Liisi Pesonen, 30, tekee kesät pitkää päivää, jotta voisi surffata talvet. Aamulaineet tyhjällä rannalla ovat sen arvoisia. 

”Kun herään auringonnousuun tyhjältä rannalta, katson ensimmäisenä merelle. Käyn surffaamassa usein jo ennen aamiaista. Trangialla keitetty kahvi maistuu taivaalliselta surffin jälkeen. Jos sää on hyvä, ei tarvitse liikkua mihinkään. Elämä on yksinkertaista ja kiireetöntä.

Rakastuin lainelautailuun kuusi vuotta sitten. Vuonna 2013 reissasin poikaystäväni Joona Nymanin kanssa Uudessa-Seelannissa. Aucklandista ostimme vanhan Toyota Hiacen. Siitä tuli kotimme kolmeksi vuodeksi. Pakettiautosta maata näki monipuolisesti. Bensarahat tienasimme tekemällä töitä viinitiloilla. Työpäivän jälkeen huuhdoimme pölyt iltasurffilla. Vapaus tuntui ihanalta.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Suomessa palasimme nopeasti työprojekteihin. Vaikka viihdyimme töissä hyvin, halusimme enemmän aikaa surffaukseen, hyvinvointiin ja parisuhteelle. Haaveilimme surffausreissusta Eurooppaan ja aamuista, joina voisimme herätä autosta ja lähteä suoraan laineille.

Elokuussa 2017 löysimme itsemme hyvinkääläisen moottoripyöräkerhon pihalta. Teimme kaupat vuoden 1997 Volkswagen-pakusta. Remontoimme sen asuttavaksi ja lähdimme matkaan samana syksynä. Emme arvanneet, että viettäisimme pakussa useamman talven.”

”Viime talvi oli jo kolmas surffitalvi. Vaikka pakettiauto on vaihtunut nelivetoiseen perhemaasturiin, valitsemme reitin yhä rantojen ehdoilla. Suomesta suuntaamme Ranskan Bretagneen, Espanjaan, sitten Portugalin rantaviivaa etelään. Etelä-Espanjan Huelvasta matkustamme kaksi päivää lautalla Kanariansaarille. Keväällä palaamme samaa reittiä takaisin. Kun matkalla kiertää jokaisen poukaman, kertyy matkamittariin helposti toistakymmentä tuhatta kilometriä.

Päivät tien päällä eivät aina vastaa sokeroituja Instagram-kuvia. Kun sateen pitäminen autossa rupeaa kyllästyttämään, varaamme Airbnb-majoituksen. Lämpimät suihkut ja langattomat verkot ovat luksusta, josta maksamme mielellämme.”

Yrittäjä voi tehdä töitä etänä kahviloista ja rannoilta.
Yrittäjä voi tehdä töitä etänä kahviloista ja rannoilta.

”Talvella voin tehdä töitä melkein missä vain. Pyöritän tapahtuma-alan yritystä ja teen myös freelance-töitä. Asiakas Suomessa ei tiedä, jos puhelinpalaveriin osallistuu Portugalin rannalta tai Baskimaan pinchobaarista.

Kesän alettua teemme taas töitä Suomessa. Elämä tuntuu hyvältä, mutta kiireiseltä. Surffitalvet ovat opettaneet, mikä meille on tärkeintä. Omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen ja läheisille pitää jäädä aikaa, asuimmepa tulevaisuudessa Suomessa tai ulkomailla.”

Me Naiset
Teksti
Kuvat
Joona Nyman ja Liisi Pesonen