Kysyimme huonekasveihin hurahtaneelta Lilyltä ne kysymykset, joita sinäkin mietit. Ellet sitten itse ole intohimoinen kasviharrastaja.

”Vihreiden huonekasvien avulla saat mukavan ja tasapainoisen sisäympäristön”, kerrotaan taimikaupan verkkosivulla. Kyllä kyllä! Kauniilta ne näyttävät, varsinkin jos ovat hengissä.

Huonekasvibuumi käy vuodesta toiseen kuumana. Moni niitä yrittää vaalia, moni onnistuukin, ja sitten on niitä, joilla koko homma on siirtynyt toiselle tasolle. Jyväskyläläinen Lily Laine, 33, kuuluu heihin: hänellä on tällä hetkellä arviolta 80 viherkasvia, ja hän kuuluu Huonekasviseuran hallitukseen. Keväällä Lilyn huonekasvien määrä tuppaa nousemaan, kun uusia pistokkaita on kasvamassa ikkunoilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Lilyn olohuoneessa on havaittavissa keväistä vehreyttä!
Lilyn olohuoneessa on havaittavissa keväistä vehreyttä!

Laine ei osaa tarkalleen sanoa, miten hurahdus tapahtui, mutta isoäidin orkideoista se ehkä lähti, ja biologian opinnot lisäsivät kiinnostusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hauskinta on seurata kasvua: onko lehtirulla avautunut, onko taimi vähän kasvanut eilisestä, onko kukka aukeamassa?

Lily Laine, paljonko pitkälle viety huonekasviharrastus vie aikaa?

”Aikaa menee varmasti siksi, että tykkään käydä kasvini läpi joka päivä. Katselen niitä, kastelen tarvittaessa, jään puoleksi tunniksi ihastelemaan teemuki kädessä. Mullanvaihto vie aikaa, jos sen haluaa tehdä kerralla kaikille. Minä olen vaihtanut multia helmikuusta alkaen aina muutaman kerrallaan, ja sekin menee helposti tuijottelun puolelle. Muutamaan kasviin on vieläkin vaihtamatta mullat.” 

Entä rahaa?

”Voi päästä hyvin halvalla, jos kasvattaa kasvinsa saaduista pistokkaista. Jos taas lähtee kosteutuslaitteisiin, sisäkasvihuoneisiin tai hurahtaa harvinaisiin kasveihin, rahaa saa menemään paljon. Joidenkin köynnösvehkaristeymien hinnat ovat nyt korkeita, ja surkeasta pistokkaannysästä pyydetään useampi sata euroa. Toki kalliista kasvista voi myöhemmin saada rahaa takaisin, kun se kasvaa ja siitä voi itse myydä pistokkaita.”

Taimien kasvamista on hauska seurata.
Taimien kasvamista on hauska seurata.

Saatko pidettyä kaikki kasvisi hengissä?

”Satsaan sellaisiin, joka viihtyvät. Mutta esimerkiksi juorut, jotka ovat kaikkien mielestä kauhean helppoja, eivät jostain syystä pärjää minun asunnossani. Ehkä täällä on vääränlainen ilmasto tai liian tiiviit ikkunat. Orkideoissakin on vaikeita hengissäpidettäviä.”

Mitkä viherkasvit ovat nyt muodissa ja mitkä out?

”Harrastajapiireissä on omat ystävänsä kaikille viherkasveille. Instagramissa näkyy enemmän trendejä. Peikonlehti näyttää pitävän pintansa, mehikasvit ovat nousussa, ja selvästi nyt halutaan paljon kirjolehtiä ja kirjavalehtisiä vehkoja. Saniaisia taas näkyy aika vähän, mutta nyt kun tämän mainitsee, seuraavaksi tulee varmasti saniaisbuumi.”

Onko huonekasvi-ihmisissä alalajeja, esimerkiksi vehkatyyppi ja kaktustyyppi?

