Me Naiset
|
Anna Wilkman
Mikko rakentaa lastensa kanssa joka vuosi piparkakkutalon. Kuvat: Mikko Huuskon kotialbumi
Mikko rakentaa lastensa kanssa joka vuosi piparkakkutalon. Kuvat: Mikko Huuskon kotialbumi

Facebookin joulufaniryhmästä valtaosa on naisia, mutta mahtuu joulunrakentajiin jokunen mieskin. Kiuruveteläinen Mikko Huusko on rakastanut joulua lapsesta saakka. 

Joulun alla moni nainen tuntee kaatuvansa jouluvelvollisuuksien alle. Me Naiset kertoi taannoin nelikymppisestä Maaritista, joka turhautuu joulunrakennukseen, kun se vuosi toisensa jälkeen lankeaa vain suvun naisten vastuulle. Maaritin mukaan hänen setänsä ja veljensä ovat lähinnä lampsineet valmiiseen pöytään "kuin isot lapset".

Kaikille joulu ei toki ole stressin, vaan pitkäkestoisen ilon aihe. Isoimmat joulufanit aloittavat valmistelut jo alkuvuodesta, heti, kun edellisvuoden koristeet on saatu kerättyä pois.

Jouluinnostus mielletään silti edelleen lähinnä naisten jutuksi, eikä mielikuva ihan tuulesta temmattu ole. 350 hengen satunnaisotanta Facebookin noin 96 000 -jäsenen Sydämeeni joulun teen -ryhmästä osoittaa, että miehiä on ryhmäläisistä vain noin 3,5 prosenttia. Luku on toki suuntaa-antava, mutta silti miespuolisten jouluttajien voi sanoa olevan selvästi vähemmistössä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi ryhmän vähälukuisista miehistä on 46-vuotias Mikko Huusko, joka tunnustaa rakastavansa joulua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Piparitalo lapsille

Kiuruveteläinen Mikko on aloittanut jouluvalmistelut tavalliseen tapaan jo nyt marraskuussa. Ensimmäiset ulkovalot on ripustettu ja adventtikynttilät hankittu odottamaan joulukuuta.

– Valoja on tarkoitus vähän lisäillä, ja viime viikonloppuna tyttö kysäisi, milloin tehdään piparkakkutalo, Mikko kertoo.

Sydämeeni joulun teen -ryhmäläisistä arviolta vain 3,5 prosenttia on miehiä.

Piparkakkutalon leipominen ja koristelu on Mikon ja hänen lastensa jokajouluinen perinne. 11-, 15- ja 17-vuotiaat lapset ovat Mikon luona joka toisen viikonlopun. Piparkakkutalon rakentamisen lisäksi ensi kerralla on näillä näkymin ohjelmassa myös joulutorttujen ja piparien leipomista.

Koristeita, fiilistelyä ja askartelua

Mikko valmistautuu jouluun myös koristelemalla kotiaan juhlakuntoon, fiilistelemällä kauppojen jouluosastoja ja askartelemalla. Esimerkiksi viime vuonna syntyi tonttuovia lapsille ja kaverille sekä joululyhdyt vanhemmille ja siskolle.

– Ajatus lyhtyihin välähti ihan sillä tavalla, että alennusmyynnissä oli halvalla isoja lyhtyjä myynnissä ja ostin niitä. Sitten pohdin, mitä niihin kehittäisi ja netistähän tottakai saa ideoita. Tuli mieleen, että kokeilenpa tämmöistä, ja saajat ovat ihan tykänneet, Mikko kertoo.

Toki Mikko piti itsekin yhden lyhdyn ja tonttuoven.

– Pitää varmaan jotain viritellä tänäkin vuonna.

Uuvuttaako joulumetatyö?

Kun joulua valmistelee yhtä perusteellisesti kuin Mikko, liittyy järjestelyihin paljon niin sanottua metatyötä eli näkymätöntä ajatus- ja suunnittelutyötä. Tällaiseen henkiseen työhön perehtynyt kirjailija-journalisti Gemma Hartley kirjoittaa Huffington Postissa, että naiset ovat uupua joulun alla, koska päävastuu metatöistä on usein naisten harteilla.

Vaikka Mikko on tässä suhteessa poikkeuksellinen mies, hän ei koe jouluvalmisteluista stressiä.

– Tekee sen, mitä kerkeää tehdä ja nauttii siitä joulun. Tottakai on vähän haikea juttu sitten, kun joulu on ohi ja pitää ruveta ottamaan koristeita ja valoja pois.

Mikonkaan tuttavapiirissä ei ole muita miesjouluttajia.

– Voi tietenkin olla, että jos miehet asuvat parisuhteessa, ja naispuolinen henkilö on se, joka laittaa joulua, niin miehet saattavat enemmän odottaa sitä valmista ja muuten auttavat siinä, mitä pyydetään, hän pohtii.

Toisaalta Mikko uskoo, että hän itse järjestelisi joulua yhtä lailla, vaikka eläisikin parisuhteessa.

– Se vähän riippuu, minkälainen kumppani olisi, mutta uskoisin, että samalla tavalla laittelisin kaikkea, värkkäisin tonttuovia, paistaisin torttuja ja pipareita ja tekisin piparkakkutaloja.

Lapsuusjoulujen perinteet elävät edelleen

Mikko uskoo, että rakkaus joulua kohtaan syttyi jo lapsuudessa. Lapsuusjouluihin kuului joulurauhan julistus, joulusauna, jouluruoka ja joskus kirkossa hiljentymässä käyminen. Samoja perinteitä hän pitää yllä edelleen.

– Viimeisimpinä vuosina olen ollut jouluaattona vanhempien ja siskon perheen luona. Kun lapset ovat luonani joulupäivänä, menemme yhdessä vanhempieni luokse. Siellä on lahjat kuusen alla. Ne jaetaan jossain vaiheessa ja vietetään yhteistä kiireetöntä aikaa, Mikko kertoo.

Juuri rauhoittuminen on Mikon mielestä joulussa kaikkein parasta.

– Silloin, kun on töissä, on kiireiset viikot, ja muutenkin elämä on niin hektistä, mutta jouluna kaikki rauhoittuvat. Silloin on aika mukava vaikka kävellä hautausmaalla ja viedä sinne kynttilöitä, kun siellä on paljon valoa ja rauhaisa tunnelma, Mikko tunnelmoi.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kyllä se on kiuruvetinen eikä mikkään veteläinen.....

Älä pahoinpitele äidinkieltä!!! Ihan sydämestä ottaa, kun näkee näitä pohjalaisversioita paikannimien taivutuksista. Huh!

Sisältö jatkuu mainoksen alla