Johanna Nordblad on vapaasukelluksen pioneereja Suomessa. Siskonsa Elina Mannisen kanssa hän tekee vedenalaisesta maailmasta myös valokuvataidetta.

Sukeltaessaan Johanna Nordblad vajoaa nopeasti täydellisen rentoutumisen tilaan. Pinnan alta löytyy turvapaikka, jossa äänet vaimenevat ja jossa voi vain antautua veden lempeille, valoa heijastaville liikkeille.

Samalla jokainen sukelluskerta on aina uusi ja erilainen. Siksi Johannan on päästävä veden alle aina uudestaan, kaikkina vuodenaikoina – jopa silloin, kun järven peittää jäinen kansi.

43-vuotias Johanna Nordblad on vapaasukelluksen pioneereja Suomessa. Hän on kerännyt lajissa niin Suomen- kuin maailmanmestaruuksia. Vuonna 2015 hän teki Guinnessin naisten maailmanennätyksen sukeltamalla jään alla 50 metriä pelkässä uimapuvussa, ilman räpylöitä.

Viime vuosina Johanna ja hänen isosiskonsa, valokuvaaja Elina Manninen, 45, ovat herättäneet huomiota myös vedenalaisilla valokuvillaan.

Kuvatessa työnjako on aina sama: Elina kuvaa ja Johanna toimii mallina. Jään alla kuvaaminen vaatii paljon sekä mallilta että kuvaajalta. Naiset eivät käytä sukelluslaitteita vaan pidättävät hengitystään. Pinnan alla voi olla vain niin kauan kuin tuntuu hyvältä: usein vain puolisen minuuttia, talvisin vain joitakin sekunteja. Talvisin Elina käyttää märkäpukua, mutta Johanna puetaan halutun tunnelman mukaan.

Vuodesta 2013 kuvanneet siskokset ovat järjestäneet näyttelyitä Suomessa, ja vuoden 2019 suunnitelmissa on saada näyttelyt myös Pariisiin ja Lontooseen.

Alun perin idea kuvaamisen lähti halusta järjestää yhteistä aikaa. Naiset keksivät sen onnistuvan, jos he yhdistäisivät kummankin intohimon. Sittemmin kaksikko on ymmärtänyt, että kuvillaan heillä on mahdollisuus myös näyttää, kuinka upeaa suomalainen luonto järvineen on – ja miten hyvät puitteet se tarjoaa sukeltamiselle.

– Moni ajattelee, että voidakseen sukeltaa, täytyy lähteä johonkin Bahamalle, mutta valtaosa kuvistamme on otettu Suomessa. Sonnasen järven avanto Heinolassa on yksi parhaista sukelluspaikoista, koska sen vesi on kirkasta ja sinistä ja soveltuu hyvin myös kuvaamiseen. Jos joku nyt tarjoaisi meille sukellusmatkan minne tahansa maailmassa, lähtisimme Heinolaan!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Me Naiset
Kuvat
Elina Manninen