Jani Turunen toivoo saavansa hyvän otoksen Trumpin menopelistä, Air Force Onesta. Tätä kuvaa on käsitelty. Kuvat: Jani Turusen kotialbumi ja Reuters
Jani Turunen toivoo saavansa hyvän otoksen Trumpin menopelistä, Air Force Onesta. Tätä kuvaa on käsitelty. Kuvat: Jani Turusen kotialbumi ja Reuters

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Suomessa oli loistouutinen Helsinki-Vantaan lentokonespottereille. – Trump ei kiinnosta, mutta hänen koneensa kyllä, nastolalainen Jani Turunen kertoo. 

Myyjänä työskentelevä Jani Turunen, 39, innostui lentokoneiden kuvaamisesta noin kymmenen vuotta sitten. Ensin hän kiinnostui Lahden kupeessa Nastolassa sijaitsevan kotinsa yli kohti Helsinki-Vantaata suuntaavista koneista. Pian hän jo piipahtelikin säännöllisesti kentän reunalla saadakseen kuvia kiinnostavista koneista kaikkialta maailmasta.

”Tämä on tietynlainen keräilyharrastus.”

Pari kertaa vuodessa harrastus vie Janin ulkomaille. Spotterikavereidensa kanssa hän on käynyt kuvausmatkoilla esimerkiksi Frankfurtissa, Lontoossa ja Kööpenhaminassa. Reissuillaan Jani on törmännyt myös ulkomaalaisiin alan harrastajiin. 

– Tämä on tietynlainen keräilyharrastus. On hienoa kartuttaa kokoelmaansa eri tyyppisten ja erilaisten koneiden kuvilla. Uusia koneita tulee koko ajan, joten spotteri ei ole koskaan valmis.

Täydellistä otosta metsästäessä ilmassa on aina jännitystä.

– Tuleeko kone ajallaan, millainen keli ja valo on, entä oma kuvauspaikka suhteessa kiitorataan, Jani kuvailee.

– Kun otos onnistuu, fiilis on todella hyvä. Harrastuksen plussapuoliksi lasken myös ulkoilun ja spottauksen kautta löytämäni kaverit. Huonoin puoli on varmaan kamerakaluston hinta – kunnon kamerarunko maksaa noin tuhat euroa.

Yksi spottereiden himoituimmista kohteista on Yhdysvaltojen presidentin lentokone, Air Force One, jolla Donald ja Melania Trump saapuvat Suomeen sunnuntaina. Koneen laskeutuessa Helsinki-Vantaan liepeillä käy kuhina. Jani Turusen kavereineen löytää sieltä varmasti. Hyttyset, paarmat, helle tai ukkoskuurot eivät spottaajia hidasta. Laskeutumiskuva on aina nousua himoitumpi.

– Trump ei kiinnosta, mutta hänen koneensa kyllä. Yhdysvaltojen presidentin käyttöön varusteltuja Boeing 747 -koneita eli tutummin Jumboja on maailmassa vain kaksi, ja kalusto vaihtuu pian. Tämä on erittäin todennäköisesti viimeinen tilaisuus kuvata tämä kyseinen kone Suomessa, Jani Turunen sanoo.

”Sunnuntai tulee olemaan hieno, mutta myös stressaava päivä.”

Pitkä odotus edessä

Ajomatkaa Nastolasta Jani Turunen ei pidä kohtuuttomana vaivannäkönä täydellisen otoksen eteen. Ei myöskään mahdollisesti tuntien mittaiseksi venähtävää päivystystä jossain kentän reunalla.

– Sunnuntaina nousen aamukuudelta ja suuntaan kohti kenttää. Yhdysvaltojen presidentin tarkkaa aikataulua ei koskaan ilmoiteta etukäteen, joten pitää valmistautua pitkään odotteluun. Otan mukaan aurinkorasvaa ja eväät ja koetan päätellä tuulen suunnasta, mille kiitoradalle kone todennäköisimmin laskeutuu, Jani kertoo.

Sunnuntaina paikalla on varmasti paljon myös tavallisia katsojia.

– Heihin verrattuna meidän spottereiden etuna on kokemus parhaista kuvauspaikoista. Minulla on aina mukana pädi, jolta seuraan lähteviä ja saapuvia lentoja, ja kännykässä tärkeä FlightRadar24 -sovellus, Jani kertoo.

Ajatus siitä, että Air Force One menisi sivu suun tai siitä näpsäisty kuva epäonnistuisi, on spotterin painajainen.

– Sunnuntai tulee olemaan hieno, mutta myös stressaava päivä, Jani Turunen arvelee.

Susanna Luukkala hurahti lastenvaatteisiin, kun esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen. – Ehkä niiden jonottamisessa netistä viehättää se jännitys, kun vaatteita hypetetään ryhmissä äitien kesken, Susanna miettii.

Lietolaista Susanna Luukkalaa ei saisi mistään hinnasta jonottamaan väentungokseen, mutta kun australialaisella vaatemerkillä Beau Hudsonilla alkaa nettiale, Luukkalan kello herättää neljältä aamulla. Lempilastenvaatemerkkiensä drop-myyntejä Luukkala odottaa kahden puhelimen, kahden tietokoneen ja tabletin äärellä.

”Kun esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen, homma lähti niin sanotusti lapasesta.”

– Myynnin alkaessa järjestelmä arpoo satunnaisen vuoronumeron kaikille nettisivustolle kirjautuneille. Kirjaudun sisään usealla eri laitteella saadakseni mahdollisimman hyvän numeron, hän selittää.

Lastenvaatteet ovat kahden pienen lapsen äidille harrastus. Hän ei jonota netissä alennusten takia, vaan saadakseen haluamansa tuotteen. Kivoimmat vaatteet loppuvat nimittäin kesken.

Ennen lasten syntymää Luukkala ajatteli, ettei lapsille kannata ostaa merkkivaatteita, koska niiden käyttöikä on niin lyhyt. Kotiin jäädessään hän alkoi seurata Facebookissa erilaisia vaateryhmiä. Susanna oppi, mitkä vaatemerkit ovat ekologisia, mitkä valmistetaan Suomessa, ja millä on paras jälleenmyyntiarvo.

”Olen monesti miettinyt, mikä tässä viehättää. Ehkä se on juuri se jännitys, kun vaatteita hypetetään ryhmissä äitien kesken.”

– Kun esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen, homma lähti niin sanotusti lapasesta, hän naurahtaa.

– Jotkut sisustavat kotia, toiset ostavat kukkia. Itse tykkään siitä, että lapset on kauniisti puettu. Merkkivaatteista huolimatta lapset saavat meillä olla vapaasti lapsia, rymytä ja mennä kuralätäkköön, Susanna lisää.

Vaikka Luukkala jonottaa vaatteita nettiyhteyden päässä, kokemus on silti yhteisöllinen. Taustalla on samanlaisia syitä kuin muillakin jonottajilla: nettijonottaminen on tapa kuulua porukkaan.

– Olen monesti miettinyt, mikä tässä viehättää. Ehkä se on juuri se jännitys, kun vaatteita hypetetään ryhmissä äitien kesken. Ensin spekuloidaan, mitä voisi olla myynnissä, ja dropin jälkeen kirjoitellaan, mitä kukakin osti.

”Iltaisin lasten mentyä nukkumaan keskustelen ryhmissä muiden aikuisten kanssa.”

Luukkala ottaa vaatteista myös asukuvia ja julkaisee niitä Teamhillslife-nimisellä Instagram-tilillään. Hän ei käy perhekerhoissa eikä kuulu muihin ryhmiin, mutta vaatteiden kautta hän on löytänyt samanhenkistä seuraa.

– Joskus tuntuu yksinäiseltä olla kotona lasten kanssa, sillä mieheni matkustaa töiden takia paljon. Iltaisin lasten mentyä nukkumaan keskustelen ryhmissä muiden aikuisten kanssa. Nytkin siellä oli pari äitiä, joilla oli laskettu aika samaan aikaan. Heidän kanssaan jännitimme, kuka synnyttää ensimmäisenä.

Eihyvä

Kun vaateale alkaa netissä aamuyöllä, Susanna virittää kaksi tietokonetta, kaksi puhelinta ja tabletin: ”Lähti lapasesta”

Hienoa naiset, kerskakulutusta ja hiilijalanjälkeä! Tiesittekö, että nettikauppa on nostanut vaatteiden hintoja globaalisti +10% ja lisännyt lento- ja laivaliikenteen hiilijalanjäljen taivaisiin. Samalla juuri naisten työpaikkoja on menetetty kivijalkaliikkeissä. Sahaatte omaa oksaanne naiset!
Lue kommentti

Ovatko suomalaisten kotien tavaroiden viralliset nimet hallussa? Ota selvää!