Kasarilla tämä näky olisi herättänyt päivittelyä. Kuva: Shutterstock
Kasarilla tämä näky olisi herättänyt päivittelyä. Kuva: Shutterstock

Ennen kaikki oli paremmin kuin nyt, miettii moni. Mutta oliko asia oikeasti niin?

Sana 1980-luku tuo heti mieleeni vaaleanpunaisen Hubba Bubba -purukumin maun, hajukumit magneetilla sulkeutuvassa kerrospenaalissa ja korkeavyötäröiset, lumipestyt farkut. 

Muistoissani pakkastalvien lumihanget olivat niin korkeita, että niiden päältä pystyi melkein astumaan lapsuudenperheeni matalan omakotitalon katolle. Ja pitkinä, kuumina kesinä pukkasi hellettä siihen malliin, että mehujää suli käteen ja tahmasi koko kämmenen.

Moni muukin tuolloin lapsuuttaan ja nuoruuttaan elänyt muistaa kasarin nostalgian lempeän hohteen läpi. Se selviää Vauvan Aihe Vapaan pitkässä keskusteluketjussa Millaista elämä oli 80-luvulla?

Ketjussa on jo satoja vastauksia. Niitä lukiessa mieleen palautuvat tutut jutut: Ritari Ässä ja Katuhaukka, Commodore 64, Vaatehuoneen Simo ja K-kaupan Väiski, Yves Rocherin meikit, Samantha Foxin rinnat ja prinsessa Dianan trenditukka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskusteluketjua lukiessa kultaisten muistojen lomasta puskevat kuitenkin esiin kasarin toiset kasvot. Vähemmän mukavien juttujen pohtiminen on sikäli lohdullista, että nykyaika alkaa tuntua menneeseen verrattuna aika kivalta. Mietitäänpä esimerkiksi näitä:

 

1. Rööki paloi ja huikka klumpsahteli

Ihmiset kuolivat nuorempina kuin nykyään. Elinajanodote oli lyhyempi, monet ehtivät olla eläkkeellä vain muutaman vuoden. Eläkkeet olivat pieniä ja hankalien sairauksien hoito oli kehnompaa. Ydinsotaa pelättiin tosissaan, ja päihteisiin suhtauduttiin rennommin kuin nykyään.

”Olin humalassa pääosan kasarista. Lujaa meni, vaikka oli kolme pientä lasta. Silloin sai olla rehellisesti krapulassa töissäkin.”

”Lukion rehtori poltti punaista Marlboroa työhuoneessaan, muut opettajat kävivät pommisuojassa tupakalla.”

”Rööki paloi ja huikka klumpsahteli kurkusta alas. Jos Alkosta ei saanut, hakijan löysi jostain nurkan takaa viidessä minuutissa.”

2. Treffiraiskaus ei ollut raiskaus lainkaan

Jaa, tasa-arvo. Mitäs kotkotusta se on? 80-luvulla perinteiset sukupuoliroolit jylläsivät, ja harva ymmärsi kyseenalaistaa niitä.

”Päivähoito oli outo kiistakapula, ja vuosikymmenen alussa myös naisten työssäkäynti. Asiat uudistuivat hitaasti, ja niistä päättivät samat vanhat ukot ja pari akkaa.”

”Treffiraiskaus ei ollut raiskaus ollenkaan. Oma vika, jos tyttö lähti asunnolle. Varsinkin, jos oli pukeutunut viettelevästi.”

”Seksi oli yksityinen asia, jossa roolit oli jaettu. Naiset kävivät lääkärillä, hoitivat ehkäisyn ja päättivät lapsiluvun. ”

”Jos näki naisen ajavan kuorma-autoa tai traktoria, siitä muistettiin kertoa vielä seuraavallakin viikolla.”

3. Vähemmistöjä syrjittiin, eikä sitä piiloteltu

Kasarilla homo oli yleinen haukkumasana nuorison keskuudessa, eikä tasavertaisista oikeuksista ollut puhettakaan.

”Televisiosketseissä, lehtien vitsipalstoilla ja huumorilauluissa homoja pilkattiin avoimesti.”

”Ei puhuttu mustista tai tummista ihmisistä, vaan käytettiin sitä perinteistä N-sanaa. Sen kaiku ei tosin ollut yhtä kielteinen kuin nykyään.”

”Luonnonsuojelijoille lähinnä virnuiltiin.”

4. Velka pyöritti taloutta

Kasari oli villin talouden nousukiidon aikaa. Laskua makseltiin myöhemmin 90-luvun lamana ja pankkien kaatumisina.

”Talouselämän kupla paisui ja paljon asioita tehtiin lainojen turvin: matkustettiin, ostettiin huonekalut, ylipäätään maksettiin siinä talouskuplassa kaikesta ylihintaa.”

”Lainojen korot olivat 80-luvulla korkeammat ja lyhennysajat lyhyitä, joten asuntolainan kanssa oltiin tosi tiukilla.”

5. Juopa sukupolvien välillä oli jyrkempi

Nykyään H&M:ssa shoppailevat sekä lapset että aikuiset, Pokemon Go:ta pelataan koko perheen voimin ja Vesalan keikalle voivat pokkana mennä äidit ja tyttäret yhdessä. Toista oli 30 vuotta sitten.

”Nuoret olivat paljon ujompia kuin nykyään. Jaksan aina ihmetellä ja vähän ihaillakin nykynuoria, kun he osaavat niin luontevasti olla ja keskustella aikuisten kanssa.”

”Lapsia oli ihan normaalia kurittaa fyysisesti ns. hyvissäkin perheissä. Itsekin sain monet kerrat selkäsaunan, vaikka olin kiltti lapsi.”

Sitaatit Vauva.fi:n keskustelusta.

 

Jorma69

Ennen asiat oli paremmin puhtaasti siksi, että silloin sai objektiivisesti enemmän pillua ja naiset oli huomattavasti hoikempia. Ja ihmiset ylipäätään oli fyysisesti paremmassa kunnossa.

Kaikki muu on aika toissijaista.

Makuasia

Pidän kaikesta mikä on vanhaa, vanhoista ystävistä, vahoista tavoista, vanhoista kirjoista, vanhasta musiikista, vanhoista elokuvista ja vanhasta viinistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla