Jutta ja Juha Larm menivät naimisiin kesällä 2018. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen
Jutta ja Juha Larm menivät naimisiin kesällä 2018. Kuva: Sanoma-arkisto / Anna Huovinen

Jutta Gustafsberg ja Juha Rouvinen olisivat voineet ryhtyä Larmien sijasta myös Virtasiksi.

Jutta Gustafsberg, 45, ja Juha Rouvinen, 39, ovat ottaneet sukunimekseen Larm. Nimenmuutos käy ilmi pariskunnan maanantaina sosiaalisessa mediassa julkaisemista päivityksistä. 

Larm-nimi tulee Ilta-Sanomien mukaan Juhan äidiltä. Uusi nimi saatiin pariskunnalle niin, että Juha vaihtoi ensin Rouvisen Larmiksi, ja sitten Jutta otti Juhan uuden nimen. 

Rouva Rouvinen olisi ollut mahdollinen

Aviopareilla on Suomessa paljon sukunimivaihtoehtoja. Pariskunnan osapuolet voivat esimerkiksi pitää omat nimensä, ottaa sukunimiyhdistelmän tai jommankumman suvussa olleen nimen tai keksiä kokonaan uuden sukunimen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ihan kaikkiin nimenvaihdoksiin nimilaki ei kuitenkaan anna mahdollisuutta. Jutasta olisi voinut tulla Jutta Rouvinen, mutta Juha ei olisi voinut ryhtyä Juha Gustafsbergiksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mies on voinut jo vuosien ajan ottaa vaimonsa nimen, mutta se käy lain mukaan päinsä vain, jos vaimo ei ole saanut kyseistä nimeä entiseltä puolisoltaan. Aiemmalta puolisolta saatu nimi ei kelpaa myöskään sukunimiyhdistelmän osaksi uudelle puolisolle, vaikka juuri voimaan tullut nimilaki muuten salliikin sukunimiyhdistelmät.


Entä Virtaset?

Jutalle Larm on neljäs sukunimi. Hän syntyi Jutta Virtaseksi, mutta otti miehensä nimen sekä avioituessaan Petteri Jussilan kanssa vuonna 2002 että avioituessaan Harri Gustafsbergin kanssa vuonna 2007.

Jos Jutta olisi ottanut Juhan kanssa naimisiin mennessään tyttönimensä takaisin käyttöön, olisi Juhastakin voinut tulla Juha Virtanen. Harri Gustafsbergiltä saatua nimeä sen sijaan ei olisi voinut siirtää Juhalle.

Jutta kertoi Ilta-Sanomille, että Larm-nimi viehätti pariskuntaa kauneutensa ja harvinaisuutensa takia. Larmeja on Suomessa Väestörekisterikeskuksen mukaan 79 henkilöä, eli nimi tosiaan on harvinainen. 

Vielä harvinaisempi tosin on Gustafsberg – se on käytössä alle viidellä suomalaisella. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla