Kun Heidi Koskenmäki päätti ottaa Tiger King -aiheisen tatuoinnin, hän ei osannut odottaa, kuinka voimakkaita tunteita ja kuinka laajalti se tulisi herättämään.

Jos jokin tv-sarja on viime aikoina noussut keskusteluun, niin Netlixin Tiger King: Villi ja vaarallinen tiikeribisnes. Kreisi dokumenttisarja kertoo eksoottisten kissaeläinten omistajista Yhdysvalloissa. Seitsemänosaisen sarjan katsoi tuoreeltaan myös 37-vuotias Heidi Koskenmäki. Nyt sen päähenkilö villieläinkouluttaja ja kantrilaulaja Joe Exotic koristaa hänen säärtään.

Heidi päätti ottaa tatuoinnin, koska ihastui Exoticin hahmoon. Hänelle kyse on Exoticin elämänasenteesta, ei teoista.

– Hänen persoonansa, pois lukien mitkään tekemiset, viehätti. Hän on täysin sellainen kuin hän on: homoseksuaali, hyvin glitterinen, suurien kissapetojen isäntä, hyvin avoin ja jotenkin kaikessa kauheudessaankin hyvin positiivinen hahmo. Jos unohdetaan se, mitä jaksojen kehittyessä paljastuu, hän on juuri sitä, mitä haluaa, eikä yhtään mitään muuta, Heidi sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun vielä kävi ilmi, että myös tuttu tatuointiartisti Kimmo Angervaniva La Muerte Ink -tatuointiliikkeestä oli innostunut hahmosta, päätös oli tehty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sen syvällisempää ajatusta aihevalinnan taustalla ei Heidin mukaan ole. Hänellä on yhteensä parikymmentä tatuointia, joten neulan alle menoon ei ole kovin korkeaa kynnystä.

– Minulle tatuoinnit eivät ole ikinä symboloineet mitään, eikä yhdelläkään kuvallani ole sen suurempaa tarkoitusperää. Jos tatuoinnista jää hyvä tarina kerrottavaksi jälkipolville, silloin se on minua varten. Jos joku henkilö herättää minussa jonkinlaisen positiivisen reaktion, yleensä naurun, niin en tarvitse sen kummempia perusteita tatuoinnin ottamiselle. Joskus voi olla, että aihe vain herättää hilpeyttä itsessäni tai muissa.

Monien tunteiden tatuointi

Sen jälkeen, kun tatuointitaitelija Kimmo Angervaniva julkaisi kuvan Heidin tatuoinnista Instagram-tilillään, se on herättänyt kiinnostusta rapakon toisella puolen asti, ja sen on noteerannut myös jenkkisivusto Buzzfeed.

– Arvasin, että tämä herättää huomiota kavereiden keskuudessa ja ehkä tatuointipiireissä Suomen tasolla, mutta huomion laajuus on ollut absurdia. Olen ollut aika hämmentynyt huomiosta ja siitä, kuinka paljon tämä tatuointi herättää fiiliksiä suuntaan ja toiseen, etenkin USA:ssa.

Heidillä oli jo ennestään tatuointeja, joiden aiheet herättävät ristiriitaisiakin tunteita, esimerkiksi Jari Sillanpään ja romukauppias Markus Kuotesahon kuvat. Hän osasi siis varautua etukäteen, ettei tatuointi olisi kaikkien mieleen. Kielteisen huomion mittakaava tuli silti yllätyksenä. Moni on ihmetellyt, miksi Heidi halusi ihoonsa kuvan miehestä, joka yhdistetään eläinrääkkäykseen ja väkivaltaan.

Heidi kertoo, ettei itse seuraa, miten hänen tatuointiaan kommentoidaan sosiaalisessa mediassa. Silti Joe Exotic -kuvan kirvoittamaa negatiivista palautetta on kantautunut hänenkin korviinsa.

– En ota kommentteja henkilökohtaisesti, eivätkä ne loukkaa minua, mutta eivät ne tietenkään kivalta tunnu.

Heidi haluaa painottaa, ettei tarkoituksella valitse tatuointeja, jotka herättävät voimakkaita tunteita suuntaan ja toiseen.

– En tietenkään ottanut tatuointia ihooni sen takia, että olisin odottanut sen herättävän näin paljon huomiota. Otin sen siksi, että se oli mielestäni hauska ja sopi aiempien tatuointieni jatkoksi. Tatuointivalintani kuvastavat persoonaani ja tapaani käsitellä asioita ilon ja positiivisen kautta.

Heidi arvelee, ettei tapaus olisi saanut näin paljoa negatiivista huomiota, ellei nyt elettäisi koronaviruksen vuoksi poikkeusaikoja.

– Ihmisillä on varmaan tällä hetkellä huono olla etenkin siellä Amerikan maalla, hän miettii.

– Ylipäänsä tällaiset valinnat ajatellaan jotenkin automaattisesti negatiivisen kautta, vaikka taustalla voi olla positiivinen viesti. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti, vaan asioihin voisi suhtautua myös ilon kautta.

Heidi itse on joka tapauksessa erittäin tyytyväinen tuoreeseen leimaansa.

– Kimmo on todella lahjakas. En kadu pätkääkään. Lopputulos oli parempi kuin osasin kuvitella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla