Kodin Kuvalehti
Muistatko vielä teksti-tv:n? Se elää edelleen ja voi hyvin! Sillä on jopa satojatuhansia käyttäjiä joka päivä. Kuva: Seppo Solmela / Sanoma-arkisto
Muistatko vielä teksti-tv:n? Se elää edelleen ja voi hyvin! Sillä on jopa satojatuhansia käyttäjiä joka päivä. Kuva: Seppo Solmela / Sanoma-arkisto

Teksti-tv oli 80-luvulla aivan vallankumouksellinen keksintö. Mikä vapaus! Mikä hyppy jatkuvasti tulvivaan uutisvirtaan! Mikä kihelmöivä uusi maailma!

Harva asia on aikanaan tuntunut niin modernilta kuin 1980-luvun alun tekninen innovaatio: teksti-tv. Toisaalta harva käyttöliittymä on kestänyt niin hyvin aikaa, että sillä on yhä vannoutunut käyttäjäkuntansa.

Mikä on sinun lämpimin teksti-tv-muistosi? Me muistamme teksti-tv:tä lämpimästi muun muassa seuraavista syistä:

  1. Uutisseuranta. Kun suuri uutinen pamahti ruudulle, tunnelma oli dramaattinen. Sitten jäätiin odottelemaan, josko uutista päivitettäisiin. ”Muistan, missä olin kun kuulin prinsessa Dianan kuolemasta vuonna 1997. Olin teinipoikaystäväni luona ja sain suru-uutisen hänen pienen matkatelevisionsa teksti-tv:stä kesken parisuhderiidan mökötysvaiheen. Ei ollut nettiä eikä älypuhelimia”, muistelee nelikymppinen nainen. Toinen nainen muistaa seuranneensa Neuvostoliiton vallankaappauksen etenemistä teksti-tv:stä vuonna 1991. ”Edes radio ei pysynyt yhtä hyvin niiden nopeasti vyöryvien tapahtumien tahdissa.”
  2. Helppous. Teksti-tv:stä sai yhdellä vilkaisulla ilman surffailua näppärästi haltuun tärkeät asiat. Systeemi tuntui tavattoman kätevältä: tv auki, ja yhdellä kaukosäätimen näppäimellä tekstitelkkaan! Enää ei tarvinut harmitella, jos lotto jäi illalla katsomatta – tulokset saattoi käydä tarkistamassa koska huvitti. Säänkin sai tsekattua katsomatta ikkunasta ulos.
  3. Rasittavuus. Toisaalta teksti-tv opetti pitkää pinnaa. Sivulta toiselle siirtyminen tapahtui tuskallisen hitaasti: kolmenumeroinen sivunumero piti näppäillä kaukosäätimellä numero kerrallaan. Jos näppäili yhdenkin väärin, piti näppäillä uudestaan, jolloin numerot alkoivat taas pyöriä alusta, kun systeemi haki oikeaa sivua. Aargh! Pitkä uutinen tai muu juttu jakautui lisäksi useammalle sivulle. Jos et ehtinyt lukea sivua 2/5 loppuun, sen uudestaan lukeaksesi jouduit odottamaan, että kaikki muut sivut pyörivät ensin esiin. Uuh!
  4. Korvaamattomuus. Penkkiurheilijoille avautui upeita mahdollisuuksia. Miehet katsoivat (ja katsovat vieläkin) teksti-tv:stä heti herättyään tulokset NHL-matseista, jotka yön aikana oli pelattu Jenkeissä. Muutkin urheilutulokset pystyi tarkistamaan urheilusivulta haluamanaan hetkenä. Ei siis ihme, että vielä muutama vuosi sitten teksti-tv valittiin ”Vuoden urheilutoimittajaksi”.
  5. Kihelmöivyys. Teksti-tv antoi vihdoinkin katsottavaa aikoihin, jolloin telkasta tuli muuten ainoastaan lumisadetta tai virityskuvaa, kuten iltapäivällä tai yöllä. Seuranhakuilmoitukset eli senssipalstat tarjosivat tilaisuuden löytää seuraa aivan salaa ja lähtemättä työläästi baariin. Samalla sai kurkistaa jännittävään todellisuuteen: osa ilmoituksista oli härskejä ja joissakin mies haki miestä. Myös kirjeenvaihtoilmoituksia löytyi. ”Sain sieltä virolaisen kirjeenvaihtoystävän, Kristiinan. Kirjoitin hänen kanssaan aikuiseksi saakka”, muistaa muuan nelikymppinen lämmöllä kirjeystäväänsä.
  6. Haaste muistille. Sivunumeroiden logiikkaa oli vaikea oppia. Mistä muka olisi löytynyt kunnon hakemisto? Ei niin mistään! Jotkut ehkä tajusivat, että yhdellä sivulla voi olla 99 alasivua. Moni opetteli sivunumeroita ulkoa. Tietyt numerot, kuten SM-liigan 221 ja NHL:n 235, muodostuivat käyttäjilleen niin tärkeiksi, että niitä ei olisi kuuna päivänä voitu vaihtaa – eikä voida vieläkään: moni katsoo tulokset kännykälläkin teksti-tv:stä. Parhaiten sivunumeroista olivat yleensä perillä isät, koska sieltä löytyivät heille rakkaat urheilu- ja uutissivut.
  7. Mikä nautinto! ”Uutisfriikki isäni hehkui onnea, kun meille tuli 1980-luvulla ensimmäinen telkkari, jossa oli teksti-tv. Voi sitä leveää hymyä isän kasvoilla, kun hän sai istua muhkeassa nojatuolissaan kädessään kaukosäädin, joka oli kiinnitetty telkkariin johdolla.” Vieläkin teksti-tv:n avaamisesta tulee oudon lämmin olo. Mutta koska avasit sen viimeksi? Luultavasti vahingossa, kun painoit tv:n kaukosäätimestä väärää nappia. Mutta aina kun niin käy: mikä ihana jälleennäkeminen!
  8. Uusi tuleminen? Koska kaikki retro on muotia, myös teksti-tv:stä on otettu uudelleen ilo irti: Teksti-tv 666 on hipsteripiireissä suosittu bändi. Nyt katsottuna teksti-tv:n näyttö fontteja myöten onkin uskomatonta retroa. 1980-luvun tietokonepeleissä oli samat neonvärit! Muistathan vielä PacManin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Yhdessä 50vuotta

Mieheni pääuutislähde on tekstiteevee. Vaikka minä katsoisin tvuutisia suorana, kun hän saapuu samaan huoneeseen,hän näppäilee tekstitv:n .

Vierailija

En tiennytkään, että tekstitv on vieläkin toiminnassa. Muistan joulukalenterin! Vr:n aikatauluissa oli 16 sivua, sivun vaihtumista piti odotella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla