Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
Selkänojat ylhäällä ja rauha maassa. Aivan, ja matkustajat puuttuvat, sekin voi vaikuttaa. Kuva: Shutterstock
Selkänojat ylhäällä ja rauha maassa. Aivan, ja matkustajat puuttuvat, sekin voi vaikuttaa. Kuva: Shutterstock

Joukkoliikennevälineissä ja lentokoneessa matkustaminen tuo ihmisistä pahimmat puolet esiin. 

Aamuseitsemältä Tampereelta Helsinkiin lähtevä juna. Vaunuja kesämäärä, matkustajia jo hiukan keskikesää enemmän. 

Istun varaamalleni käytävänvieruspaikalle ja kuulen naisen ja miehen takanani juttelevan. Nainen kertoo miehelle ärsyttävästä kanssamatkustajasta, joka laski selkänojansa makuuasentoon Onnibussissa, ”jossa muutenkin oli vähän hengitystilaa”. Tiedän tunteen, ja mielessäni kiitän onneani siitä, että olen tänä aamuna junassa enkä bussissa.

Kun liput on tarkastettu, valmistaudun nukahtamaan hetkeksi. Naisen kommentti rasittavista selkänojan laskijoista pyörii mielessäni, mutta todella tarvitsen ekstratunnin unta lyhyiden yöunieni päälle. Hilaan mahdollisimman rauhallisesti selkänojan makuuasentoon ja suljen silmäni. 

– Just se, mistä puhuttiin, nainen takanani huokaa miehelle turhautumisen täyttämällä äänellä. 

Käännyn ympäri, kohti naista:

– Anteeksi, onko sun hankala olla tämän penkin kanssa?

– Vähän ärsyttää.

Jäädyn totaalisesti. Saan sanottua vain ”noh” ja asetuttua takaisin nukkumaan miettien, olenko ilkeä ihminen. Pidän selkänojan makuuasennossa. Vaunussa on joitakin vapaita paikkoja, joiden takana tai edessä ei istu ketään. Minä en kuitenkaan jaksa siirtyä varaamaltani paikalta, eikä ilmeisesti jaksa takanani istuva matkustajakaan.

Idiotismia vai kommunikaatiovaikeuksia

Minä ja takanani junassa istunut nainen emme ole yksin selkänojaongelmiemme kanssa. Kyläkauppias Sampo Kaulasen vaimo Michele ”Minttu” Murphy-Kaulanen julkaisi hiljattain Facebookissa päivityksen selkänojaongelmista lentokoneessa.

”Eilinen matka oli huipentuma ihmisen idiotismista.”

Päivityksessä Minttu kertoo yrittäneensä laittaa selkänojan makuuasentoon saadakseen kolmevuotiaansa nukutettua. Lapsen takana istunut mies kuitenkin alkoi Mintun päivityksen mukaan hakata selkänojaa nyrkeillään. Lopulta Minttu ja mies päätyivät keskustelemaan tilanteesta lentoemännän välityksellä. 

”Eilinen matka oli huipentuma ihmisen idiotismista,” Minttu kirjoittaa päivityksessä. 

Osa kommentoijista paheksuu nyrkkejään käyttänyttä miestä, osa taas huomauttaa, että kumpi tahansa osapuoli olisi voinut hoitaa asian aikuismaisesti suoraan keskustelemalla. Vanha ohjenuora, jonka mukaan puhumalla asiat selviävät, auttanee monessa selkänojapulmassakin.

Matkustaja joutuu helposti Facebook-häpäistyksi

Kun koetan saada nukutuksi junassa, käy väkisin mielessä, joudunko nyt takanani istuvan Facebook-päivitykseen ärsyttävänä ämmänä, joka ei pitänyt selkänojaansa ylhäällä. Se ei nykyään olisi kovin poikkeuksellista. Minttu Murphy-Kaulanen on vain yksi lukemattomista ihmisistä, jotka ovat vieneet kanssamatkustajiin liittyvän ärsytyksensä Facebookiin. Esimerkiksi tietokirjailija Petteri Järvinen onnistui heinäkuussa nostattamaan pienen kohun yhdistämällä fat shamingin, eli lihavien häpäisemisen, travel/passenger shamingiin, eli kanssamatkustajien häpäisemiseen.

Travel shaming ja passenger shaming ovat ihan oikeita termejä, joille nykyään on valitettavasti käyttöä.

Ja kyllä, travel shaming ja passenger shaming ovat ihan oikeita termejä, joille nykyään on valitettavasti käyttöä. Tiivistetysti termeissä on kyse siitä, että jos kanssamatkustajan käytös, olemus tai olemassaolo tympäisee, tehdään hänestä lyttäävä julkinen päivitys Facebookiin.

Muun muassa Refinery29 on kirjoittanut matkustajien häpäisemisestä. Etikettiasiantuntija Lizzie Post kehottaa Refinery29:ssä jokaista matkustusraivon valtaan joutunutta harkitsemaan julkaisuaan vielä kerran:

”Seuraavan kerran, kun tulee pakottava tarve jakaa valitukset netissä, kysy itseltäsi ensin: Mikä päivittämisen todellinen tarkoitus olisi – saada rahat takaisin vai päästä osaksi kohua?”

Lue myös: Lentäminen muuttuu: köyhille kidutuspenkit, rikkaille 15 500 euron luksussviitit

Saako sen selkänojan laskea?

Matkustusraivoon liittyviltä Facebook-postauksilta säästyttäisiin, jos kaikki matkustaisivat joukkoliikenteessä ja lentokoneessa hyvällä, joustavalla asenteella ja suhtautuisivat mahdollisimman kohteliaasti toisiin ihmisiin. Täpötäydet bussit, myöhästelevät junat ja ilmakuopissa poukkoilevat lentokoneet vain valitettavasti tuovat meistä pahimmat puolet esiin. 

Siksi tuntuu houkuttelevalta keskustella kauniin käytöksen ja hyvän asenteen sijaan siitä, saako sen selkänojan laskea vai ei. 

Business Insiderin lentokone-etiketin mukaan takana istuvaa tulee aina varoittaa selkänojan kallistamisesta, jos ylipäätään on pakko kallistaa. Ruoka-aikoina tulee pitää selkänoja pystyssä. Thrillistin mukaan taas turistiluokassa ei koskaan saa laittaa selkänojaa makuuasentoon, koska se aiheuttaa selkänojien kallistamisen ketjureaktion. Wikihow tarjoaa selkänojaetikettiin liittyen kokonaisen luettelon huomioitavista asioista.

Johtopäätös: tarkkoja sääntöjä ei ole. Jos olisikin, ne olisivat luultavasti erilaiset tiukkaan ahdetussa lentokoneessa ja junavaunussa, jossa paikan voi joskus valita melko vapaasti. 

Lisäksi säännöissä on luultavasti vaihtelua eri maiden ja kansojen kesken. Suomessa, jossa bussissa ei ole suotavaa istua toisen viereen ellei ole aivan pakko, oman tilan tarve on kansainvälisesti mitattuna melko suuri.

Seuraavan selkänojaongelman varalle täytynee vain harjoitella ahkerasti repliikkiä: ”Anteeksi, haittaako jos kallistan selkänojaani?” 

Miten on, saako selkänojaa kallistella? Äänestä ja perustele kommenteissa.

Oodi Suomen pohjoiselle!

Pohjois-Suomi on mitä mainioin paikka asua monestakin eri syystä. Mitä meillä on, mitä etelässä asuvilla ei ole: Juha Sipilä, hyvää jääkiekkoa ja sitä aitoa suomalaista sisua. Ja tämän lisäksi myös aivan samperin kylmä, liikaa sääskiä ja talvisin aurinkoa ei lainkaan.

Listasimme ytimekkäästi asiat, jota ainoastaan pohjoisen likat ja pojat voivat ymmärtää.

 1. Kesällä yhden viikon ajan valtatie nelosella, eli Pohjantiellä voi havaita massiivisen karavaanirallin, ja kaikki täkäläiset kyllä tietävät mistä on kyse.
 2. Kun Etelä-Suomessa meuhkataan yksityisautoilun vähentämisestä, jokainen pohjoisesta kotoisin oleva tietää, että täällä ei selviäisi päivääkään ilman omaa pirssiä. Toimiva joukkoliikenne siintää lähinnä epätodellisissa unissa. Tämän vuoksi lähes kaikki aikuisuutta lähestyvät nuorisolaiset hankkivat ajokortin – kelläpä ei olisi ajokorttia?
 3. Pohjoinen on Osuuskauppa Arinan valtakuntaa ja vihreä kortti kovaa valuuttaa. Alta pois yksityisyrittäjät, Arina tulloo! 
 4. Raahesta saa Suomen parhaat kebabit ja Oulusta Suomen parhaat känkyt, eli pizzat. Ja jokainen oululainen jaksaa varmasti kertoa tästä sinulle ja taivastella, miten etelässä ei saa kunnon roskaruokaa.
 5. Lumi ei yllätä autoilijoita, sillä talvella sataa lunta. Eikä pohjoisessa tunneta käsitettä seksihelle, kiitos räkän. Pohjoisen kesäöissä intiimialueita imuuttelee ainoastaan hyttyset.
 6. Se on tarakka. Pulinat pois.
 7. On todellinen uhka, että juhannuksena tulee lunta, räntää tai rakeita, ja se on ihan okei. Hyvällä lykyllä jäät ovat irronneet juhannukseen mennessä.
 8. Mukavaa koko perheen viikonlopputekemistä on ajaa rajalle Ikeaan ja Snuskungeniin
 9. Villieläinten uhittelu ei ole pelkkää legendaa. Pohjoisessa ihan oikeasti on susia ja tielle säntäileviä poroeläimiä. Ranuan eläinpuistossa meillä on myös jääkarhuja.
 10. Ranuan eläinpuistoa sivuten, tässä seuraa Pohjois-Suomen lomakohteiden kerma: Oulu Eden, Katinkulta, Kemin lumilinna, Joulupukin pajakylä ja Karhunkierros. Pitäkää Lintsinne, meillä on Kierikkikeskus!
 11. Ja kun pohjoisessa asuva päättääkin muuttaa etelään, hänestä tulee junantuoma. Hän saa kuulla naljailua murteestaan ja siitä, kuinka ei osaa toimia julkisissa, sekä typerien stadilaisten utelua siitä, onko kaikki pohjoisessa asuvat naimisissa serkkujensa kanssa.

Yle Areenan kesäohjelmisto hellii romanttisten elokuvien ystäviä.

IS TV-LEHTI: Yle Areenan kesän romanttisten elokuvien ehdoton tähti on Rachel Leigh Cook, 38, joka nähdään pääosassa peräti kolmessa Areenan kesäelokuvassa.

Mallina uransa aloittanut Cook ponnahti tähdeksi jo teini-ikäisenä ja esiintyi 1990-luvulla lukuisissa suosituissa tv-sarjoissa ja elokuvissa. Lastenlikkojen klubi (1995) ja Sinussa on se jokin (1999) tekivät näyttelijästä aikansa teini-idolin.

Hollywood-tähteys on sittemmin vaihtunut kiireiseen lapsiperheen arkeen, mutta viime vuosina Cook on palannut hiljalleen takaisin näyttelemisen pariin.

Nykyään Cook tunnetaan etenkin kepeiden chick flick -tv-elokuvien sankarittarena. Chick flick -termillä viitataan elokuviin, joissa pääosassa nähdään yleensä nuori sinkkunainen, joka monen kommelluksen kautta löytää elämäänsä rakkauden.

Mikäpä olisikaan parempaa hurmaavassa kesäelokuvassa kuin sympaattinen sankaritar ja elokuvan lopussa kuultavat maagiset sanat: Minä rakastan sinua.

Erityisen suosituiksi Cookin tähdittämistä romanttisista elokuvista ovat nousseet Autumn in the Vineyard ja sen jatko-osa Summer in the Vineyard, jotka Cook myös tuotti. Vancouverin henkeäsalpaavan kauniissa maisemissa kuvatut elokuvat perustuvat kirjailija Marina Adairin samannimisiin teoksiin.

Vuonna 2016 ja 2017 julkaistuissa tv-elokuvissa Cook esittää Frankieta, joka joutuu olosuhteiden pakosta jakamaan viinitilan omistuksen kilpailevan viinisuvun komean Naten (Brendan Penny) kanssa. Kuten arvata saattaa, lempi leiskuu viinitilalla, kun entiset vihamiehet joutuvat lyömään hynttyyt yhteen voittaakseen viinikilpailun.

Talvella 2018 julkaistussa Frozen In Love -elokuvassa Cook puolestaan esittää Marya, joka taistelee huonosti menestyvän kirjakauppansa kanssa. Marylle tarjoutuu erikoinen mahdollisuus saada apua kirjakaupalleen, jos hän suostuu auttamaan pahan pojan maineessa olevaa jääkiekkoilija Adamia (Nial Matter).

”Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista.”

Cook on kertonut haastatteluissa elokuvan olevan yksi hänen uransa rakkaimmista projekteista, sillä elokuvan juoni on hänen käsialaansa.

– Sain idean elokuvaan vuosia sitten. Olin katsonut Frasier-sarjaa, ja pidin ideasta näytellä hahmoa, joka on vähän liian fiksu. Urheiluelokuvat olivat pakkomielteeni, joten mietin, miten saisin nämä kaksi asiaa yhdistettyä. Sitten minulla välähti. Idea on ollut takaraivossani kaikki nämä vuodet, Cook on kertonut Huffington Postin haastattelussa.

Perhe-elämän ja kiireisen kuvausaikataulun yhdistäminen on näyttelijän mukaan ollut melkoinen haaste. Alunperin Hallmark Channelille kuvatut tv-elokuvat on nimittäin tehty hyvin nopealla aikataululla.

– Menikö siinä kuvauksissa päiviä vai viikkoja, en edes muista. Elämä kahden pienen lapsen kanssa ja kuvauspaikan ja kodin välillä matkustaminen on tehnyt asioista entistä vaikeampaa.

A Wish Come True, Valentine Ever After, Love is Complicated, Autumn in the Vineyard, Summer in the Vineyard ja Frozen in Love julkaistaan Yle Areenassa to 21.6. klo 6.00.  Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa 31.8. asti.