Kuvat
Shutterstock, Katja Lappalaisen kotialbumi
Katja on harrastanut videopelejä jo yli kolme vuosikymmentä.
Katja on harrastanut videopelejä jo yli kolme vuosikymmentä.

Nainen videopelimaailmassa on edelleen poikkeus. Vähättely ja halventaminen on vuosia videopelejä pelanneelle Katja Lappalaiselle arkipäivää.

”Akat ei pelaa tätä peliä.”

Tämän Katja Lappalainen, 49, on saanut kuulla useita kertoja peliharrastuksensa aikana. Hän hurahti pelaamiseen jo 1980-luvulla ja on pelannut niin konsoli- kuin online-pelejäkin, joissa pelataan yhdessä muiden kanssa.

Kymmenien gaming-piireissä vietettyjen vuosien aikana pelimaailman naisvihamielisyys on tullut Katjalle tutuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pelimaailmassa miehet kokevat olevansa ylemmässä asemassa kuin naiset. Olen kokenut paljon vähättelyä ja halventamista. On ihan normaalia, että pelin aikana käsketään olemaan hiljaa tai menemään keittiöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Eikä ole kerta tai kaksi, kun Katja on kokenut hahmonsa tulleen tapetuksi kesken pelin, koska hän on nainen.

Nelikymppinen nainen pelimaailmassa

Kaksi vuotta sitten Katja hurahti peliin nimeltä Rainbow Six: Siege. Peli vei mukanaan, ja vain kahdessa vuodessa Katjalle kertyi yli 2 500 pelituntia.

Kyseistä peliä pelataan joukkueina, ja Katjakin kokosi ympärilleen tiimin lähipiiristään. Joukkueessa pelaa sekä miehiä että naisia. Siihen liittyi myös Katjan parikymppinen tytär.

Joukkueen oli tarkoitus lähteä kisaamaan ammattilaispeleihin. Katja oli hommannut joukkueelle jopa sponsorin. Unelma kariutui heti alkuunsa.

Kun Katja alkoi hivuttautua pelipiireihin, hän huomasi pian, ettei ole tervetullut joukkoon. Peliä koskevissa Facebook-keskusteluissa ajauduttiin nopeasti asiattomalle linjalle. Katjaa muun muassa haukuttiin ”vaihdevuotiseksi retardiksi”.

– Kyseisessä pelissä on maailmanlaajuisesti harvinaista, että sitä pelaa nainen. Luultavasti tästä syystä minut otettiin kohteeksi. Olen nainen ja kaiken lisäksi vielä tämän ikäinen, Katja kertoo.

Katja ei huutelusta lannistunut. Hän alkoi striimata pelejään eli lähettää pelaamista livenä striimauspalvelu Twitchissä nimellä Katjaplays_.

Katjan pelikäyttäjä alkoi hukkua pelipyyntöihin. Häntä aiemmin Facebookissa haukkuneen pelaajan joukkuekaverit alkoivat pommittaa Katjalle pelipyyntöjä jopa öisin. Katja joutui estämään kymmenkunta pelaajaa kahdesta eri joukkueesta.

Sitten tulvi yksityisviestejä, joissa samat, noin parikymppiset miehet pyysivät Katjaa treffeille.

– Kyse ei siis ollut mistään oikeista treffipyynnöistä, vaan häiriköinnistä. He selkeästi halusivat vain nauraa kustannuksellani ja jakoivat luultavasti minulle lähettämiään viestejä toisilleen, Katja kertoo.

Katja hylkäsi pelikutsut systemaattisesti, mutta kerran hän päätyi samaan peliin kiusaajansa kanssa. Katja huomasi, että kiusaaja striimasi peliä myös omalle kanavalleen ja kutsui striimissään Katjaa muun muassa vanhaksi paskaksi, sorapilluksi ja paskahuoraämmäksi.

Oikeudenkäynti kunnianloukkauksesta

Pelin seurauksena Katja teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Hän oli tehnyt rikosilmoituksia kiusaamisesta jo aiemmin, mutta ne eivät olleet edenneet oikeuteen asti.

Tällä kertaa käräjäoikeus otti tapauksen käsittelyyn. Kahta miestä syytettiin kunnianloukkauksesta.

Me Naisten näkemistä oikeuden papereista käy ilmi, että Katjalla on kertomansa mukaan hallussaan kymmeniä video- ja kuvatallenteita, mutta niistä vain osa toimitettiin oikeudenkäyntiaineistoksi. Papereissa listataan useita eri haukkumanimiä, joita Katjasta on käytetty.

Puolustuksen mukaan Katja olisi itse käyttäytymisellään saanut koko tapahtumaketjun käyntiin. Oikeus piti sitä mahdollisena, mutta piti silti Katjan tarinaa uskottavana.

Toisen miehen syytteet kumottiin, toinen sai tuomion kunnianloukkauksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Katjan mukaan haukkuminen ei rajoittunut vain asioihin, joita oikeudessa käsiteltiin.

– Minua on haukuttu striimeissä, joihin en ole ollut millään lailla osallinen. Minua on kutsuttu myös kehitysvammaiseksi apinaksi, kulahtaneeksi rusinaksi, horoksi ja minun on kerrottu käyvän huorissa.

Katjan on annettu myös ymmärtää, ettei kiusaaminen lopu ennen kuin hän lopettaa pelaamisen. Hänen mukaan heidän joukkueestaan vain hän ja hänen tyttärensä ovat joutuneet kokemaan pelimaailman vihamielisyyden.

– Muut pelaajamme ovat miehiä ja he ovat saaneet osakseen vain murto-osan siitä vihapuheesta, jota minä ja tyttäreni olemme kohdanneet.

Katjan tytär on kirjoittanut aiheesta myös blogiinsa. Siellä hän kertoo äitinsä tarinan ja on aloittanut #bantoxicgamers-kampanjan, jonka tarkoituksena on vähentää pelimaailman vihapuhetta.

Terveys koetuksella

Katjan jaksaminen on ollut kortilla. Hän kertoo, että kuluneet kaksi vuotta ovat olleet uskomattoman raskaita. Katjan keho on reagoinut stressiin myös fyysisesti.

– Minulla on aikaisemmin todettu suolistotulehdus, joka kuitenkin oli jo parantunut. Kun tämä kaikki alkoi, myös suolistotautini uusiutui kesällä 2018. Tilanne paheni ja johti suolistoverenvuotoon, jonka takia jouduin myös tiputukseen.

Katja on käynyt jatkuvan kiusaamisen takia myös psykiatrilla. Katjan terveystiedot ja lääkärinlausunnot olivat todisteina myös oikeudenkäynnissä.

– Kaikista hirveintä oli, että oikeudenkäynnin jälkeen minua kiusanneet miehet naureskelivat masennukselleni julkisissa striimeissään.

Katjan mukaan viimeisin kerta, kun hän on kuullut itsestään puhuttavan toisten pelaajien striimeissä, oli tämän vuoden toukokuussa. Oikeudenkäynnissä käsiteltiin solvauksia, joita on esitetty heinäkuun 2018 ja toukokuun 2019 välillä.

– Tämä on käynyt niin raskaaksi, etteivät voimavarani ole enää riittäneet siihen, että vahdin, mitä minusta puhutaan. Olen varma, että jos olisin mies, tällaista ei olisi tapahtunut.

#bantoxicgamers

Harmi, tuollaiset tyypit tuovat huonoa mainosta koko peligenrelle. Saman tyylistä käytöstä kuIn jossain peruskoulussa kun haukutaan toista hänen harrastuksen ja sukupuolen takia. Onko nämä tyypit myös kiusattuja, psykologilla käynti auttaisi varmaan muutenkin elämässä. Hienoa kun uskalsit tuoda esille tämän epäkohdan!

Vierailija

Nuo nettihäiriköt ovat kyllä jotain aivan mielenvikaisia. Surullinen juttu. Naisvihamielisyydestä ei taida kasvaa ulos edes, kun ikää tulee, vaan näistä tulee sitten jotain parisuhdeväkivaltaisia sekopäitä. :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla