Me Naiset
|
Viivi Aaltovesi
Reetta Röynä ja hänen miehensä juhlivat häitään Kreetalla. Häihin matkusti noin sata vierasta. Kuva: Stavros Lykakis Photography
Reetta Röynä ja hänen miehensä juhlivat häitään Kreetalla. Häihin matkusti noin sata vierasta. Kuva: Stavros Lykakis Photography

– Ihaninta häiden järjestämisessä ulkomailla oli helppous ja stressittömyys, vakuuttaa Aurinkorannikolla naimisiin mennyt Henna.

Moni hääpari haaveilee nykyään avioitumisesta etelän varmassa lämmössä tai jossakin eksoottisessa kohteessa. Häiden järjestäminen ulkomailla onnistuu suomalaiselta siinä missä kotimaan kamaralle tähtäävät hääjärjestelytkin, mutta omat destination weddinginsä kokeneiden morsianten vinkit tulevat tarpeeseen.

Kysyimme neuvoa kahdelta ulkomaanhäät järjestäneeltä rouvalta. Henna avioitui puolisonsa kanssa heinäkuussa 2016 Espanjan Aurinkorannikolla. Häitä varten vuokratussa haciendassa hääparia juhli noin 20 lähimmäistä. Henna oli haaveillut pitkään häistä etelässä ulkosalla, ja Costa del Sol oli pariskunnalle tuttu lomamatkoilta.

Reetta Röynä ja hänen miehensä juhlivat häitään syyskuussa 2018 Kreetalla. Kreikkalaisessa villassa vietetyissä juhlissa oli mukana yli sata vierasta. Reissaamista rakastava pariskunta valitsi Kreetan hääpaikaksi, koska Kreikka on yksi heidän lempikohteistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Vihkioikeus vaihtelee

Reetta ja hänen puolisonsa halusivat hääjuhlansa alkuun jonkinlaisen vihkiseremonian, ja lähipiiristä löytyi sopiva pappikin. Suomalaisen papin vihkioikeus ei kuitenkaan ulotu Kreikkaan. Niinpä pariskunta avioitui virallisesti maistraatissa Suomessa, ja häät alkoivat Kreikassa avioliittoon siunaamisella. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Pappi lähti perheensä kanssa mukaan matkalle ja siunasi meidät hääjuhlan aluksi. Isäni saattoi minut alttarille, ja pappi oli valmistellut ihanan puheen, Reetta sanoo.

Henna puolisoineen ratkaisi vihkimisen avioitumalla Espanjassa, jossa toimii turistipappi. Vihkiminen ja sen valmistelut, kuten esteettömyystodistukset ja papin tapaaminen, sujuivat kuten Suomessakin.

– Meille oli tärkeää nimenomaan se, että saimme mennä oikeasti naimisiin samalla kun vietettiin häitä.

Henna ja hänen miehensä vihittiin Espanjassa. Vihkimisen hoiti turistipappi. Kuva: Talia Giraudo
Henna ja hänen miehensä vihittiin Espanjassa. Vihkimisen hoiti turistipappi. Kuva: Talia Giraudo

2. Hääsuunnittelijasta on iso apu

Henna suosittelee ehdottomasti hääsuunnittelijan palkkaamista. 

– Palkkasimme paikallisen – tosin brittien pyörittämän – hääsuunnittelufirman auttamaan meitä. Hyvin maltillista korvausta vastaan he hoitivat hääpaikan varaukset, ja heidän kauttaan saatiin esimerkiksi floristi, valokuvaaja, juomien toimittaja ja niin edelleen.

Yritys hoiti myös kaikki käytännön järjestelyt äänentoistolaitteista tuikkujen sytyttämiseen illalla. 

– Ihaninta meillä häiden järjestämisessä ulkomailla oli helppous ja stressittömyys. Kun hääsuunnittelufirma oli palkattu, ei itse tarvinnut huolehtia mistään, Henna toteaa.

Siinä missä häitä edeltävä ilta ja hääaamukin voivat monesti olla stressaavia, Henna ja hänen miehensä istuivat edellisen illan hotellin terassilla auringonlaskua ihaillen ja viettivät hääaamupäivän allasalueella drinkki kädessä.

Henna avioitui Espanjan auringon alla, kuten oli pitkään toivonut. Kuva: Talia Giraudo
Henna avioitui Espanjan auringon alla, kuten oli pitkään toivonut. Kuva: Talia Giraudo

3. Pikkurahalla ei pärjää – mutta rahalle saa enemmän vastinetta

Reetta ja Henna lähtivät kumpikin puolisoineen suunnittelemaan häitä sillä ajatuksella, että budjettia ei määritellä tarkasti etukäteen.

Hennan häiden kokonaisbudjetiksi tuli noin 17 000 euroa. Noin puolet budjetista meni itse hääjuhlaan, ja lisäksi pari maksoi osalle hääseurueesta lentoja, majoituksia, ruokia ja juomia reissun ajalta. 

– Halusimme ensisijaisesti mahdollistaa kaikkien läheisten osallistumisen, Henna kertoo. 

Reetta ei ole laskenut häiden kokonaiskustannuksia. Vieraita oli hieman yli sata, joten jo ruokailu ja tila toivat paljon kustannuksia. 

– Sen verran osaan sanoa, että 10 000 eurolla ei pääse alkua pidemmälle.

Hääpaikan omistaja auttoi Reettaa ja hänen puolisoaan löytämään muita ammattilaisia, kuten pitopalvelun ja dj:n. Kuva: Stavros Lykakis Photography
Hääpaikan omistaja auttoi Reettaa ja hänen puolisoaan löytämään muita ammattilaisia, kuten pitopalvelun ja dj:n. Kuva: Stavros Lykakis Photography

Reetta ja Henna ovat yhtä mieltä siitä, että vaikka unelmahäihin ulkomailla palaa rahaa, saa Etelä-Euroopassa monessa asiassa enemmän vastinetta rahoilleen kuin Suomessa.

 – Espanjassa samalla rahalla saa enemmän ja parempaa esimerkiksi kukkien, ruokien ja juomien suhteen, Henna arvioi.

Reetalla on konkreettinen esimerkki Kreikasta: Runsas ja laadukas buffetpöytä kustansi 55 euroa vieraalta. Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella runsaan 50 euron hintaan kuuluisi ehkä yhdestä kahteen kaatoa viiniä, mutta kreikkalaisessa buffetissa oli rajattomasti viiniä ja pyydettäessä myös paikallisia alkoholijuomia, kuten ouzoa. 

Reetta myös laittatti kyntensä häitä varten Kreetalla – alle puolella siitä hinnasta, jonka manikyyri ja pedikyyri olisivat Suomessa kustantaneet.

4. Tarkkuus kannattaa

Kun häitä järjestellään pitkän matkan päästä ja mukana ovat kieli- sekä kulttuurierot, tarkkuus on erityisen tärkeää. 

– Lähes kaikista palveluista piti maksaa jonkinlainen varausmaksu. Kannattaa varmistaa, saako sen takaisin, jos peruu, ettei tule yllätyksiä, Reetta vinkkaa.

Kukkia, kampausta, meikkiä, tilan koristeluja ja muita visuaalisia asioita suunnitellessa kannattaa Reetan mukaan lähettää paljon kuvia, jotta oma tyyli tulee varmasti selväksi kielimuurista ja kulttuurieroista huolimatta.

– Skandinaavisen pelkistetyn tyylin viestiminen kreikkailaisille on tosi iso haaste. Vaihdoimme paljon kuvia. 

Reetta päätyi lopulta tekemään itse häämeikkinsä ja -kampauksensa, kun ammattilaisen tekemässä koemeikissä selvisi, ettei tyyli ollut yhtään sitä, mitä Reetta halusi. Jälkikäteen hän toivoo, että olisi sopinut koemeikin hinnasta tarkemmin etukäteen. Nyt epäonnistunut koemeikki tuli kalliiksi.

Koemeikistä häihin oli viikko aikaa, joten Reetta olisi ehtinyt varata toisen ammattilaisen, mutta päätti luottaa omiin taitoihinsa. 

– Kaasot toivat Suomesta ripsitupsuja ja Lumenen primeria. 

Reetta teetti hääpukunsa Suomessa. Meikistä ja hiuksista hän huolehti itse. Kuva: Stavros Lykakis Photography
Reetta teetti hääpukunsa Suomessa. Meikistä ja hiuksista hän huolehti itse. Kuva: Stavros Lykakis Photography

5. Kutsut postiin ajoissa

Suomessa järjestettävistä kesähäistä ilmoitellaan usein kevään mittaan, mutta lentomatkan päässä avioituessa kutsut kannattaa laittaa matkaan todella hyvissä ajoin.

Reetta ja hänen miehensä kertoivat syyskuisten häiden ajan ja paikan jo edellisessä joulukuussa. Vieraat hoitivat lentonsa ja majoituksensa omatoimisesti, ja moni heistä onnistui nappaamaan helmikuisilta Matkamessuilta edullisen pakettimatkan Kreetalle. 

Reetan häistä jäi pois alle kymmenen vierasta, ja yli sata pääsi paikalle. 

– Siitä olimme ihan liikuttuneita.

6. Mietitty vieraslista

Hulppea destination wedding lentoineen ja majoituksineen voi tulla vieraillekin kalliiksi.

Hennan häissä oli noin 20 vierasta. Kuva: Talia Giraudo
Hennan häissä oli noin 20 vierasta. Kuva: Talia Giraudo

– Kutsukaa vain ne ihmiset, jotka oikeasti haluatte paikalle, niin vähennätte todennäköisyyttä, että tulisi nupinaa rahanmenosta, Henna neuvoo.

– Jos kuitenkin käy niin, että joku vieras ei budjettisyistä pääsisi häihin, niin miettikää etukäteen mitä teette – kustannatteko osan kuluista vai tyydyttekö siihen, että ihan kaikki eivät paikalle kykene tulemaan.


7. Loma tekee tunnelman

Vieraat tekevät häät. Hienoja puitteita tärkeämpää häissä on hyvä tunnelma, ja joskus juhlatunnelmaan pääseminen voi olla helpompaa kaukana kotimaan arjesta.

– Uskon, että häiden ihana ja välitön fiilis johtui myös siitä, että ihmiset olivat lomalla, ja kenelläkään eivät olleet arjen huolet lähellä, Reetta sanoo. 

Hääpari vietti Kreetalla pari viikkoa, ja pääsi nauttimaan lomailevien läheistensä seurasta hääpäivän lisäksi muinakin päivinä lähtemällä esimerkiksi yhdessä syömään.

Henna ei uskaltanut laittaa Suomesta hankkimaansa hääpukua ruumaan lentokoneessa. Onneksi hänen vanhempansa saivat mekon tuotua käsimatkatavaroissa. Kuva: Talia Giraudo
Henna ei uskaltanut laittaa Suomesta hankkimaansa hääpukua ruumaan lentokoneessa. Onneksi hänen vanhempansa saivat mekon tuotua käsimatkatavaroissa. Kuva: Talia Giraudo

8. Paikka käy ohjelmanumerosta

Henna tai Reetta eivät kumpikaan puolisoineen halunneet perinteisiä hääleikkejä häihinsä. Sen sijaan kauniin juhlapaikan löytäminen oli heille tärkeää. 

– Halusimme, että paikasta tulisi vau-fiilis, Reetta kuvailee. 

Kuva: Stavros Lykakis Photography
Kuva: Stavros Lykakis Photography

Henna löysi juhlapaikkana olleen haciendan hääsuunnittelijan avulla. Reetta ja hänen miehensä eivät käyttäneet hääsuunnittelijaa. He pääsivät häiden suunnittelussa alkuun matkailualalla työskentelevän tuttavan kontaktien avulla. 

– Saimme paikallisen matkatoimiston yhteystiedot, ja heiltä listan mahdollisista hääpaikoista. 

Kun pari valitsi juhlakäyttöön vuokrattavan villan hääpaikakseen, villan omistaja toimi paikallisena yhteyshenkilönä ja suositteli esimerkiksi pitopalvelua, dj:tä ja meikkaajaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla