Me Naisten kyselyssä selvisi, miten suomalaiset suhtautuvat fubbaukseen. Joitakin älypuhelintaan vilkuilevat kanssaihmiset suorastaan raivostuttavat, osan mielestä satunnainen näppäily on ymmärrettävää.

Olet menossa pitkästä aikaa kahville ystäväsi kanssa, ja iloitset etukäteen, että pääsette vaihtamaan kuulumisia oikein huolella. Perillä ehditte vaihtaa vain muutaman sanan, kun hän jo kaivaa puhelimensa esiin. Sen jälkeen luuri jumittuu pöydän kulmalle, mistä ystäväsi vilkuilee sitä vähän väliä.

Kuulostaako tutulta? Vai onko puhelin kasvanut kiinni omaan käteesi?

Sosiaalisen median epäkohtelias selailu puhelimella muiden seurassa, joka tunnetaan englanniksi nimellä phubbing, sai hiljattain myös suomenkielisiä nimityksiä. Kielikello-lehden artikkelissa termiksi ehdotettiin muun muassa fubbausta ja someutumista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka sana on suomen kielestä tähän mennessä puuttunut, ilmiö ei ole uusi. Kun kysyimme hiljattain lukijoiltamme, onko fubbaus heille tuttua, vain 2,5 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei tunnista ilmiötä. Yhteensä vastaajia oli lähemmäs 500.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoi joutuvansa todella usein tilanteeseen, jossa keskustelukumppani alkaa selata puhelintaan kesken juttelun. 

Mutta mitä muut edellä, sitä itse perässä – moni myönsi syyllistyvänsä fubbaukseen itsekin. Määrä ja tavan yleisyys oli kuitenkin vastausten perusteella varsin eri suuruusluokkaa kuin kanssaeläjien. Peräti kolmannes nimittäin väitti, ettei fubbaa koskaan. Vain viisi prosenttia vastaajista myönsi someutuvansa usein, loput joskus.

Voisiko olla, että kyselyymme päätyi vastaamaan erityisen paljon niitä, jotka ovat kyllästyneet läheistensä fubbaamiseen, mutta pystyvät itse vastustamaan puhelinseireenin kutsua? Vai huomaavatko ihmiset ehkä helpommin, kun toisen käsi hakeutuu älypuhelimelle, mutta omaa puhelimenkäyttöä katsotaan läpi sormien? Sitä voimme vain arvailla.

Ihmissuhteiden kolmas pyörä

Suurin osa suomalaisista kokee fubbauksen loukkaavana. He kuvailivat käytöstä vähätteleväksi: se saa tuntemaan, ettei ole keskustelukumppanille tärkeä. 

– Ikävimmillään fubbaus voi olla hiljaista kapinaa ja tapa osoittaa mieltä paikalla olevia ihmisiä kohtaan. Ei tarvitse puhua mitään, mutta silti voi selkeästi kertoa, että tämän kännykän sisältämät ihmiset ovat minulle tärkeämpiä kuin te, kuvaili eräs vastaaja.

Moni suomalainen sanoi haluavansa poistua paikalta kokonaan, kun keskustelukumppani uppoutuu älypuhelimeensa.

Läheisten fubbaamiseen kyllä yritetään puuttua, mutta tulokset vaihtelevat. Osa pahastuu, osa ei ymmärrä, mistä on kyse, ja osa ärsyyntyy. On kuitenkin myös niitä, jotka pahoittelevat, ottavat onkeensa ja muuttavat toimintaansa. Valitettavan usein vaikutus vaikuttaa tosin olevan vain hetkellinen, joten muistuttelu voi olla tarpeen.

”Ei tarvitse puhua mitään, mutta silti voi selkeästi kertoa, että tämän kännykän sisältämät ihmiset ovat minulle tärkeämpiä kuin te.”

Nimimerkki Liza, 52, kertoi huomauttaneensa puhelimen käytöstä puolisolleen, mutta tulokset jäivät laihoiksi.