”On: esimerkiksi orkideoilla ja saintpaulioilla on omat harrastajaryhmänsä. Yleensä niitä on sellaisilla kasveilla, joissa on monia lajikkeita ja mahdollisuus keräillä. Orkideaihmiset ovat esimerkiksi aika harrastuneita, eivät mitään välimaaston kukkaharrastajia. Sitten on niitä, jotka harrastavat pölyttämistä ja siemenestä kasvattamista; se vaatii omaa harrastuneisuuttaan. Erityisesti miehissä on paljon sellaisia, jotka ovat kiinnostuneita teknisestä puolesta. He puhuvat mielellään ilmankostuttimista, kasvilamppujen wattimääristä kelvineistä.”

Aiheuttaako huonekasviharrastus ihmissuhdeongelmia?

”Puolison kanssa on käyty yhteiselon alkuvaiheessa keskusteluja, mutta ne ovat nyt tasaantuneet. Huonekasvien sijoittelusta on sovittu niin, että työhuone on kasvittomampi vyöhyke, jolloin sieltä saa ikkunat auki. Muualla on enemmän kasveja. Olen kuullut kyllä perheellisiltä kasviharrastajilta, että varsinkin teini-ikäiset lapset voivat vastustaa harrastuksen paisumista.”

Viherkasviharrastajan kotona saattaa poikkeustilan aikana näyttää vaikkapa tältä, Huonekasviseuran puheenjohtaja näyttää seuran Instagram-tilillä mallia. 
 

Jos käyt kylässä, käytkö vaivihkaa kokeilemassa kukkaruukkujen mullan kosteutta?

”Harvemmin, jos en ole kylässä toisen kasviharrastajan luona. Virastoissa kiinnitän kyllä huomiota kasveihin: monesti näkyy todella komeita peikonlehtiä tai palmuja, joskus huonommin voivia. Niin pitkälle en ole mennyt, että olisin pyytänyt julkitilojen kasveista pistokkaita tai selvittänyt, kenelle voi tehdä ilmoituksen kasvin pahoinpitelystä. Heitäkin on!”

Voiko sadan kasvin omistaja matkustella?

”Kyllä. On vain rekrytoitava kukkien kastelija ja suhtauduttava tyynesti mahdollisiin menetyksiin. Se on hinta, joka täytyy olla valmis maksamaan. Mutta huomaan tekeväni aika tarkkoja ohjeita kastelijalle.

Lily Laineenkin kasveissa saattaa näkyä ylihuolehtimisen merkkejä.
Lily Laineenkin kasveissa saattaa näkyä ylihuolehtimisen merkkejä.

Miten huonekasvisi ovat selvinneet poikkeustilasta?

”Niillä on haasteita, koska ylitouhuan eli kastelen liikaa ja haluaisin lääppiä koko ajan. Olen satsannut hengittäviin saviruukkuihin ja kasvilamppuihin, joten kasvini vaativat nyt onneksi enemmän vettä kuin aikaisemmin.”

Ovatko hurahtaneet huonekasvi-ihmiset muuten normaaleja vai omituisia?

”Valtaosa meistä onnistuu soluttautumaan normaaliin yhteiskuntaan. Ehkä sivusta katsottuna voi näyttää vähän hassulta se, miten kauan joku pystyy keskustelemaan kasveista. Se on juuri hauskaa näissä someryhmissä: voi rennosti antautua intohimolleen ilman, että kukaan kohottelee kulmiaan. Toki kuplassa helposti käy myös niin, että luulee olevansa normaali, vaikka ei enää ole.”

Vierailija

Viherkasvit ovat kiva harrastus, itsellä myös paljon kasveja, viimelaskun mukaan kanssa noin 80 kpl. On samojakin, ja pistokkaita saa aika edullisesti. Myös parveke täyttyy kun ilmat lämpenevät. Joten piristystä ja silmäniloa kaikille kasvien ystäville.

Sisältö jatkuu mainoksen alla