Koronakriisin ansiosta ajatus omasta kesäparatiisista kutkuttaa monia. Jos et omista kesäpaikkaa, kannattaa ensin selvittää, oletko mökkeilijätyyppiä.

Kaipaisitko pois kaupungin vilinästä? Houkuttaisiko mökkielämä liplattavan veden äärellä? Koronakesänä moni haaveilee kesäpaikasta, kun ulkomaille ei voi matkustaa. Mikäli et vielä omista kesämökkiä, kannattaa tutustua mökkielämän arkeen. 

Kokosimme leikkimielisen testin, jonka avulla voit selvittää mökkikestävyytesi. Tässä ensin kolme yleistä mökkeilyyn liittyvää haavekuvaa ja asioiden todellinen laita – ainakin joidenkin mökkeilijöiden kohdalla. Pystytkö lukemaan nämä ilman, että verenpaineesi kohoaa? 

Haave 1. Perhe nauttii yhteisestä ajasta

Unelma:

Lapset juoksevat paljain varpain nurmikolla ja pulahtavat välillä uimaan kirkkaaseen järveen. Luot heihin lempeän katseen lempikirjasi yli riippumatosta käsin ja päätät, että kohta paistetaan lettuja. Puoliso alkaa lämmittää saunaa. Jossain kukkuu käki. Päivällä pelataan mölkkyä ja krokettia, illalla lautapelejä ja korttia kynttilänvalossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Todellisuus:

Jälkikasvu kaipaa kavereitaan, räplää kännyköitään ja kiroaa hyttysiä ja järviveden kylmyyttä. Et ehdi lähellekään riippumattoa, saati kirjaa, koska sait vasta edellisen aterian tiskit tehtyä ja kohta pitää alkaa puuhata seuraavaa ruokaa, koska alkeellisisssa oloissa kaikki on kovin hidasta.

Puoliso on karannut rautakauppaan, koska ruohonleikkuri on sanonut sopimuksen irti kesken leikkuun. Hän ei siis jouda saunanlämmitykseen, ja yrität kannustaa siihen teiniä. Hän vastaa jäätävällä mulkaisulla.

Jostain kuuluu kumeaa pörinää, koska naapuri testaa vesiskootteriaan laiturinne tuntumassa. Illalla sataa ja lapset kinaavat keskenään ahtaassa kammarissa. Kukaan ei halua nukkua laverisängyn huteralla jatkopalalla.

Haave 2. Kerrankin ehditään iloita ystävien seurasta

Unelma:

Ystäväperhe saapuu juhannusjuhlillenne kädet täynnä herkkuja. Aurinko paistaa, on lämmin, istutte yömyöhään kokolla parantamassa maailmaa. Grillissä sihisee lupaavasti, ruuanlaitto on ihanan yhteisöllistä. Joku avaa pullon viiniä, toinen näppäilee kitaraa. Vieraat nukkuvat yön rattoisasti aitassa pihalla ja lupaavat teille vastakutsun omalle mökilleen seuraavana vuonna.

Todellisuus:

Etäiset sukulaiset hyökkäävät pihaan yllätyskyläilylle. He viipyvät kolme päivää tuomisinaan yksi keksilaatikko ja paketti kahvia. Löydät itsesi yksin kiroilemasta alkeellisesta keittiöstä, jossa yrität vääntää ruokaa kymmenelle kantoveden ja kaasuliekin avulla.

On koleaa ja kaikki palelevat, joten kaivelet kaapeista ihmisille 90-luvulla ostettuja toppatakkeja, jotka haisevat ummehtuneelta. Illalla porukalle tulee riitaa, aamulla kaikki mököttävät. Sinä toivot, ettet näkisi näitä ihmisiä enää ikinä. Puolisosi toivoo, että olisi nainut ihan toiseen sukuun.

Haave 3. Eletään maan antimilla

Unelma:

Oman maan mullasta nousee hohtavanvalkeita uusia perunoita. Lähimetsästä poimit mustikat piirakkaan, puoliso kantaa tupaan rannasta virvelöimänsä hauen, jonka leikkaa sujuvasti meheviksi fileiksi. Kohta päästään sieneen, ja ilta kuluu rattoisasti, kun puhdistat saalista öljylampun hohteessa kuistilla. Tunnet eläväsi Muumi-kirjassa!

Todellisuus:

Perunanistutuksesi on mennyt vihkoon. Penkistä löytyy vain lahoja siemenperunoita ja pari kalpeaa itua. Lähimetsästä löydät hirvikärpäsiä – koirasi taas poimii turkkiinsa jokaisen pöheikön punkin. Iltasi kuluu rattoisasti niitä poistellessa.

Puoliso lähtee kalaan ja palaa palelevana ja pahantuulisena kahden ruotoisen ahvenen kera. Lapset laittavat ne ämpäriin, josta kohta löydät ne kuolleina. Pian pääset paikalliseen Saleen!

Pääset mökkitunnelmaan kotonakin!

Jos edelleen haaveilet omasta kesämökistä, voit edetä testin toiseen vaiheeseen eli käytäntöön. Toimi näin:

  1. Älä käytä viikkoon tiskikonettasi, välttele vesivessaa.
  2. Ota pesuvatiin kylmää vettä ja putsaa potut siinä omalla parvekkeellasi.
  3. Käytä ruuanvalmistukseen vain yhtä hellanlevyä.
  4. Suosi viikko samoja pieruverkkareita ja muita vaatekaappisi hylkiöitä, painosta myös perhe pukeutumaan niin rumasti kuin mahdollista.
  5. Lähde retkelle lähiluontoon, tutustu siellä hyttysiin, muurahaisiin, ampiaisiin, punkkeihin ja muihin ihaniin öttiäisiin.
  6. Käy nukkumaan perheesi kanssa rintarinnan olkkarin lattialle ohuille patjoille.
  7. Paahda tupakansytyttimellä makkaraa, kunnes se on toiselta puolelta hiiltynyt, toiselta kylmä.

Vieläkö himoitset omaa huvilaa ja huussia? Jos vastasit kyllä, kannattaa aloittaa säästäminen mökkikauppoja varten. Tai voit yrittää vielä naarata vuokramarkkinoilta lainaksi kesäparatiisin edes pariksi viikoksi. Olet pesunkestävä mökkeilijä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla