Kodin Kuvalehti
Ikkunan takana vilahti jotain!
Ikkunan takana vilahti jotain!

Tiaiset pomppivat taas ikkunalaudoilla. Tulivatko ne vihjaamaan, että olisi aika aloittaa talviruokinta?

Tämä on jokasyksyinen ilmiö: kun ilmat alkavat viiletä, touhukkaat tiaiset ilmaantuvat ikkunalaudoille ja koputtavat nokallaan sen reunoja. Automaattisesti tulee mieleen, että siellä ne kyselevät talipallojen perään.

– Voi sen niinkin nähdä, BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved myöntää.

– Tosin eivät ne suoranaisesti pyydä ruokaa. Ne vain tutkivat tähän aikaan syksystä tarkasti reviirinsä, jotta löytäisivät mahdolliset ruokapaikat talven varalle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Saa ruokkia jo

Jan Södersvedin mukaan talviruokintaan kannattaa ryhtyä viimeistään silloin, kun lämpötila alkaa pysyä pakkasella ja lumi on maassa. Aikaisemminkin saa aloittaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aina pelotellaan, että muuttolinnut jäävät tänne helpon ruuan houkuttamina, jos aloittaa ruokinnan aikaisin, hän tietää.

Ruokinnalle mahdollisesti tulevat muuttolinnut ovat kuitenkin lokakuulla jo lähteneet.

Tosin kaikki niistä eivät kuitenkaan ole edes lähteäkseen: joka talvi ruokinnoilla näkyy esimerkiksi punarintoja. Ne jäävät tänne kokeilemaan, pärjäisivätkö ne Pohjolan talvessa.

– Jos ne selviytyvät talven yli, ne ehtivät keväällä pesimään ensimmäisinä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

zet

aloitamme ruokinnan  lokakuussa, tänä vuonna pysähtyi yksi parvi muutolintuja ja oli pari päivää syömässä.  Mustarastas uros on ollut monen vuotena talven yli.

Tiaset ja punatulkut tapaa  käydä syömässä talvella.

Keväällä pysähtyy myös muutolintuja syömään, koska jatkamme n. toukokuun alkuun  ruokintaa.

talitintti käy kyllä koputamassa ikkunaan että olisko ruokaa:) 

Tipien ystävä

Mua kiinnostaisi tietää, miksi ne koputtaa myös ikkunalasia ja kurkkivat sisään? Uteliaisuutta varmaankin, mutta siitä kyllä tulee fiilis, että tajuavat mistä ne talipallot tulee :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla