Kodin Kuvalehti
Ilmainen kuntosali! Kuva: Shutterstock
Ilmainen kuntosali! Kuva: Shutterstock

Lumi tekee maailmasta paljon paremman paikan. Siksi sitä ei oikeasti voi koskaan olla liikaa!

Mehän Suomessa olemme ihan tottuneita siihen, että lunta tulee välillä tolkuttomia määriä. Katoaa meilläkin autoja kinoksiin, mutta ei lumentulo aiheuta samanlaista hätätilaa kuin monissa muissa maissa. Esimerkiksi BBC:llä on tänä talvena selvitelty, millainen lumentulo antaa briteille virallisesti syyn jäädä kotiin töistä.

Suurilta talven rakastajilta terveisiä vaan sinnepäin, Greetings from Finland! Tässä 11 hyvää syytä rakastaa lunta.

Lumesta on valtavasti iloa, koska...

 1. Saat esteettisiä nautintoja. Kun pihavalot yhdistyvät kaiken peittävään lumikuorrutukseen, on vaikea estää itseään huokailemasta. Miten kaunista kaikki onkaan! Tykkylumen painoakaan ei jaksa murehtia, kun puut näyttävät yhtä upeilta kuin matkailumainoksissa. Lisäksi saat mahtavia valokuvia. Et ole ehkä elämässäsi saanut koskaan yhtä paljon tykkäyksiä kuin tämän talven upeimmilla lumikuvilla!
 2. Tunnet, miten ihanaa on olla suomalainen. Joskus se jopa naurattaa: täällä me vaan pusketaan pyryssä, vaikka ei nähdä metriä eteenpäin! Ulkomaalaisille tuttaville on kiva lähettää kuvia siitä, millaisissa äärioloissa täällä elellään.
 3. Voit palata lapsuusmuistoihin ja itsekin lapseksi jälleen: tehdä lumienkeleitä, rakentaa lumiukkoja, heitellä lumipalloja ja leikkiä rinkihippaa. Kukaan ei kiellä kiipeämästä lasten kanssa (tai vaikka ilman heitä) penkkojen päälle ja hyppimästä hankeen.
 4. Kunto kasvaa. Lumitöitä tehdessä pääsee käyttämään uskomattoman monia lihaksia, minkä huomaa seuraavana päivänä reisissä, pakaroissa, vatsassa, selässä ja käsissä. Eikä haittaa, jos jalkakäytävät on huonosti aurattu: tasapainokin kehittyy tarpoessa.
 5. Voit pukea päälle ihan mitä haluat. Siis myös kaikkia lumimyrskyihin tarkoitettuja vaatteita. Kukaan ei kummastele, vaikka olisit vetänyt päälle korvalaput, kaulurin, kypärämyssyn, tumput ja toiset päälle, tuubihuivin, paksun karvalakin ja pilkkihaalarin. Täälläpäin on tapana pärjätä.
 6. Saat uskottavia tekosyitä. Nyt ei kyllä kukaan järkevä ihminen lähde lenkille, siellähän nyrjäyttää nilkkansa! Eikä oikeasti tuohon tuiskuun pidä mennä autollakaan, joten siinä jäi sitten salilla käyntikin. Lumi toimii myös tekosyynä, jolla pääset pihan siivoamisesta. Kauan sitten kuivuneista havuistutuksista tulee lumella kuorrutettuina suorastaan romanttisia.
 7. Yllätyt valtavasta auttamisenhalusta ja alat itsekin väijyä, tarvitsitsiko joku apua auton työntämisessä tai lainaksi lapiota. Samalla tutustut ihmisiin, sillä lumesta tulee näppärä puheenaihe. Juna-aseman radanreunalla keksitään vitsejä siitä, kuinka talvi yllätti taas VR:n.
 8. Koet yhteyttä luontoon. Metsän eläimet ja linnut tulevat lähemmäs, koska ne etsivät ruokaa. Myös äänimaailma muuttuu: kuulet  lapsuudesta tutun pakkaslumen narskunan kenkien alla. Opit myös tarttumaan hetkeen. Mikään ei nimittäin takaa sitä, etteikö jo huomenna voisi kuitenkin sataa vettä.
 9. Talveen liittyvä bisnes menestyy. Lapset saavat pulkkamäkeen uutuushärpäkkeitä ja suksiakin myydään häkänä. Talvivälineistä on myös helpotusta, sillä voit kuljetella asioita pulkalla. Lapset ovat pulkassa ihan  onnesta soikeina.
 10. Kodista tulee siistimpi ja raikkaampi. Toisin kuin märkinä talvina, eteinen ei ole täynnä rapaa ja kiviä. Matotkin saa raikkaiksi, kun ne vie takapihalle ja unohtaa sinne pariksi päiväksi.
 11. Voit kerrankin harrastaa arktisia lajeja. Kun jopa luonnonladut ovat kunnossa, sunnuntaihiihtäjä voi rauhassa fiilistellä eikä joudu nopeiden jalkoihin. Myös lapsilla on tekemistä ulkona, etkä joudu kehottamaan heitä menemään ulos – he ovat jo siellä. Kukkulan kuninkaaksi pyrkiessä tenavilta kuluu energiaa ja happeakin tulee niin, että taju menee illalla ennen kuin iltasatu on päässyt käyntiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla