Jani Turunen toivoo saavansa hyvän otoksen Trumpin menopelistä, Air Force Onesta. Tätä kuvaa on käsitelty. Kuvat: Jani Turusen kotialbumi ja Reuters
Jani Turunen toivoo saavansa hyvän otoksen Trumpin menopelistä, Air Force Onesta. Tätä kuvaa on käsitelty. Kuvat: Jani Turusen kotialbumi ja Reuters

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Suomessa oli loistouutinen Helsinki-Vantaan lentokonespottereille. – Trump ei kiinnosta, mutta hänen koneensa kyllä, nastolalainen Jani Turunen kertoo. 

Myyjänä työskentelevä Jani Turunen, 39, innostui lentokoneiden kuvaamisesta noin kymmenen vuotta sitten. Ensin hän kiinnostui Lahden kupeessa Nastolassa sijaitsevan kotinsa yli kohti Helsinki-Vantaata suuntaavista koneista. Pian hän jo piipahtelikin säännöllisesti kentän reunalla saadakseen kuvia kiinnostavista koneista kaikkialta maailmasta.

”Tämä on tietynlainen keräilyharrastus.”

Pari kertaa vuodessa harrastus vie Janin ulkomaille. Spotterikavereidensa kanssa hän on käynyt kuvausmatkoilla esimerkiksi Frankfurtissa, Lontoossa ja Kööpenhaminassa. Reissuillaan Jani on törmännyt myös ulkomaalaisiin alan harrastajiin. 

– Tämä on tietynlainen keräilyharrastus. On hienoa kartuttaa kokoelmaansa eri tyyppisten ja erilaisten koneiden kuvilla. Uusia koneita tulee koko ajan, joten spotteri ei ole koskaan valmis.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Täydellistä otosta metsästäessä ilmassa on aina jännitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tuleeko kone ajallaan, millainen keli ja valo on, entä oma kuvauspaikka suhteessa kiitorataan, Jani kuvailee.

– Kun otos onnistuu, fiilis on todella hyvä. Harrastuksen plussapuoliksi lasken myös ulkoilun ja spottauksen kautta löytämäni kaverit. Huonoin puoli on varmaan kamerakaluston hinta – kunnon kamerarunko maksaa noin tuhat euroa.

Yksi spottereiden himoituimmista kohteista on Yhdysvaltojen presidentin lentokone, Air Force One, jolla Donald ja Melania Trump saapuvat Suomeen sunnuntaina. Koneen laskeutuessa Helsinki-Vantaan liepeillä käy kuhina. Jani Turusen kavereineen löytää sieltä varmasti. Hyttyset, paarmat, helle tai ukkoskuurot eivät spottaajia hidasta. Laskeutumiskuva on aina nousua himoitumpi.

– Trump ei kiinnosta, mutta hänen koneensa kyllä. Yhdysvaltojen presidentin käyttöön varusteltuja Boeing 747 -koneita eli tutummin Jumboja on maailmassa vain kaksi, ja kalusto vaihtuu pian. Tämä on erittäin todennäköisesti viimeinen tilaisuus kuvata tämä kyseinen kone Suomessa, Jani Turunen sanoo.

”Sunnuntai tulee olemaan hieno, mutta myös stressaava päivä.”

Pitkä odotus edessä

Ajomatkaa Nastolasta Jani Turunen ei pidä kohtuuttomana vaivannäkönä täydellisen otoksen eteen. Ei myöskään mahdollisesti tuntien mittaiseksi venähtävää päivystystä jossain kentän reunalla.

– Sunnuntaina nousen aamukuudelta ja suuntaan kohti kenttää. Yhdysvaltojen presidentin tarkkaa aikataulua ei koskaan ilmoiteta etukäteen, joten pitää valmistautua pitkään odotteluun. Otan mukaan aurinkorasvaa ja eväät ja koetan päätellä tuulen suunnasta, mille kiitoradalle kone todennäköisimmin laskeutuu, Jani kertoo.

Sunnuntaina paikalla on varmasti paljon myös tavallisia katsojia.

– Heihin verrattuna meidän spottereiden etuna on kokemus parhaista kuvauspaikoista. Minulla on aina mukana pädi, jolta seuraan lähteviä ja saapuvia lentoja, ja kännykässä tärkeä FlightRadar24 -sovellus, Jani kertoo.

Ajatus siitä, että Air Force One menisi sivu suun tai siitä näpsäisty kuva epäonnistuisi, on spotterin painajainen.

– Sunnuntai tulee olemaan hieno, mutta myös stressaava päivä, Jani Turunen arvelee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla