Kuvat
Shutterstock, Tiberio Galbiatin kotialbumi
Tiberio maistoi Suomessa läpi kaikki saatavilla olevat mämmit ja eri makuyhdistelmät. Suosikiksi nousi Kymppi-mämmi vaniljakastikkeella tai kermalla.
Tiberio maistoi Suomessa läpi kaikki saatavilla olevat mämmit ja eri makuyhdistelmät. Suosikiksi nousi Kymppi-mämmi vaniljakastikkeella tai kermalla.

Milanolainen Tiberio Galbiati rakastui mämmiin ollessaan Oulussa vaihto-opiskelijana. Hän on valmistanut sitä toistaiseksi kahdesti ja kolmas kerta on suunnitteilla.

Suomalaiset perinneruoat saavat monen ulkomaalaisen vähintäänkin kohottelemaan kulmiaan. Jostain kumman syystä sellaiset herkut kuin salmiakki ja mämmi eivät ole onnistuneet valloittamaan maailmaa. Esimerkiksi ruokamaa Italiassa suomalaista sapuskaa on myös arvosteltu kovinkin sanankääntein – kukapa ei muistaisi Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin ivallisia sanailuja?

Italialainen Suomi-ruoan ystävä tuntuu satuolennolta. Milanolainen Tiberio Galbiati, 23, sattuu kuitenkin olemaan sellainen. Aivan erityisesti Tiberio rakastaa mämmiä.

Tietojenkäsittelyä opiskeleva Tiberio tutustui suomalaiseen ruokaan viime vuonna, kun oli opiskelijavaihdossa Oulun yliopistossa. Tiberio kertoo, että intohimoinen suhtautuminen luontoon ja kiinnostus Pohjoismaita kohtaan saivat hänet valitsemaan vaihtomaaksi juuri Suomen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiberio halusi kevätlukukauden kestäneen vaihtonsa aikana tutustua kohdemaahan mahdollisimman hyvin ja monipuolisesti. Se piti tietenkin sisällään myös ruokakulttuurin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Italialaisena suhtaudun intohimoisesti ruokaan, mutta en ole ihminen, joka ajattelisi, että vain meidän ruokamme on hyvää, eikä muita tarvitse maistaa, Tiberio sanoo.

Tiberio halusi tutustua opiskelijavaihtomaahansa mahdollisimman monipuolisesti.
Tiberio halusi tutustua opiskelijavaihtomaahansa mahdollisimman monipuolisesti.

Hän kyseli suomalaisilta opiskelijakavereilta tyypillisistä ja perinteisistä ruoista, ja haki itse tietoa internetistä. Ruokakaupasta Tiberio valitsi kaikkea, minkä nimeä ei osannut kääntää. Vasta syötyään ruokaa hän selvitti netistä, mistä oli kyse.

Näin tulivat tutuksi niin karjalanpiirakat ja leipäjuusto kuin maksalaatikkokin. Pääsiäisen lähestyessä oli mämmin vuoro – vaikka monet yrittivätkin toppuutella Tiberion intoa.

– Suomalaiset sanoivat, että mekään emme erityisesti pidä mämmistä, ja sanoivat, ettei minun kannata maistaa sitä.

Se teki maistamisesta eräänlaisen haasteen, ja Tiberio sattuu syttymään haasteista. Mämmiä oli siis saatava.

Parasta aamupalaa ikinä

Tiberio muistelee, että maistoi mämmiä ensimmäisen kerran ihan tavallisena päivänä ostettuaan kerralla ison 700 gramman ropeen. Ihan tarkkoja muistikuvia hänellä tosin ei ole, sillä mämmistä muodostui hänelle niin kiinteä osa arkea loppuvaihdon ajaksi.

– Minusta se näytti suklaasta tehdyltä. Kaikki olivat sanoneet minulle, että se näyttää kakalta, mutta tyypillisenä suomalaisena ruokana se kiinnosti minua. En ole ihminen, joka tuomitsisi ruokia sen perusteella, miltä ne näyttävät, hän kertoo.

Maku vei heti mennessään ja Tiberio oli myyty. Hän jopa hamstrasi mämmiä runsain mitoin pakkaseen, jotta sitä riittäisi myös pääsiäiskauden jälkeen. Mämmistä tulikin hänelle vakioaamiainen loppukevääksi 2019.

Aamupalamämmi voi kuulostaa yllättävältä, mutta Tiberiolla on sille täysin looginen selitys.

– Italiassa on tapana syödä aamiaisella jotain makeaa, joten mämmi sopi mielestäni täydellisesti siihen. Aloin syömään sitä aamuisin ja rakkauteni mämmiin alkoi kasvaa. Se on parasta aamupalaa ikinä!

Tiberio on toistaiseksi tehnyt itse mämmiä kerran Suomessa ja kerran Italiaan palattuaan.
Tiberio on toistaiseksi tehnyt itse mämmiä kerran Suomessa ja kerran Italiaan palattuaan.

Tiberio rakastui mämmissä sen maltaiseen makuun, joka muistuttaa ruisleivästä ja tummasta oluesta – asioista, joista hän myös sattuu pitämään.

Eikä maku oli ainoa syy, miksi mämmi maistuu hänelle niin hyvin.

– Mämmissä on paljon energiaa, mikä on hyvä, koska olen pyöräilijä. Se on myös terveellistä.

Tiberio testasi kaikki mahdolliset mämmit ja eri makuyhdistelmät sen kanssa. Mustaa kultaa päätyi kuppiin maidolla, kermalla, vaniljakastikkeella ja jäätelön kanssa. Suosikiksi muodostui mämmi vaniljakastikkeella tai kermalla.

Itse tehtyä mämmiä

Tiberio innostui mämmistä niin paljon, että halusi kokeilla tehdä sitä itse, mahdollisimman perinteisesti. Vaikka hän ei ollut kokannut juuri lainkaan ennen Suomeen tuloa, oli mämmin keittämistä pakko kokeilla. Suomalaiset kaverit pitivät ajatusta suorastaan hulluna, eikä kukaan heistä ollut koskaan tehnyt mämmiä itse. Se vain vahvisti ajatusta – uusi haaste oli käsillä!

Tiberio pyysi suomalaista ystäväänsä kääntämään ohjeen ja ryhtyi tuumasta toimeen.

– Valmistuksessa meni kokonainen päivä, ja kämppikseni ihmettelivät, mitä ihmettä oikein kokkaan. Sitten olisi pitänyt vielä antaa mämmin olla jääkaapissa kaksi päivää lisää. Halusin kuitenkin kovasti maistaa sitä, joten aloin syömään sitä jo aiemmin.

Tiberio sanoo, että kokeilu onnistui melko hyvin, mutta maku oli hyvin erilainen, paljon kitkerämpi ja vähemmän makea, kuin kaupasta valmiina ostetussa mämmin.

– Olin silti todella ylpeä siitä.

Valmista mämmiä à la Tiberio.
Valmista mämmiä à la Tiberio.

Tiberio on valmistanut mämmiä kerran Italiaan palattuaan. Käytössä olivat tuolloinkin Suomesta ostetut ainekset.

Täysin toivotunlainen maku on vielä saavuttamatta: Tiberio ei ole mielestään onnistunut saamaan mämmiinsä siihen kuuluvaa luonnollista makeutta. Hän on yrittänyt saada onnistumiseen ohjeita esimerkiksi Facebook-ryhmissä, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin. Hän vinkkaa, että ottaa edelleen neuvoja mieluusti vastaan. Niille olisikin käyttöä hyvin pian. Tiberio aikoo nimittäin valmistaa mämmiä jälleen pääsiäiseksi.

– Etsin vielä oikeita raaka-aineita. Se on kuitenkin tällä hetkellä vaikeaa, koska Italian ruokakaupoissa ei ole nyt kaikkia tuotteita saatavilla, Tiberio sanoo koronatilanteeseen viitaten.

Toivotaan, että oikeat ainekset löytyvät ja Tiberio saa pääsiäispöytään herkkuaan. Ties vaikka siitä tulisi tällä kertaa juuri täydellistä.

MämmiMämmi

Tehoimeltäminen on yksinkertainen ja myös erittäin tehokas tapa valmistaa mämmi. 

Valmista mämmi tehoimeltämällä

Perinteisen mämmin voi valmistaa myös nykyaikaisesti tehoimeltämällä sähkölieden uunissa.

Mämmin valmistus on vähän kuin imelletyn perunalaatikon teko, se on aikaa vievää puuhaa, mutta tällä ohjeella helppoa.

Perinteiseen vanhan ajan mämmiin ei lisätä sokeria eikä siirappia, se valmistuu helposti huokeista aineista, mämmimaltaista, jauhosta ja vedestä sekä kevyt ripaus suolaa. Voi maustaa esimerkiksi jauhetulla pomeranssinkuorella.

Kaiken maailman kikat ja konstit unohdetaan ja tehdään ohjeen mukaan.

Perinteistä mämmiä ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Makeus saadaan imeltämällä. 

Näistä mämmi valmistuu:

4 litraa vettä
650 g maltaita
1,2 kg Ruisjauhoja

1 tl suolaa
2 rkl jauhettua pomeranssin kuorta
Pinnalle paiston aikana 2-4 kertaa pirskotellen vettä

Valmistusohje tehoimeltämällä:

1. Kuumenna vesi uunin kestävässä kattilassa 74-76 asteeseen.

2. Sekoita kaikki maltaat ja jauhot kattilassa huolellisesti koko vesimäärään notkeaksi puuroksi. EI SUOLAA TÄSSÄ VAIHEESSA. Seoksen lämpötila laskee tässä vaiheessa itsestään vähän. Laita kattila 65–70 asteiseen sähkölieden uuniin imeltymään 3–4 tunniksi.

3. Nosta kattila imeltymisen jälkeen liedelle, lisää pomeranssinkuorijauhe ja suola ja kuumenna varovasti ja huolellisesti sekoittaen kiehuvaksi. Siirrä kattila sivuun ja anna tekeytyä noin 15 minuuttia.

4. Laita mämmiseos uunivuokaan (-kiin). Paista mämmi 120–130 asteisessa uunissa 3–4 tuntia. Sivele paistamisen aikana mämmivuokien pinnalle muutamia kertoja pirskottamalla vähän vettä, tämä vähentää mämmin kuorettumista.

Mämmi on parhaimmillaan, kun sen saa tekeytyä viileässä ainakin 3 päivää.

Nauti mämmi maidon, kerman, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Kun mämmiä ei ole makeutettu siirapilla eikä sokerilla, niin siihen voi lisätä lautaselle hyvällä omallatunnolla sirotesokeria makeutta antamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla