Kuvat
Shutterstock
Be a Lady They Said -videon kuvamateriaalissa nähdään monenlaisia naisellisuuteen liitettyjä kliseitä.
Be a Lady They Said -videon kuvamateriaalissa nähdään monenlaisia naisellisuuteen liitettyjä kliseitä.

Moni syyttää muita naisia kokemistaan paineista. Miksi? Ja kuinka voisimme muuttaa asian? Vastaa kyselyyn ja ole osa ratkaisua.

Girls. Girls. Girls. -lehden mainosvideo, jolla näyttelijä Cynthia Nixon puhuu naisiin kohdistuvista vaatimuksista, on ollut alkuviikon kuuma puheenaihe. Nixonin lukemat, kanadalaisen Camille Rainvillen kirjoittamat sanat ovat saaneet lukemattomat naiset eri puolilla maailmaa nyökyttelemään.

Be a Lady -video havainnollistaa monella tavalla sitä, miten ristiriitaisessa maailmassa elämme. Paitsi että video on upea puheenvuoro naisten vapautumisen puolesta, se on myös markkinointikeino naistenlehdelle, joka mainostaa tarjoavansa luksusta, glamouria ja eskapismia sekä aikoo ”tuoda Naisen takaisin (lisää tähän korkokenkäemoji)”.

Osattiin ennenkin

Tuttuuden tunteen, kritiikin ja ylistyksen lisäksi video on herättänyt kysymyksiä. Milloin tulee miesten versio, saako ja voiko sellaista tulla, ja mitä se sisältäisi? Mistä kaikki nämä vaatimukset ja odotukset tulevat?

Ja tärkeimpänä: mitä tälle voidaan tehdä? 

Näitä kysymyksiä pohditaan myös aihetta käsittelevän Me Naisten jutun kommenteissa. Yksi kommentoijista huomauttaa, että naisiin kohdistuvat paineet eivät ole mikään uusi juttu:

”Esim. 50-luvulla oli oikein oppikirjoja, joissa kotirouville selostettiin yksityiskohtaisesti, miten nainen ottaa miehensä vastaan kun tämä tulee töistä: meikattuna, nauha hiuksissa, ruoka valmiina, lapset hätistettyinä pois häiritsemästä, hymyilevänä, drinkkiä ojentaen ja valmiina kuuntelemaan ja ihailemaan, kun mies lösähtää nojatuoliin. Paineita ja määräyksiä on ollut AINA.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän kehottaa nuoria luomaan hyvät suhteet vanhempiinsa ja isovanhempiinsa saadakseen perspektiiviä nykypaineisiin. Ilmeisesti nuorempaan polveen kuuluva kommentoija vastaa:

”Naisen elämässä ulkonäkö on pääomaa. Se on varsinkin taloudellisesti epävarmoina aikoina. Syyllistäminen siitä on uhrin syyllistämistä. Mekö tämä valittiin?”

Kuka luo paineita?

Be a Lady -videossa ei oteta kantaa siihen, kuka vaatimuksia naisille ja tytöille esittää, mutta paineiden alkuperää on hyvä pohtia.

”Miehetkö ne niitä miljoonia youtubevideoita tekee siitä ’miten teet raidat tukkaasi, miten värjäät trendivärin, miten meikkaat’? Ei kyllä ne kaikki instakuvat, twiitit ja videot on naisten tekemiä muille naisille. Kuka ne ulkonäköpaineet siis luo? Naiset itse itselleen”, kommenteissa kysytään. 

”Naiset pitävät näitä myyttejä yllä. Tässä nyt käsiteltiin lähinnä ulkonäköä, mutta jos katsot mitä tahansa keskustelufoorumia, niin naisethan siellä keskenään tappelevat verisesti paremmuudesta. Äitipalstoilla huokuu narsistinen omahyväisyys kun tuhannet naiset kertovat miten muiden naisten tulee lapsiaan hoitaa, koirapalstoilla meininki on jo ihan sama”, yksi videon katsonut pohtii.

Syyttävä sormi osoittaa myös naistenlehtiin – eli taas naisiin, sillä naisvoimin useimmat naistenlehdet syntyvät. 

Kysymykset eivät lopu tähän. Kommenttiosiossa ei ole vielä edes päästy keskustelemaan siitä, miten ja millaiset yhteiskunnan rakenteet näitä odotuksia ylläpitävät.

Niinpä keskustelua on syytä jatkaa. Jos me naiset tosiaan loisimme vaatimukset itse itsellemme, niin mistä tarve tehdä niin kumpuaisi? Kerro näkemyksesi ja auta selvittämään vaatimusten mysteeri! Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Vierailija

Voisi suosia monimuotoisuutta ja erilaisuutta. Tuoda esille, että on ihanaa kun on valinnanvaraa, vaihtoehtoja, ei pakkoja.  Ja että elämä on aika pitkä, useita kymmeniä vuosia, samassa elämässä ehtii tuoda esille eri puolia itsessään. Väillä huomio ulkonäköön, välillä sisäiseen kasvuun, työhön ja uraan, lapsiin jne. kaikkea ei tarvitse olla/saada yhtäaikaa. Kakkua ei tarvitse säästää eikä ahmaista yhdellä istumalla, vaan siitä voi myös nauttia hitaasti.  Erilaisten ja eri ikäisten ihmisten olisi hyvä olla enemmän yhdessä, se auttaa laajentamaan maailmankuvaa ja perspektiiviä. Yhteisiä "olohuoneita" joissa kivaa tekemistä kaikille, niin perheellisille kuin perheettömille, vapaaehtoistyötä, seurustelua, läksykerhoja, peli-iltoja, kaikki samassa talossa ja samoihin aikoihin, niin että erilaiset ryhmät tutustuvat toisiinsa. Yhteinen iltatee koko jengille. 

Kukaan ei ole yksin vastuussa mistään. Yhteiskunta olemme me kaikki, siispä vastuu myös jakautuu aivan kaikille. Eipä ryhdytä syyttelemään ketään, se ei tuota ratkaisuja vaan lisää ongelmia. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla