Kimi Räikkönen juhli jo häitään Italiassa, Jutta Gustafsberg suunnittelee omiaan elokuulle. Italia on edelleen romantikkojen suosikkihääkohde. Julkkishäitäkin suunnitellut Tiina Oksanen kertoo, mitä kaikkea järjestäjän on syytä ottaa huomioon.

Rooman Pantheon-monumenttia Tiina Oksanen ei hoitanut vihkipaikaksi, mutta likimain kaikki muut asiakkaidensa toiveet hän on hääsuunnittelijana toteuttanut. Tiina operoi hää- ja juhlasuunnitteluun keskittynyttä My Choice Events -yritystään kotikulmiltaan Milanosta käsin. Suurin osa asiakkaista on brittejä, amerikkalaisia sekä pohjoismaalaisia. Parhaillaan työn alla on muun muassa hyvinvointiyrittäjä Jutta Gustafsbergin ja Juha Rouvisen elokuiset häät.

– Pantheon taitaa olla ainoa toivottu vihkipaikka, jota en lähtenyt edes kyselemään. Antiikinaikaista pyhättöä ei vain voi vuokrata juhlatilaksi, Tiina naurahtaa.

”Häät ovat Italiassa iso bisnes, ja tiettyjen alueiden suosio nostaa palvelujen hintoja siellä.”

Paljon muuta sitten voikin: huviloita, kartanoita, näköalaterasseja, viinitiloja, hiekkarantaravintoloita, linnoja meren äärellä… Kun häät halutaan järjestää ulkomailla, romanttinen Italia on edelleen suosituimpia kohteita. Toscana taas on Italian suosikkihääseutua, kannoillaan Amalfin rannikko, Sorrento sekä Pohjois-Italian järvet kuten Como ja Garda.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Häät ovat Italiassa iso bisnes, ja tiettyjen alueiden suosio nostaa palvelujen hintoja siellä. Alueille on kuitenkin tulossa uusia haastajia, esimerkiksi Piemonte, Puglia sekä Liguria, Tiina kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiina Oksanen on juhlasuunnittelun kokenut ammattilainen Italiassa. Kuva: My Choice Events
Tiina Oksanen on juhlasuunnittelun kokenut ammattilainen Italiassa. Kuva: My Choice Events

Vaikka varsinainen juhlasesonki painottuu kesäkuukausiin, Tiinan työ ei taukoa sen jälkeenkään. Talvikaudella juhlatilaisuuksia on vähemmän, mutta silloin Tiina suhaa Italiaa ristiin rastiin etsien uusia juhlapaikkoja ja palveluita sen liepeillä. Ei auta bongata vain idyllistä poukamaa vihkipaikaksi, jos lähialueelta ei löydy majoitusta, juhlasalia, vessoja, kukkakauppiasta, kampaajaa, meikkaajaa, cateringia ja valokuvaajaa.

– Häiden suunnitteluun kuuluu valtavasti pieniä yksityiskohtia, ja työ aloitetaan usein jo vuosi etukäteen. Ajattelenkin, että työsarkani on 360 astetta. Tässä työssä pitää myös jatkuvasti päivittää osaamistaan ja ideoitaan, Tiina kertoo.

– Työssäni tarvitaan paineensietokykyä, intohimoa ja ongelmanratkaisutaitoja, mutta samalla siinä saa olla tekemisissä onnellisten asioiden kanssa. Saan olla läsnä ihmisten koskettavimmissa hetkissä. 

Litaniat luetaan italiaksi

Yhä useampi suomalaispari haluaa järjestää häänsä ulkomailla. Merkkipäivä matkan päässä tekee juhlasta mieleenpainuvan, ja lomalla on oikeasti aikaa keskittyä yhdessäoloon. Suurimmat yllätykset tulevat vastaan byrokratiapuolella.
– Ainakin Italiassa on hyvä osata italiaa sujuvasti, jos mielii pärjätä viranomaisten kanssa. Vihkimistä varten tarvitaan erilaisia todistuksia italiaksi käännettyinä, kysymyksiin harvoin vastataan meilitse eikä juuri koskaan englanniksi. Viranomaisasiointi on aikamoista luovimista.

Kerran kävi niin, että juuri italialaismaistraattiin lähtiessä suomalaispari huomasi unohtaneensa alkuperäiset todistukset Suomeen. Paperit saatiin lopulta lähetillä Italiaan, mutta kaksi päivää hääjuhlan jälkeen.

Tiina kääntää asiakkailleen paitsi todistukset myös seremonian vihkitilaisuudessa. Siviilivihkimisen litaniat kun luetaan seremoniassa aina italiaksi.

– Monille tulee yllätyksenä, miten koruton italialainen siviilivihkiminen on. Tilaisuudessa luetaan pitkiä lain artikloja muun muassa perheen tärkeydestä ja siitä, miten lapset tulee kasvattaa.

Siksi moni hääpari valitseekin symbolisen vihkimisen siviilikaavan sijaan. Silloin varsinainen lainvoimainen vihkiminen hoidetaan etukäteen maistraatissa todistajien seurassa, ja juhlaväen edessä vedetään tunteikkaampi seremonia.

– Symbolinen vihkiminen on juhlavampi ja kauniimpi kruunaus avioliitolle, Tiina kuvailee.

Ulkomainen hääpari voi valita Italiassa myös kirkkohäät, mutta se vaatii enemmän lupia ja paperityötä. Protestanttisissa ja luterilaisissa kirkoissa vihkipapit ovat useimmin saksalaisia. Katoliseen kirkkoon kelpuutetaan vain, jos ainakin toinen puoliso on katolilainen.

Pelivaraa budjettiin

Toinen italohäiden vakioyllätys on juhlien tarjoilupuoli. Ruokaan ja juomaan kuuluu satsata häissä. Pidot aloitetaan alkucocktailbuffetilla, joka on 1,5–2 tunnin tilaisuus. Silloin kilistellään juomia ja syödään kylmiä sekä lämpimiä sormisyötäviä.

– Tarjoilujen monipuolisuus yllättää monet ulkomaiset häävieraat. Suomalaisittain jo alkubuffet on niin runsas, että hyvä kun sen päälle jaksaa muuta syödäkään.

Mutta Italiassa syödään. Hääillallinen on pöytiin tarjoiltu 4–5 ruokalajin menu, joka huipentuu näyttävään hääkakkuun.

– Suomalaiseen hääperinteeseen kuuluvat noutopöytä ja täsmällinen ohjelma. Italiassa taas panostetaan syömiseen, juomiseen ja seurusteluun. Täällä ei järjestetä leikkejä tai morsiamen ryöstöjä, vaan juhla on rentoa yhdessä olemista.

Italialaishäissä ei ole täsmällistä ohjelmaa. Juhla sujuu seurustelun ja yhdessäolon merkeissä. Kuva: My Choice Events/Angelo Governi
Italialaishäissä ei ole täsmällistä ohjelmaa. Juhla sujuu seurustelun ja yhdessäolon merkeissä. Kuva: My Choice Events/Angelo Governi

Italialainen häämenu maksaa noin sata euroa vieraalta. Se on pätevä keskiarvohinta, joka elää paikkakunnan ja häiden ylellisyyden mukaan.

– Italia ei ole halpa maa. Pelataan todella tiukalla budjetilla, jos hääpari suunnittelee juhlaa 40–50 vieraalle 10 000 eurolla. Jos haluaa mieleenpainuvammat juhlat, suosittelen budjetoimaan mieluummin 20 000 euroa.

Anopit, nuo italohäiden kantava voima

Italiassa häät ovat vahvasti perhejuhla ja perheen voimin suunniteltu.

– Anopit ovat järjestelyjen kantava voima, Tiina nauraa.

Suomessa trendi on toinen: häiden järjestelyissä turvaudutaan useammin kaveriporukan apuun kuin perheeseen.

– Urallani vain harvoin morsiamen isä tai äiti on se, joka on ottanut yhteyttä. Nykyään jopa sulhasilla on useammin mielipiteensä järjestelyistä, Tiina sanoo.

– Toinen tendenssi on, että parit haluavat löytää uusia, tuntemattomampia paikkoja juhlilleen. Ei haluta samaa kuin ystävillä jo oli. Suomalaiset ovat myös enemmän matkustelleita ja maailmaa nähneitä.

Toscana on yhä hääkohdesuosikki. Kuva: My Choice Events/Gianluca Adovasio
Toscana on yhä hääkohdesuosikki. Kuva: My Choice Events/Gianluca Adovasio

Tiinan mukaan suomalaiset juhlijat ovat pidettyjä vieraita Italiassa.

– Rauhalliset skandinaavit käyttäytyvät hyvin ja ovat kiinnostuneita paikallisesta kulttuurista. He eivät tule tänne vain rellestämään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla