Sisäkissa nauttii, kun se pääsee saalistamaan ruokansa itse, vaikka sitten olohuoneen matolla. Kaupan päälle katti pysyy hoikempana.

Tiesitkö tämän, mitä minä en tiennyt, ennen kuin luin Sarah Ellisin ja John Bradhaw’n laatiman Kissan koulutusoppaan (Docendo): meidän kissimirriemme mielestä on kuolettavan tylsää syödä säntillisesti kupista kaksi kertaa päivässä.

Jos kissa saisi valita, se ruokailisi niin kuin villit ja vapaat kissat tekevät: pieniä aterioita monta kertaa päivässä – ja aina vasta kiihdyttävän vaanimisen ja saalistamisen jälkeen.

Vaan ei hätää, halvoilla kotikonsteilla saamme simuloitua sisäkissallekin aivan kelvollisia metsästyselämyksiä. Silloin kissa pääsee käyttämään hoksottimiaan saalista jahdatessaan, ja samalla se saa kallisarvoista liikuntaa. Leikattu kotikissa tarvitsee sitä erityisesti, koska se lihoo helposti: eläinlääkärin mukaan leikkauttaminen vähentää eläimen energiankulutusta jopa 30 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kissan jahtisimulaattoreita ovat aktivointilelut. Ne pidentävät ruoan hankintaan ja syömiseen kuluvaa aikaa ja antavat kissalle tekemistä sillä aikaa, kun sen ihminen ei ole kotona sitä viihdyttämässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eläinkaupoissa myydään monenlaisia aktivointileluja, mutta niissä kaikissa tahtoo olla ainakin kaksi huonoa puolta. Ensinnäkin ne ovat kalliita, ja toiseksi raivostuttavan moni kissa korkeintaan nuuhkaisee niitä kerran mutta kieltäytyy ehdottomasti aktivoitumasta.

Tämä kotitekoinen aktivointilelu syntyy niin halvoista aineksista, ettei haittaa ollenkaan, vaikka hänen korkeutensa ei siitä innostuisi.

Tarvitset vain vessapaperirullan hylsyn, palan talouspaperia ja muutamia kissan kuivaruokanappuloita. Näin se käy:

1. Tunge talouspaperi mytyksi hylsyn toiseen päähän.

2. Pudota hylsyn sisälle kuivaruokanappuloita.

3. Taittele hiukan hylsyn toista päätä, etteivät nappulat varise ulos liian helposti.

Tältä se kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttää:

Aktivointilelu ennen aktivoitumista.
Aktivointilelu ennen aktivoitumista.

Sitten vain ravistelet hylsyä sen verran, että kissa siitä kiinnostuu. Ruokanappuloiden vastustamaton tuoksu huolehtii lopusta. Paitsi, jos kissasi sattuu olemaan sitä laatua, joka ei nappuloista piittaa, mutta se on sitten toinen tarina.

Testautimme aktivointilelun kahdella tavallisella kotikissalla. Videolta näet, mitä ne siitä pitivät:

P.S. Tältä aktivointilelu näytti kolme minuuttia myöhemmin:

Aktivointilelu kolmen minuutin aktivoitumisen jälkeen.
Aktivointilelu kolmen minuutin aktivoitumisen jälkeen.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla