Tämäkin karvakorva on ihan oma yksilönsä. Kuva: Anna Wilkman
Tämäkin karvakorva on ihan oma yksilönsä. Kuva: Anna Wilkman

Kultaisetnoutajat ovat ihmisrakkaita perhekoiria ja jackrusselinterrierit energiapakkauksia, jotka sopivat hyvin aktiiviseen harrastamiseen? Ei aina ihan niinkään.

Monet koiraihmiset ovat uskollisia tietylle rodulle. Omaa valintaa perustellaan kyseiselle rodulle ominaisilla piirteillä, eivätkä luonnehdinnat suinkaan rajoitu ulkoisiin tekijöihin. Luonteenpiirteiden yleistämisessä koko rotua koskeviksi piilee kuitenkin vaaransa, ympäristötieteen ja evoluutiobiologian emeritusprofessori Marc Bekoff kirjoittaa Psychology Todayn artikkelissaan.

Bekoff kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin roduittain 131 koiran DNA:n kohdan vaikutusta 14 persoonallisuuden piirteeseen. Nämä DNA:n alueet kattavat kuitenkin yhteensä vain viitisentoista prosenttia persoonallisuudesta eli kunkin yksittäisen kohdan vaikutus on varsin minimaalinen.

Bekoff huomauttaa, ettei tutkimuksessa ole tarkasteltu lainkaan yksittäisiä koiria. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bekoff tähdentää myös, ettei riippuvuus kahden asian välillä ole yhtä kuin syy-seuraus-suhde. Toisin sanoen, vaikka kyseisen tutkimuksen mukaan vieraiden ihmisten pelko on yleistä chihuahua-rodulle, se ei tarkoita, että kaikki chihuahuat pelkäisivät vieraita. Bekoffin mukaan tällainen väärinkäsitys on yleinen, mutta ongelmallinen. Koko rotua koskevat, yksinkertaistetut stereotypiat persoonallisuudesta ja käyttäytymisestä nimittäin vääristävät käsityksiä koirista yksilöinä, eivätkä huomioi rodun ja lajin sisäisiä eroavaisuuksia.

Jokainen koira on oma yksilönsä

Käytännössä koirien välillä on isoja yksilöllisiä eroja saman rodun sisällä. Jopa kaksi saman pentueen koiraa voi olla keskenään kuin yö ja päivä. Bekoff muistuttaa myös, ettei persoonallisuus ole pysyvä ominaisuus, vaan se voi vaihdella ajan mittaan.

On yleistä, että ihmiset valitsevat koiran sen perusteella, mitä heille on kerrottu kyseisestä rodusta. Ongelmia voi kuitenkin tulla vastaan, jos uusi perheenjäsen ei vastaakaan sille asetettuja odotuksia. Joissain tapauksissa koira on jopa palautettu kasvattajalleen, kun se ei ole täyttänyt omistajan rotuominaisuuksiin perustuvia toiveita.

Koiria ei kiinnosta, miten ne on lokeroitu, eikä niiden pitäisi kärsiä siitä, miten me ihmiset luokittelemme ne, Bekoff sanoo. Kätevät, mutta harhaanjohtavat stereotypiat, eivät siis ole hyväksi sen enempää koirille kuin niiden omistajillekaan. Siksi ihan jokaista koiraa tulisi arvostaa omana itsenään.

Koirailija

Kyllä koiran luonne on paljonkin rodusta kiinni. Koirarodut omaavat jo menneisyydestä tietyt ominaisuudet ja vietit. Miksi koira yksilönä muuttaisi rotuominaisuuksia jota niin historia kuin jalostus pitävät yllä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla