Kuvat
Tatuointiartistien Instagramit
Suomalaiset innostuvat nyt vesiväri-, kukka- ja mandalatatuoinneista. Tatuointien tekijät vasemmalta oikealle: Niina Nyqvist / Pretty in Ink, Outi Vihlman / Impact Tattoo, Satu Virkkunen Carvalho / The Clinic.
Suomalaiset innostuvat nyt vesiväri-, kukka- ja mandalatatuoinneista. Tatuointien tekijät vasemmalta oikealle: Niina Nyqvist / Pretty in Ink, Outi Vihlman / Impact Tattoo, Satu Virkkunen Carvalho / The Clinic.

Suomalaisten ihoon tatuoidaan nyt vesivärin roiskeita, pioneja ja mandaloita. 

Kukat, pääkallot, ankkurit, nimet, luonto, erilaiset symbolit... Tatuointien aiheet ja ideat ovat pysyneet vuosikymmeniä melko samanlaisina. Kun penkkiin istahtaa jälleen yksi ruusua toivova asiakas, miltä tatuoijasta itsestään tuntuu? Eikö samojen aiheiden hakkaaminen ihoon kyllästytä? 

– Aiheen voi aina tehdä hieman uudella värimaailmalla tai pienellä twistillä, jolloin samankin aiheen tekeminen pysyy mielekkäänä. Muotokieli ja tyyli on se, mikä muuttuu vallitsevan trendin ja ajankuvan mukaan. Tällä hetkellä tatuointimaailma on monimuotoisempi ja upeampi kuin koskaan, vakuuttaa lahtelaisessa The Clinic -tatuointistudiossa työskentelevä Satu Virkkunen Carvalho.

Samaa mieltä on Outi Vihlman, joka tatuoi helsinkiläisessä Impact Tattoossa. Vihlman kertoo, että häneltä pyydetään usein huulipunatatuointeja, pääkallokiitäjiä tai kukkapäisiä naisia. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Usein huomaa, että kun julkaisee instagramissa jonkun kuvan, niin se saattaa poikia kyselyitä samalla idealla tai aiheella. Mihinkään aiheeseen ei voi mielestäni kyllästyä, koska niitä voi aina varioida uudelleen ja uudelleen, Vihlman pohtii. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös lahtelaisessa Tear Garden Tattoossa työskentelevä Suvi Alalantela kertoo, että tatuoinnin aihe on harvoin se, mikä työssä puuduttaa. 

– Enemmän kyllästyttää tehdä kuvaa, jonka taiteelliseen toteutukseen ei ole annettu liikkumavaraa. Silloin tatuoinnista tulee helposti vain suoritus, jonka tekemisestä en niin nauti. Tähän kategoriaan kuuluvat logot ja muu fanitaide. 

Millaisia tatuointeja suomalaiset juuri nyt haluavat? 

Tatuointityyleistä perinteinen old school pitää pintansa. Sen juuret ulottuvat aina 1920-luvulle asti. Tyylille ominaista ovat paksut linjat, tasaiset ja yhtenäiset väripinnat ja yksinkertaisuus. Tyypillisiä old school -aiheita ovat muun muassa merelliset aiheet, kuten laivat ja ankkurit, eläimet, ruusut, linnut ja sydämet. 

Myös realistiset kuvat ovat aina kysyttyjä. Realistiset eli mahdollisimman todenmukaiset tatuoinnit voivat olla mustan ja harmaan sävyin tehtyjä tai värikkäitä kuvia. 

– Olen huomannut, että realismia halutaan väreissä kasvavassa määrin. Mieluiten tatuoin juurikin isoja, realistisia ja surrealistisia kokonaisuuksia, kertoo tamperelaisen Below Zero Tattoon Titta Free Bird.

On kuitenkin yksi tatuointityyli, joka tuntuu hävinneen Suomesta lähes kokonaan. Moni Me Naisten haastattelema tatuoija mainitsi olevansa tyytyväinen siihen, että 90-luvulta tutut tribaalit ovat poistuneet täysin muodista.

– Perinteisiä tribaaleja en lähtisi enää tekemään. Onneksi niitä ei enää kysytäkään. Ne ovat menneen talven lumia enkä usko, että tribaalit ihan siinä muodossaan enää palaavatkaan muotiin, pohtii Ella Petman Tatuointistudio Kanthimasta Jyväskylästä. 

Kysyimme eri puolilla Suomea työskenteleviltä tatuoijilta, millaisia tatuointeja suomalaiset pyytävät iholleen juuri nyt. Löydätkö alta suosikkisi? 

1. Tatuoinnit mahdollisimman näkyvällä paikalla

Ennen vanhaan moni ensimmäistä tatuointiaan hakeva saattoi valita sen paikaksi selän tai muun kehon kohdan, jonka voi tarvittaessa piilottaa. Tämän päivän trendi on täysin päinvastainen, kertoo  Impact Tattoon Outi Vihlman. 

– Juuri 18-vuotta täyttänyt saattaa haluta ensimmäisenä tatuointinaan tatuoida kämmenselän, kaulan tai muun kehon osan, joka näkyy mahdollisimman paljon ja on siten oletettavasti eniten esillä esimerkiksi Instagram-kuvissa.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Satu Virkkunen Carvalho (@satu.theclinic) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Milla Sipola Tattoos & Art (@millasipola) jakama julkaisu

2. Vesivärityyli

Vesivärimäisesti toteutetut tatuoinnit nousivat trendikkäiksi jo muutama vuosi sitten. Tyylilajiin erikoistuneita tatuoijia on Suomessa nykyään useita. 

– Vesiväri-tyylisiä kuvia pyydetään edelleen. Minulta itseltäni pyydetään nykyään melkein pelkästään anime-, videopeli- ja sarjakuva-aiheisia tatuointeja, kertoo helsinkiläisessä Pretty in Ink -tatuointistudiossa työskentelevä Niina Nyqvist

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön ANIME MANGA NERD & GAME TATTOO (@prettyininkfi) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Tua (@tua_tattoo) jakama julkaisu

3. Tekstit 

Erilaiset tekstitatuoinnit ovat kysyttyjä vuodesta toiseen. Kestosuosikkeja ovat voimalauseet ja tienviitoittajat. Useampi tatuoija kertoi, että yhä useampi haluaa ikuistaa ihoonsa omien lasten nimet. 

– Puolison nimen tatuoiminen omaan ihoon on sen sijaan menneen talven lumia, toteaa Turun RubyPictures & Artissa työskentelevä Tuija Heikkilä

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Tuija Purpleangel Heikkilä (@rubypictures) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön !New Page! (@jessikaelo_tattoo) jakama julkaisu

4. Mandalat

Mandala (ympyrä sanskritin kiellellä) on hindulaisuudessa ja tantrisessa buddhalaisuudessa meditoimisen apuvälineenä käytetty symboli. Mandalatatuoinnit perustuvat geometrisiin muotoihin, ja ne ovat usein ympyrän muotoon tehtyjä tai kukkamaisia, koristeellisia kuvia. Mandaloita haluavat etenkin naiset.

– Mandalatyyliset tatuoinnit roikkuvien korumaisten juttujen kanssa ovat nyt olleet kovasti suosiossa, kertoo Henna Kerttula, joka työskentelee Inkfinite Art -liikkeessä Oulussa.

Tyyli vaatii tekijältä tarkkuutta. Pienikin virhe symmetrisessä muodossa näkyy helposti lopputuloksessa. Mandalan viehätys piilee muun muassa siinä, että se näyttää kookkaanakin sirolta. 

– Mandalat voivat olla aika suuriakin, koska näyttävät niin kevyiltä ja naisellisilta. Myös jalokivet ja erilaiset helminauhat liitettyinä erilaisiin kukkatatuointeihin ja juuri näihin mandalakuviin on suosittua, sanoo Kanthiman Ella Petman. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön !New Page! (@jessikaelo_tattoo) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Angela Mägi (@aminkfin) jakama julkaisu

Toisaalta mandala-kuvien suosio vaikuttaa olevan hieman hiipumaan päin, ainakin pääkaupunkiseudulla. Sekä helsinkiläisen Old 7 Tattoon Jessika Elo että Pretty in Inkin Niina Nyqvist toteavat, että mandaloita kysytään hieman vähemmän kuin vielä pari kolme vuotta sitten. 

5. Kukat ja muut luontoaiheet

Kukkatatuoinnit ovat suosittuja vuodesta toiseen. Suomalaisasiakkaiden kestotoive on ajaton ruusu, mutta sen rinnalle on noussut uusi suosikki pioni. 

– Ruusut olivat hetken pois muodista, mutta jo parisen vuotta ne ovat taas olleet kovin suosittuja. Uudempi suosittu ilmiö ovat erilaiset niittykukat, kertoo Kanthiman Ella Petman. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Outi Vihlman (@outivihlman) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Jessica Jonetta (@jessicajonetta) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Suvi TGT (@teargardenttt) jakama julkaisu

Myös metsäkuvitukset, puut ja kasvit kiinnostavat suomalaisia, kertoo Old 7 Tattoon Jessika Elo. 

– Tällä hetkellä olemme saaneet aiempaa enemmän kyselyitä luonto- ja eläinaiheisista tatuoinneista.

6. Eläimet 

Eläimet ovat klassinen tatuointien aihe. Niistä ovat kiinnostuneita kaikkien tatuointityylien fanikunnat.  Suomalaiset haluavat nyt niin old school -tyylisiä, realistisia, geometrisiä kuin sarjakuvamaisiakin eläimiä.

Eläintatuointien aiheet vaihtelevat metsäneläimistä horoskooppi- ja voimaeläimiin sekä oman rakkaan lemmikin ikuistamiseen. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Outi Vihlman (@outivihlman) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Sanna Angervaniva (@sanna_angervaniva) jakama julkaisu

7. Sulat

Useampi tatuoija mainitsi, että sulka-aiheisia kuvia toivotaan nyt paljon. 

– Joskus heitämme töissä läppää, että nyt on ruusuviikko tai sulkaviikko. Sulkia mennyt kollegallani ainakin välillä ihan tosi paljon, Kanthiman Ella Petman kertoo.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Kanthima Tattoo (@kanthimatattoo) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Henna (@hennaktattoo) jakama julkaisu

8. Pienet, mustat ääriviivakuvat

Hennot ja pienet ääriviivatatuoinnit ovat nykyään kysyttyjä. Erityisen suosittuja ne ovat tatuoijien mukaan nuoremman väen keskuudessa. Ääriviivatatuointien aiheet voivat olla mitä tahansa kukista eläimiin ja ihmisiin. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Sarppa Tekee Tatskoi (@sarppatekeetatskoi) jakama julkaisu

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Dots by Sigma (@dotsbysigma) jakama julkaisu

9. Hihat

Pienten ja herkkien tatuointien rinnalla yhä suositummiksi on noussut täysin päinvastainen ilmiö. Moni haaveilee nyt sleevestä eli hihatatuoinnista. Se koostuu yleensä useista, teemallisesti tai tyylillisesti toisiinsa sopivista tatuoinneista, joista muodostuu koko käden peittävä ”hiha”. Isoja kokonaisuuksia toivotaan myös jalkoihin tai esimerkiksi selkään. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Satu Virkkunen Carvalho (@satu.theclinic) jakama julkaisu

– Viime aikoina hihatatuoinnit ovat yleistyneet. On aina ilo nähdä niin sanotusti vakioasiakas penkissä, kertoo RubyPictures & Artin Tuija Heikkilä.  

Hihaa tehdään tavallisesti pikkuhiljaa kuva kerrallaan, ja usein sen syntyminen on monen vuoden projekti.

10. Peitekuvat

”Se on sitten ikuisesti iholla! Entä jos kyllästyt”, saattavat vanhemmat yhä pelotella tatuoinnista haaveilevaa nuorta. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, ainakaan periaatteessa. Tatuointeja voidaan nykyään poistaa laseroimalla. Halvempi ja monelle mieluisampi vaihtoehto on peittää vanha tatuointi uudella kuvalla.

Tatuoijat kertovat, että peitetatuointeja pyydetään nykyään paljon. Tatuointi saatetaan haluta peittää, jos se on haalistunut, huonosti tehty tai ei yksinkertaisesti enää miellytä kantajaansa. 

– Peitekuvassa halutaan joko että muokataan vanha tatuointi uuteen uskoon tai tatuointi peitetään ihan uudella idealla, Kanthiman Ella Petman kertoo. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön Revontuulia Art (@revontuuliaart) jakama julkaisu

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla