Kodin Kuvalehti
Sienestys on ihana syysharrastus.
Sienestys on ihana syysharrastus.

Syksy ja sienet – mikä ihana syy lähteä metsäretkelle! Saat paljon hupia, mutta myös jännitystä elämääsi.

Kantarellien, haperoiden ja rouskujen perässä samoilu on hauska ja hyödyllinen harrastus, johon jää helposti koukkuun. Luonnontuotekouluttaja Annikka Kujala kertoo myös, mitä metsässä kannattaa muistaa, vaikka tattien kuvat silmissä kiiluvatkin.

1. Luvassa seikkailu – lataa akkusi!

Metsässä samoilu on seikkailu, joka tarjoaa kirjaimellisesti uusia polkuja, monenlaisia maisemia ja virikkeitä kaikille aisteille. Metsässä akkusi latautuu, mutta kännykkäsi akulle voi käydä päinvastoin.

Voit lumoutua sienestyksestä rauhassa, kunhan vain muistat välillä nostaa katseesi ja katsella myös ympärillesi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos olet tullut vieraan sienimetsän liepeille autolla tai pyörällä, pysyttele suhteellisen lähellä kulkupeliäsi. Jos lähdet kuitenkin retkeilemään kauemmaksi, vaikkapa kokonaiseksi päiväksi, vanha kunnon kartta ja kompassi ovat hyviä apuvälineitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ota mukaasi kännykkä, johon olet ladannut vaikkapa Sports Trackerin tapaisen kuntoilu- tai muun karttasovelluksen, joka käyttää GPS-paikannusta. Puhelimeen kannattaa ladata myös maastokarttoja ja 112-sovellus, joka välittää soittajan sijaintitiedon automaattisesti hätäkeskukseen.

Lataa kännykän akku täyteen ennen sieniretkeä. Seurantasovellukset käyttävät paljon akkua, joten myös varavirtalähde olisi hyvä pakata reppuun mukaan. Älä kuluta akkua omilla puheluillasi tai kännykän selaamisella. Muista, että maastossa voi olla myös katvealueita.

2. Palkitseva harrastus – niin paljon uutta opittavaa

Sienestys on palkitseva harrastus, jossa oppii koko ajan uutta. Aloita itsellesi tutuista lajeista ja kerää vain sieniä, jotka varmuudella tunnet ruokasieniksi.

Myrkyllisiä sieniä Suomessa on kymmeniä, mutta tappavan myrkyllisiä todella vähän, alle kymmenen lajia, sanoo Annikka Kujala.

– Myrkkysienet eivät hyppää metsästä koriisi tai suuhusi. Kun keräät ruuaksi vain niitä sieniä, jotka tunnet ja tiedät varmasti olevan syötäviä, vaaraa ei ole, sanoo Kujala.

Oppimismielessä kannattaa kerätä itselleen vieraampiakin sieniä ja opetella niiden tunnistamista kotona kirjan ja netin äärellä tai sieniharrastajien kanssa.


3. Saat syödä eväät!

Sieniretki on mitä mainioin tilaisuus nauttia maittavat eväät luonnon helmassa, sillä onhan evästauko olennainen osa retkielämystä. Arvoon arvaamattomaan se nousee silloin, jos reissu on runsaan saaliin vuoksi venähtänyt aiottua pidemmäksi.

Vaikka sieniretki olisi vain pieni piipahdus metsään, pakkaa metsäretkelle mukaan vähintäänkin juotavaa.

4. Tunnet itsesi selviytyjäksi – oikeissa varusteissa

Kun päälläsi on sään mukainen varustus, olosi on varma ja voittamaton. Suojaudu auringolta ja sateelta, niin voit rauhassa keskittyä suppilovahveroiden metsästykseen.

Jalkaan on hyvä vetäistä kumisaappaat, jotka suojaavat kosteudelta ja vapauttavat silmät katsomaan muutakin kuin seuraavaa kuivaa askelpaikkaa. Kumpparit ovat myös parempi suoja punkkeja vastaan kuin lyhytvartiset kengät.

Sienimetsällä tapaa monenlaisia vähemmän mukavia seuralaisia, kuten hyttysiä, punkkeja, hirvikärpäsiä ja muita metsäneläimiä.

Innokasta sienestäjää eivät ötökät estele. Hän tietää, että niitä vastaan voi suojautua hyönteiskarkotteilla ja sopivalla vaatetuksella.


5. Ajantaju katoaa

Sienestys on helppo harrastus, koska hyvänä sienivuotena sieniä löytää melkein mistä vain. Niitä voi myös kerätä Kujalan mukaan lähes mistä vain, paitsi vilkasliikenteisten teiden ja koirien ulkoilutuspolkujen varrelta.

Joskus suurin riemu on myös suurin riski. Voihan käydä niin, ettei malta lähteä metsästä ajoissa pois. Kotona odottaa urakka, sillä sienet pitää puhdistaa ja käsitellä heti retken jälkeen.

– Kun saavut väsyneenä illalla kotiin sieniretkeltäsi, varsinainen työ vasta alkaa! Varsinkin tatit täytyy välittömästi puhdistaa ja laittaa, etteivät ne mene pilalle. Siinä voi helposti käydä niin, että vielä kolmelta yölläkin rättiväsyneenä perkaat niitä sieniä.

Vinkit antoi luonnontuotekouluttaja, villiyrtti.fi-sivuston ylläpitäjä Annikka Kujala.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla