ihan kohtuuton vaatimus, Lindqvist sanoo.

Poikkeustilanne asettaa huomattavat haasteet myös koiran sosiaalistamiselle, mikä on tärkeää pentuaikana.

– Juuri siinä iässä, kun koiranpentu tulee kotiin, koiraa pitäisi nimenomaan totuttaa yhteiskuntaan. Sillä turvataan, että koira pystyy koko loppuelämänsä suhtautumaan rauhallisesti vähän stressaavampiikin tilanteisiin.

Koira tulisi totuttaa sellaisiin asioihin kuin vieraiden tapaaminen, suuret ihmisjoukot ja joukkoliikennevälineissä kulkeminen.

– Koronatilanne asettaa sosiaalistamiselle ihan valtavan haasteen. Miten totuttaa esimerkiksi ihmisjoukkoihin, kun sellaisia ei missään saisi olla? Jos koiranpennun päättää kuitenkin ottaa tässä hetkessä, sosiaalistamisessa on käytettävä kaikki luovuutensa.

Riskinä pitovaikeudet, hylkäämiset ja pentutehtailun tukeminen

Koronakevään aiheuttamaan pentuhuumaan liittyy myös isomman mittakaavan riskejä. On vaarana, että ihmiset hankkivat innostuksissaan koiran tutkimatta kunnolla sen tarpeita tai taustoja.

– Jos haluaa koiran, eikä halutunlaista yksilöä ole juuri nyt saatavilla, on riskinä, että tulee ottaneeksi koiran, joka ei sovi itselle, Lindqvist sanoo.

Tavallista useampi saattaa nyt päätyä ottamaan esimerkiksi liian vaativan koiran ja joutua siksi myöhemmin vaikeuksiin lemmikkinsä kanssa. Onkin tärkeää muistaa, että kaikilla koirilla on samat perustarpeet, mutta niiden lisäksi on monia asioita, jotka vaihtelevat rodusta tai yksilöstä toiseen.

Jos ei malta toimia harkiten ja ajan kanssa, voi pahimmillaan voi päätyä tukemaan niin kutsuttuja pentutehtaita.

– Yleensä kaikkein suosituimpia rotukoiria joutuu muulloinkin odottamaan pitkään. Jos sellaisen koiranpennun haluaa juuri nyt, voi olla, ettei vastuullisilla kasvattajilla edes ole tarjolla sellaista.

Tällöin unelmakoiraa saatetaan etsiä toisaalta, kenties epämääräiseltä myyjältä. Riskiä pentutehdaskoirasta onneksi hieman pienentää se, että moni niistä tulee Suomen rajojen ulkopuolelta, mikä ei tällä hetkellä ole mahdollista.

Lindqvist arvioi, että harkitsemattomampi koirien hankinta tulee näkymään myös siten, että yhä useampi koira joutuu vaihtamaan kotia tai hylätään. Kun tavallista useampi ottaa itselleen soveltumattoman koiran, myös pitovaikeudet ja avunpyynnöt eläinsuojeluammattilaisilta lisääntyvät.

Lindqvist muistuttaa, ettei lemmikkiä voi noin vain kiikuttaa muiden vastuulle, jos sitä ei enää haluakaan.

– Eläimen hylkääminen ylipäänsä on laitonta, eikä eläinsuojeluyhdistyksillä ja löytöeläintaloilla ole velvollisuutta eikä resursseja ottaa vastaan läheskään kaikkia niin sanottuja pitovaikeuseläimiä.

Koronatilanteessa tulisi miettiä erityisen tarkkaan myös omaa taloudellista tilannetta. Onko uhkaa, että työpaikka menee alta tai tilanne muuten heikkenee? 

– Vaikka ei olisikaan pitovaikeuksia, voi olla, että eläinlääkärikulut kerta kaikkiaan muodostuvat ihmisille kestämättömiksi, jos tulee työttömyyttä tai tulot muuten romahtavat, Lindqvist sanoo.

Niin suloisia ja monella tapaa mahtavia kuin koirat ovatkin, tulee pentukuumeen iskiessä siis pitää pää kylmänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla