Jos tililtä uupuu tykkäykset ja kommentit, seuraajat saattavat hyvällä todennäköisyydellä olla ostettuja.

Olisihan se nyt kiva, jos Instagram-tilillä olisi vähän enemmän seuraajia. Sitähän vaikuttaisi kertaheitolla kiinnostavammalta ihmiseltä – ja ehkä voisi jopa päästä käsiksi suosittujen sometähtien tienesteihin.

Alkuun tarvitaan vain vähän rahaa. Erilaisten ihan googlettamalla löytyvien sivustojen kautta Instagramiin voi ostaa muutamalla kympillä 10 000 uutta seuraajaa.

Touhu on niin helppoa, että se houkuttaa monia. Ennen seuraajien ostamista kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei se ole ensinkään ongelmatonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ostetut seuraajat eivät ole aitoja ihmisiä. Ne ovat feikkitilejä, jotka on luotu ainoastaan kohottamaan seuraajia ostavien tyyppien seuraajamääriä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yle on kertonut, että ulkomaisilta verkkosivustoilta ostettuja tykkäyksiä ja seuraajia tehtaillaan Aasiassa hikipajoissa. Selvitysten mukaan klikkitehtaissa työolot ovat huonot. Niissä työskentelevät kliksuttelevat seuraajia ja tykkäyksiä menemään pahimmillaan vain euron päiväpalkalla.

Ei siis ihmekään, että moni tuomitsee seuraajien ostamisen vankasti, vaikka varsinaisesti se ei olekaan laitonta. Viime vuoden lopulla myös monet suomalaiset bloggaajat ja some-vaikuttajat ottivat aiheeseen kantaa

Seuraajia voi ostaa verkosta kuka tahansa. Epäiletkö, että joku sinun seuraamasi tyyppi on ostanut osan seuraajistaan? Listasimme viisi konstia, joiden avulla voit päästä totuuden jäljille:

1. Arvioi tykkäysten suhdetta seuraajiin

Tämä on hälytysmerkkien ykkönen. Jos käyttäjällä on tuhansia seuraajia, mutta hänen postauksensa kerryttävät vain muutamia kymmeniä tykkäyksiä, seuraajat ovat todennäköisesti ostettuja feikkitilejä.

2. Arvioi kommenttien suhdetta seuraajiin

Instagramissa voidaan ostaa myös tykkäyksiä. Siispä seuraavana kannattaa kurkata, kommentoidaanko käyttäjän postauksia ollenkaan.

Jos tilillä on 10 000 seuraajaa, jokaisen postauksen alta pitäisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä löytyä useita, keskustelevia kommentteja.

3. Tee johtopäätöksesi kommenteista

Jotkut tekaistut tilit saattavat myös kommentoida postauksia. Kommentit eivät kuitenkaan ole useinkaan merkityksellisiä: ne saattavat olla yksittäisiä emojeita tai mainosmaisia vinkkauksia.

4. Kurkista tarkemmin seuraajalistausta

Ostetut seuraajat eivät ole todellisia käyttäjiä. Siksi ne on nimetty usein varsin kryptisillä tavoilla, kuten erilaisten numerosarjojen höystämällä siansaksalla. Tilit eivät myöskään ole itse aktiivisia: niillä ei ole seuraajia eivätkä ne päivitä itse mitään. Sen sijaan ne kyllä usein seuraavat tuhansia muita käyttäjätilejä.

5. Videoiden näyttökerrat eivät valehtele

Vaikka ostetut käyttäjätilit olisivat tykkäilleet päivityksistä, ne eivät malta katsoa esimerkiksi 20 sekunnin mittaisia videoita. Jos käyttäjän videota on tykätty huomattavasti enemmän kuin katsottu, tykkääjät ovat todennäköisesti ostettuja.

Minna 88

Pakko kyllä kommentoida tähän, että minulla on yli 15 000 seuraajaa ja tykkäyksiä yleensä kuvilla alle 100. Enkä ole yhtäkään seuraajaa ostanut. Ei siis ole järin luotettava keino arvioida seuraajia. Varsinkin kun m8mi ostaa pelkkiä tykköyksiäkin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla