Kuvat
Shutterstock
Yhä useampi nuori haluaa pitää hauskaa ihan limulinjalla.
Yhä useampi nuori haluaa pitää hauskaa ihan limulinjalla.

Maailmalla leviää ilmiö, jossa nuoret luopuvat alkoholinkäytöstä ja esittelevät raitista elämäänsä sosiaalisessa mediassa.

”Miksi et juo?” Jos Suomessa jättää alkoholin väliin, on valintaan perinteisesti vaadittu jotain selitystä. Se, ettei vain halua, ei yleensä riitä vastaukseksi, vaan kelpovastauksia ovat lähinnä kuskina toimiminen, raskaus ja alkoholiongelma.

Tämä saattaa kuitenkin olla vähitellen muuttumassa.

Nuoret käyttävät niin meillä kuin maailmallakin entistä vähemmän alkoholia. Samalla erityisesti Yhdysvalloista ja Britanniasta leviää uusi ilmiö, jossa raittius nähdään osana hyvinvointia korostavaa elämäntapaa. Se ei ole enää vain pakon edessä tehtävä valinta, vaan yksi tapa edistää terveyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oma raittius myös tuodaan esille sosiaalisessa mediassa käyttämällä nimitystä sober curious, raittiuteen uteliaasti suhtautuva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön StylishlySober (@stylishlysober) jakama julkaisu

Termin äiti ja samannimisen kirjan kirjoittaja Ruby Warrington haluaa herätellä ihmisiä arvioimaan kriittisesti omia juomatottumuksiaan ja valitsevaa alkoholikulttuuria.

– On olemassa ajattelutapa, että olet joko alkoholiongelmainen tai alkoholisti, tai sitten tavallinen juoja, jolla ei ole vaikeuksia alkoholin kanssa. Yhä enemmän on nähtävissä harmaan sävyjä alkoholiriippuvuuteen liittyen, Warrington sanoo The Guardianissa.

Hän pyrkii tavoittamaan niitä, joilla ei ole pahaa päihdeongelmaa, mutta jotka muutoin haluavat parantaa elämäntapojaan.

– Yleinen uskomus on, että ennen ongelman myöntämistä pitää käydä pohjalla: menettää työpaikka, avioliitto tai koti. Tätä uskomusta haluan muuttaa, Warrington toteaa Helsingin Sanomissa.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön rubywarrington (@rubywarrington) jakama julkaisu

Some-ajan raittiusliike

Warringtonin mielestä alkoholin käytön vähentäminen on ”seuraava looginen askel hyvinvointivallankumouksessa”, kertoo The Guardian. Yhä useampi some-vaikuttaja esittelee raitista elämäntapaansa Instagramissa trendikkäänä ja tavoiteltavana valintana. Kuvapalveluun on myös perustettu kokonaan alkoholittoman elämän esittelyyn tarkoitettuja tilejä.

Vaikuttajien ja yhteisöjen tarkoituksena on tuoda esille, ettei alkoholiton elämä ole tylsää ja tiukkapipoista. Se voi olla rikasta ja hauskaa.

– Halusin todella luoda jotain nuorille brittiläisille bilenaisille, jotka haluavat aktiivisen sosiaalisen elämän, mutta ilman juomista, kertoo Sober Girl Society -tilin perustanut Millie Gooch The Telegraphin haastattelussa.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön SOBER GIRL SOCIETY (@sobergirlsociety) jakama julkaisu

Sober Girl Societylla on Instagramissa lähemmäs 50 000 seuraajaa. 27-vuotias Gooch perusti yhteisön luovuttuaan itse alkoholista reilut puolitoista vuotta sitten. Hän halusi päästä eroon krapuloiden aiheuttamasta ahdistuneisuudesta. Hän toivoo yhteisön tarjoavan tukea ja rohkaisua samanhenkisille naisille.

Sober curious -termillä halutaan tehdä ero niiden välillä, joilla ei alkoholismin vuoksi ole muuta vaihtoehtoa kuin täysi raittius ja jotka valitsevat absolutismin, vaikka heillä ei juomisen kanssa varsinaista ongelmaa olisikaan. Warrington perustelee erottelua The Guardianissa sillä, että raittiudesta puhuminen vaikkapa hittidieettien kaltaisena villityksenä vähättelisi niitä, joille alkoholinkäyttö on aidosti hengenvaarallista.

Statussymboliko?

Raittiuden terveyttä ja elämänlaatua edistävien vaikutusten ja toisaalta suomalaisen alkoholikulttuurin haitallisuuden vuoksi sober curious -ilmiö on monella tapaa tervetullut myös Suomeen.

On kuitenkin hyvä miettiä, miksi omaa raittiutta tarvitisisi korostaa somessa sen sijaan, että eläisi alkoholitonta elämäänsä hehkuttamatta valintaansa. Jos päätös raittiudesta kumpuaa trendikkäästä some-ilmiöstä, voi se olla ainakin alitajuisella tasolla myös statussymboli. Terveiden elintapojen tavoitteluun saattaa sekoittua myös oman paremmuuden korostamista ja egon pönkittämistä.

Ennen kuin vastaavaa lähtee itse toteuttamaan, on tärkeää tiedostaa ainakin se, että ylitsevuotava hehkuttaminen voi välittää harhaanjohtavan vaikutelman alkoholinkäytön lopettamisesta. 

The Guardianin haastattelemat entiset alkoholistit kertovat, etteivät itse hyötyneet yltiöpositiivisesta ja hyvinvointia korostavasta somehehkutuksesta. Yksi haastateltava on huolissaan somessa luodun ”filtteröidyn” kuvan vaikutuksista raitistumaan pyrkiviin alkoholisteihin.

Varsinkin raittiuden alkuvaihe on usein alkoholiongelmaiselle todella vaikeaa. Liian ruusuinen kuva voi saada tuntemaan, että olon ja ulkonäön pitäisi lopettamisen myötä olla todellisuutta parempi. Ongelmia voi syntyä, kun tilanne ei vastaakaan odotuksia.

Sober curious -ilmiöllä voi sen sijaan olla mahdollista vaikuttaa yleiseen ilmapiiriin ja siihen, kuinka moni ylipäätään aloittaa alkoholinkäytön.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEVER ENOUGH GRATITUDE FOR THE SOBER LIFE: Here's to enjoying 2 delicious well-made mocktails for under £10. Here's to heading home with my memory and dignity still intact! Here's to wonderful (supertalented-magical) pals who affirm my entire existence! - Here's to the excitement I can feel rising as I anticipate sitting naked in my cosy bed with a cup of tea, Luther, and a moisturized face - ALL on a Saturday NIGHT. Here's to the prospect of never experiencing another hangover for the rest of my human life. - I'll never not be grateful, THANK YOU SOBRIETY for these 831 days of continuous self-discovery, mundane goodness, and the ability to FEEL again! - Thank you for getting me out and into a space where I'm excitedly shouting over bar music and not having to explain (even once) WHY I don't drink! I love you @aorists @elizabethwhibley😙 - Dear person who needs encouragement today: If I can do this, you fucking can! REALLY.😊

Henkilön Mindset Coach & Speaker (@africabrooke) jakama julkaisu

Some-tuki ei korvaa ammattiapua

Täysraittiuden kaltaiset joko-tai-valinnat tuntuvat olevan nykyajalle tyypillisiä. Esimerkkejä ääripäistä on rankasta treenaamisesta jo lukiossa uupuviin ylisuorittaviin opiskelijoihin.

On vaikea sanoa, johtuuko raittiuden yleistyminen kultaisesta keskitiestä vieraantumisesta. Toki on muistettava, että toisin kuin vaikkapa syömisen, liikkumisen tai työelämässä suoriutumisen kohdalla, alkoholinkäytössä vain toinen ääripää on pahasta. On vain hyvä, jos yhä useampi voi ja haluaa olla juomatta. 

Vaikka mikään some-ilmiö ei korvaa ammattiapua sitä tarvitseville, uusi suunta voi auttaa herättämään keskustelua ja kyseenalaistamaan totuttuja sosiaalisia normeja alkoholiin liittyen. Ruby Warrington onkin useissa yhteyksissä verrannut meneillään olevaa alkoholikulttuurin muutosta siihen, kuinka tupakointi oli aikoinaan täysin hyväksyttyä esimerkiksi työpaikoilla.

– Samaan tapaan kuin tupakoinnista tuli paljon vähemmän hohdokasta, mitä useampi tutkimus juomisen pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ilmestyy, sitä vaikeampaa tapaa on oikeuttaa, hän totesi Voguessa.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön StylishlySober (@stylishlysober) jakama julkaisu

Sisältö jatkuu mainoksen alla