Kuvat
Shutterstock
Meidän Perhe
Pelko siitä, ettei oma perhe täytä muiden odotuksia, voi saada vanhemman eristäytymään muista.
Pelko siitä, ettei oma perhe täytä muiden odotuksia, voi saada vanhemman eristäytymään muista.

Pelkoa siitä, että oma perhe on huonompi kuin muut, kokevat kaikenlaiset vanhemmat, kertoo yksinäisyystutkija Niina Junttila.

Monet vanhemmat kokevat suurta syyllisyyttä ja epävarmuutta siitä, että oma lapsi ei käyttäydy riittävän hyvin, kertoo yksinäisyystutkijana tunnettu Niina Junttila. Tämä voi olla yksi syy erityisesti pikkulapsivaihetta elävien äitien yksinäisyyteen.

Erilaisissa kyselyaineistoissa jopa noin 75 prosenttia äideistä on kertonut kokevansa, että kaikkien muiden lapset käyttäytyvät paremmin. Jo se, että näin ajattelee valtaosa, kertoo, että huoli on turha.

Luulo siitä, että vain omat lapset tuittuilevat, hölmöilevät ja saavat tahroja vaatteisiinsa, on paitsi turha, myös haitallinen. Se voi johtaa siihen, että kynnys lähteä oman katraan kanssa liikkeelle kasvaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ja helposti alkaa tuntua siltä, että on epäonnistunut äitinä tai isänä, Junttila kuvailee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei ole olemassa vain yhtä oikeaa mallia ihmisenä olemiseen.

Tämä liittyy laajemmin monien kokemukseen siitä, että on olemassa vain yksi oikea malli ihmisenä olemisesta. Malliin kuuluvat esimerkiksi sosiaalisuus, reippaus, positiivisuus ja tyylikkyys.

Junttila kaipaa myös sen tunnistamista, että saa olla hiljainen, saa olla arka ja saa kiukutella. Mikään ominaisuus ei tarkoita, että on temperamentiltaan vääränlainen tai viallinen.

Kasvatuspsykologian apulaisprofessorina Turun yliopistossa työskentelevä Junttila on tutkinut suomalaisten yksinäisyyttä 20 vuotta ja kirjoittanut aiheesta kaksi kirjaa. Hän on puhunut muun muassa näkymättömyyden kokemuksesta ja siitä, että ujoillakin pitää olla mahdollisuus loistaa koulussa.


Periytyykö yksinäisyys lapselle?

Pelkoa siitä, että oma perhe on huonompi kuin muut, kokevat kaikenlaiset vanhemmat, Junttila kertoo. Jos vanhemmalla on itsellään kokemuksia kiusatuksi tulemisesta, näkymättömyydestä tai siitä, ettei huolita porukkaan, hän pelkää saman toistuvan lapselle.

Hyvin menestyvät vanhemmat taas saattavat kokea paineita siitä, että omat lapset eivät täytä niitä odotuksia, joita perheelle asetetaan. Junttila kertoo esimerkiksi työurallaan menestyneestä äidistä, joka arasteli perhekahviloihin lähtemistä, koska hän mietti, ovatko hänen lapsensa muihin verrattuna riittävän tyylikkäästi pukeutuneita.

"Vanhemmat tarvitsevat valtavasti lisää itsemyötätuntoa ja sen sietämistä, että ei ole täydellistä."

– Vanhemmat tarvitsevat valtavasti lisää itsemyötätuntoa ja sen sietämistä, että ei ole täydellistä, Junttila sanoo.

Ikävä totuus on, että yksinäisten vanhempien lapsilla on suurempi riski jäädä myös yksinäisiksi. Mutta niin ei tarvitse olla.

– Kun vanhempi havahtuu siihen, että hän haluaa estää yksinäisyyden siirtymisen eteenpäin ja tukea lapsensa sosiaalisia suhteita, asialle voi tehdä paljon. Se voi olla iso käännekohta, Junttila sanoo.

Kaverit eivät voi olla vain somessa

Some voi olla voimakas kanava yksinäisyyden ehkäisyssä. Junttila kertoo iloitsevansa aina, kun joku keksii kutsua somen välityksellä lapsensa synttäreille kaikki hekin, jotka muuten jäisivät ilman kutsua.

Some pitää aikuisten kaverisuhteet lapselta piilossa.

Toisaalta some siirtää aikuisten välisiä sosiaalisia suhteita lapsen näkymättömiin, vaikka juuri vanhemman esimerkki kaverisuhteiden ylläpitämisestä ja luomisesta olisi tärkeä.

Siksi tarvitaan aikuisten kaverisuhteita, jotka eivät ole lapsilta piilossa: päiväkoti- ja koulukavereiden vanhempien verkostoja ja kaveritreffejä, joille lapsetkin huolitaan mukaan.

Oman esimerkin lisäksi lasta voi ohjata hyviin kaveritaitoihin keskustelemalla ja opastamalla. Yhdessä voi miettiä vaikka sitä, miltä toisesta tuntuu.

– Kaikki lapsen kanssa jutustelu auttaa. Se, että näkee lapsen mielenmaiseman ja menee siihen mukaan.

– Ja ihan pohjimmaisena, aina tärkeimpänä, on se, että lapsi kelpaa vanhemmilleen ja perheelleen sellaisena kuin on.

Sisältö jatkuu mainoksen alla