Amerikkalaistutkimuksen mukaan asuinympäristö vaikuttaa pitkäikäisyyteen paljon aiemmin havaittua enemmän. Muita merkittäviä tekijöitä ovat sukupuoli ja elintavat.

Asutko isossa tai pienessä kaupungissa? Oletko hyvin toimeentuleva nainen? Jos näin, sinulla on loistavat mahdollisuudet elää satavuotiaaksi.

Pitkän iän salaisuus – tai ainakin yksi niistä monista – saattaa piillä asuinympäristössä, selviää tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta.

Asuinympäristön kävelymahdollisuudet eli se, että arkisia asioita voi hoitaa kävellen, nousi tutkimuksessa yllättäen merkittäväksi pitkäikäisyyttä edistäväksi tekijäksi. Tutkimuksen mukaan tälläinen ympäristö löytyy yleensä kaupungista tai pikkukaupungista. Kun palvelut ovat kävelyetäisyydellä ja niihin tulee mentyä jalan, kunto pysyy luonnollisesti yllä. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arkiliikunta on siis ehkä jopa aiemmin kuviteltua tärkeämpää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen tutkimuksesta esiin noussut merkittävä seikka olivat ympärillä olevat ihmiset. Jos haaveilee satavuotissyntymäpäiviensä vietosta, tutkijat havaitsivat, että kannattaa elää alueella, jossa asuu paljon eri ikäisiä ihmisiä. 

Tutkijoiden mukaan löydökset osoittavat, että kaikenikäiset ihmiset hyötyvät siitä, että ympärillä on eri ikäisiä ihmisiä. Se luo sosiaalisesta ympäristöstä virikkeellisen. 

Kaupunkisuunnittelussa tulisikin huomioida kaikenikäiset asukkaat: niin nuorison skeittipaikat ja lasten leikkipuistot kuin ikääntyvien liikkumista helpottavat sisäänkäyntirampitkin. Tutkijat huomauttavat, että alueilla, joissa on paljon eri ikäisiä ihmisiä, ikääntyneet todennäköisesti kokevat vähemmän sosiaalista eristäytymistä ja saavat enemmän yhteisön tukea.

Lisäksi tutkimuksessa kävi ilmi, että korkea sosioekonominen asema yhdessä kaupunkimaisuuden kanssa vaikutti lisäävän elinvuosia. Sukupuolella on myös väliä – maailman vanhimmat ihmiset ovat olleet järjestään naisia.

Tutkimus tehtiin Washingtonin osavaltion kuolleisuustilastojen perusteella Elson S. Floydin lääketieteellisessä korkeakoulussa Washingtonin osavaltionyliopistossa.

Elintavat vaikuttavat geenejä enemmän

Samansuuntaisia viitteitä asuinpaikasta ja pitkäikäisyydestä on saatavilla myös Suomesta. 

Tilastokeskuksen julkaisemasta vastasyntyneiden elinajanodotteesta käy ilmi, että naiset elävät miehiä pidempään ja korkein vastasyntyneiden elinajanodote sekä miehille että naisille on kaupunkimaisissa kunnissa. Vastasyntyneiden elinajanodote on korkein Pohjanmaalla, jossa poikavauvalle lasketaan jopa 3,7 vuotta enemmän elinvuosia kuin matalimman elinajanodotteen kainuulaispoikavauvalle.

Pohjoismaisissa vertailuissa suomalaiset naiset puolestaan ovat kirineet ruotsalais- ja norjalaisnaiset kiinni elinajanodotteessa viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana, kertoo Tilastokeskus.

Yksin asuinympäristö ei kuitenkaan selitä eroja, vaan ikään vaikuttavia tekijöitä on useita. Terveelliset elintavat ja pitkäikäisyys kulkevat käsi kädessä, ja niihin jokainen voi vaikuttaa itse.

Hyvät geenit auttavat saavuttamaan pitkän iän, mutta aiemmista tutkimuksista on selvinnyt, että geenien vaikutus on kuitenkin vain noin 20–35 prosenttia. Tutkimuksissa on osoitettu, että omilla elämäntapavalinnoillaan voi vaikuttaa jopa geneettisten sairauksien puhkeamiseen.

Kun elää sosiaalisesti virikkeellisessä ympäristössä, joka tukee terveellistä elämäntapaa ja liikunnallista ikääntymistä, satavuotissynttärikakku saattaa siis odottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla