Suomalaista asiakaspalvelijaa tulee ulkomailla ikävä.

Jos Brysseliin menee turistina, täytyy käydä katsomassa yllättävän pieni Manneken pis -patsas, nauttia paikallista herkkuolutta ällistyttävän edullisesti, pällistellä Grand Placen kauneutta ja ehkä hypistellä pitsiä turistimyymälässä. Kiinnostava kaupunki!

Vakituiset asukkaat näkevät myös muut puolet. Mira-Maria Kontkanen, 30, työskentelee Suomen Yrittäjät ry:n lobbarina Brysselissä ja on kolmessa vuodessa ehtinyt tottua monenlaiseen. Paikalliset pärjäilevät jäykän byrokratian kanssa ja viihtyvät, vaikka monet asiat toimivat vain juuri ja juuri. Ihmiset eivät nillitä pienistä. Mirakin viihtyy Brysselin kuplassa.

– Varsinkin työympäristönä tämä on älyttömän mielenkiintoinen ja dynaaminen, Mira sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta on kuulkaa Suomikin upea paikka, ulkosuomalaisen näkökulmasta jopa yllättävän hieno. Tässä Miran lista asioista, joita tajuaa kunnolla arvostaa vasta ulkomailta käsin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Hyvä ilmanlaatu

”Brysselissä on välillä vaikea hengittää pakokaasujen takia. Täällä kannustetaan yksityisautoiluun: palkkaa verotetaan enemmän kuin muita etuja, ja niinpä autoetu on laajassa käytössä. Keskustan ilmansaasteet ovat puhuttu aihe suomalaisyhteisössä, mutta eivät ne muita juuri tunnu häiritsevän!”

2. Korkeatasoinen palvelukulttuuri

”Suomessa bisneksissä lähdetään usein siitä, mitä asiakkaat saattaisivat tarvita. Belgiassa lähtökohtana on enemmän se, mitä yrittäjä haluaa tehdä. Palvelutaso on sen mukainen. Että jos Suomessa asiakas on aina oikeassa, täällä ei kyllä ole! Hämmentävän usein joutuu kinaamaan asiakaspalvelijan kanssa. Jos haluaisi jättää palautetta, siihen ei ole oikein kanavaa.”


3. Ihanan väljät aukioloajat

”Olen aivan täpinöissäni, kun pääsen suomalaiseen supermarketiin. Nehän ovat melkein aina auki! Belgiassa kunnolliset ruokakaupat menevät kiinni seitsemältä, muut kaupat kuudelta. Työt loppuvat aikaisintaan kuuden jälkeen, joten missä välissä käydään ruokakaupassa? Vaatekaupoilla käydään lauantaisin, ja niinpä sovituskoppeihin on silloin puolen tunnin jonot.

Sunnuntaisin melkein kaikki on kiinni. Kotini lähellä on yksi ihan kiva kahvila, joka on sunnuntaisin auki – mutta se on aina tietysti niin täynnä, että sekaan ei mahdu. Joku luulisi, että kannattaisi satsata bisneksissä nimenomaan niihin aikoihin, jolloin asiakkaat liikkuvat, mutta jotenkin se ei täällä toimi niin.”

4. Mahtavat ulkoilumaastot

”Sitä oppii arvostamaan ulkomailla, että Suomessa on missä tahansa tosi lähellä ihan oikeaa, puhdasta luontoa.”

5. Korvaamaton perusluottamus

”Voin jättää Suomessa tavarani hetkeksi vahtimatta. Ihmiset luottavat täällä vielä toisiinsa. Jos unohdan puhelimen kahvilan pöytään, todennäköisesti joku palauttaa sen tiskille! Se on hienoa. ”

Nainen 50v

Äärimmäisen fiksu nuori nainen! Luen juuri juttua lehden paperiversiosta. Varsinkin tuo kohta viisi oli hienosti muotoiltu. Mutta siis koko juttu 10+ Kyllä Suomessa on paljon fiksuja(kun) nuoria naisia... tosin ei nyt ole Suomessa hän :€

Sisältö jatkuu mainoksen alla