Kodin Kuvalehti
Ope ei ymmärtänyt, ettei elektroniikkapeliä VOINUT lopettaa kesken pelin.
Ope ei ymmärtänyt, ettei elektroniikkapeliä VOINUT lopettaa kesken pelin.

Vain 1980-luvulla koulua käynyt voi tietää, miten katkeraa on, kun opettaja keskeyttää hyvin edenneen Donkey Kong -pelin. Tässä tusina koulumuistoa tiputanssin ja törsäämisen vuosikymmeneltä.

 1. 80-luku oli törsäämisen vuosikymmen, jonka henki tuntui koulussakin. Kustantamot suolsivat markkinoille uusia oppi-, työ- ja oheiskirjoja, jokaiselle tasokurssille omansa. Vain musiikinkirja ja kartasto piti palauttaa, muut kirjat sai omaksi. Toukokuun viimeisenä päivänä koulun kovimmat nimet sytyttivät pihalle kirjarovion.
 2. Oppitunneille ilmaantui uutta tekniikkaa, kuten videot ja taskulaskin. Vuosikymmenen puolivälissä tulivat ensimmäiset, pönttömalliset tietokoneet. Näyttö oli musta, teksti valkoista.
 3. Elektroniikkapelejä ei olisi saanut viedä kouluun, mutta vietiinhän niitä. Donkey Kong oli kaksiruutuinen ja siksi erityisen kovaa valuuttaa. Oli katkera paikka, kun oli juuri saamassa pelissä ennätystä, ja opettaja tuli luokkaan ja käski lopettaa piipityksen heti.
 4. Kouluaterialla tarjottiin kumiperunoita. Lihapullia kutsuttiin pingispalloiksi, koska ne koululaissaagan mukaan pomppivat samalla tavalla.
 5. Yläasteella oli tärkeää yrittää jäädä sisälle välituntien ajaksi. Tavallisin pakopaikka oli vessa, mutta sinne opettajat osasivat tulla hätyyttämään. Jotkut väittivät pakkasilla, että hanskat tai pipo unohtuivat kotiin. 
 6. Ensimmäisellä ja toisella luokalla tytöt ja pojat leikkivät välitunnilla yhdessä kirkonrottaa. Sitten tiet erkanivat, ja tytöt hyppivät keskenään hyppiskää aina, jos maa vain oli sula.
 7. Oppitunneilla läheteltiin lappuja kavereille pitkin luokkaa. Vähän pelotti, jos joku törppö ei siirräkään lappua koskemattomana eteenpäin vaan avaa sen ja lukee ääneen, että ”Mikan hymykuopat on niiiiin söpöt”.
 8. Reput ja penaalit kirjoitettiin täyteen: ”Dingo is the best”, ”I was here”. Penaalit tursuivat hajukumeja, ja kaikki luokan tytöt kopioivat teinareihinsa samat imelät rakkausrunot.
 9. Polvenkorkuisetkin huiskuttivat sifonkihuiveja, kun Dingo lauloi autiotalosta. Kovia olivat myös Yö, Hanoi Rocks, Michael Jackson ja Duran Duran. Telkkarissa Matti Nykänen hyppäsi pitemmälle kuin muut ja J.R. punoi juonia Dallasissa.
 10. Merkillä oli totta tosiaan väliä! Lacoste-paidat ja Salomon-reput maksoivat maltaita. Smithy’s-farkut ja -colleget piti saada, samoin Adidaksen paksupohjaiset lenkkarit.
 11. Liikenevät kolikot käytettiin Mars-, Lion- ja Snickers-patukoihin tai Hubba Bubba -purkkaan.
 12. Bileissä tanssittiin tiputanssia. Leffassa pyörivät tanssilliset elokuvat Flashdance, Dirty Dancing, Breakdance ja Fame.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.
 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Kasariteini kirjoitti:
Teinari taas oli enemmän 70-luvun juttuja, kasarilla tehtiin moiset omiin vihkoihin tai täytettiin ystäväkirjoja.

Kyllä meillä oli Teinarit kovassa käytössä vielä 80-luvun lopussa Helsingissä, kun olin 14-15v. Ystäväkirjat taas kuuluivat lapsuuteen, ei niitä enää kukaan yli 12-vuotias täytellyt :D

Sisältö jatkuu mainoksen alla