– Mies on jopa heti seksin jälkeen tuntenut silittelyn sijaan tarvetta räplätä kännykkää. Tuntuu, että en ole tärkeä.

Parisuhde voi jopa kaatua jatkuvaan fubbaukseen. Näin kävi eräälle miesvastaajalle.

– Ex-emäntä keskittyi vain puhelimeen, ja lapsetkin jäivät siinä sivussa vähälle huomiolle.

Kyselystämme ilmeni myös, että joidenkin on aikuisena vaikea ottaa vastaan toisten toiveita oman käytöksen suhteen. Fubbauksesta huomauttaminen voidaan kokea puuttumisena omaan päätösvaltaan ja itsenäisyyteen. Tämän sai kokea muun muassa syntymäpäiväänsä ystävänsä kanssa ulkomailla viettänyt nimimerkki Puiden halailija, 37.

– Reissusta 90 prosenttia hän oli puhelimella. Oltiin sitten rannalla, autossa, baarissa tai missä vain. Synttärilounaalla huomautin, kun yritin kilistää hänen kanssaan, että onko puhelimella ihan pakko olla koko ajan. Hän reagoi kuin teini ja sanoi, että saa olla just niin paljon kuin haluaa. Siihen reissuun päättyi myös ystävyys.

Nimimerkki Marie, 30, kertoi, että vaikka hän välttelee fubbausta tietoisesti, puhelin päätyy helposti käsiin muiden fubbaajien mukana. Hänen kotiinsa onkin suunniteltu niin kutsuttua puhelinparkkia. Se ei välttämättä ole mitenkään huono idea, sillä tutkitusti pelkkä älypuhelimen läsnäolo keskustelun aikana saa ihmiset tuntemaan, että he ovat vähemmän yhteyksissä toisiinsa.


Puhelin on kuin yllätysvieras

Toisaalta fubbaamisesta on tullut jo niin tavallista, etteivät kaikki pistä satunnaista someutumista pahakseen.

– Nopea vilkaisu tai viestiin vastaaminen ei häiritse ja itsekin sitä teen. Tuntuu, että itse ja muut jo niin automaattisesti ottavat puhelinta käteen, etten edes huomaa sitä aina, enkä ota sitä henkilökohtaisesti, 25-vuotias vastaaja kertoi.

Nopea vastaaminen viestiin tai keskusteluun liittyvän yksityiskohdan tarkistaminen onkin osan mielestä ihan hyväksyttävää. Päämäärättömään somen selailuun puolestaan suhtaudutaan vähemmän suopeasti.

”Itse ja muut ottavat jo niin automaattisesti puhelinta käteen, etten edes huomaa sitä aina”

Fubbaajille riittää ymmärrystäkin. Ajattelemattomuuden, tylsistymisen, heikon keskittymiskyvyn ja suoranaisen riippuvuuden lisäksi sen taustalla nähdään esimerkiksi epävarmuutta. Puhelimeen uppoutumalla voi paeta jännittävää sosiaalista tilannetta tai ikään kuin välttää kiusallisen hiljaisuuden.

– Jos ei ihan tiedä, kenelle juhlissa juttelisi, niin on helpompaa ottaa kännykkä esiin kuin liittyä ryhmän porinaan.

Tilannetaju on kuitenkin tarpeen fubbauksenkin suhteen. Eräs vastaajista summasi soemutumiseen liittyviä tuntojaan osuvasti näin:

– Puhelin on kuin yllätysvieras. Vaikka tarkoitus oli käydä viikonloppuretkellä tai katsoa elokuva kahdestaan, paikalle ilmaantuikin isompi porukka: kaikki puhelimen sisältämät ihmiset ja uutiset. Myös oma senhetkinen jaksaminen vaikuttaa siihen, miltä fubbaus milloinkin tuntuu. Joskus se, että tapaamiseen osallistuu yllätysvieraita, ei haittaa. Joskus taas odottaa, että saa viettää aikaa juuri tietyn (yhden) henkilön kanssa, eikä jaksa tai halua tavata muita ihmisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla