Kuva Jouni Harala
Kuva Jouni Harala

Vielä marraskuussa laulaja-näyttelijä Saija-Reetta Kotirinta oli onnellisesti naimisissa. Nyt hän on keskellä erokriisiä. Uskoin että olemme aina yhdessä.

Viime viikkoina näyttelijä, laulaja Saija-Reetta Kotirinta, 37, on luukuttanut nonstoppina Johanna Kurkelan Kuule minun ääneni -kappaletta. Ystävä lähetti oman lempikappaleensa Saija-Reetalle avuksi akuuttiin hätään, ja hyvin on lohdutusbiisi tehnyt tehtävänsä.

Sen soidessa Saija on käpertynyt sohvan nurkkaan ja itkenyt silmänsä punaiseksi. Sitä kuunnellessa hän on ihmetellyt, surrut ja vihannut, mutta myös voimistunut.

– Biisi on kuin rukous. Että, Jumala auta minua, tämä on hirveä tilanne, Saija-Reetta sanoo.

Vielä joulukuussa Saija-Reetta oli onnellisesti naimisissa tv:stä tutun toimittajan Ivan Puopolon kanssa. Tai niin hän kuvitteli. Takana oli pikkulapsiperheelle tyypillinen kaoottinen vuosi, jonka aikana oli säädetty aikatauluja, etsitty lastenhoitajia, juostu junaan, ikävöity vieraalla paikkakunnalla ja kärsitty huonoa omaatuntoa. Kaaoksesta tunnuttiin kuitenkin selviytyvän, ja syksyllä Saija-Reetta teki innoissaan lauluja esikoislevylleen, jonka oli tarkoitus ilmestyä tänä keväänä.

Vuoden kruunasi kahden kesken tehty matka Lontooseen. Se oli toisen hääpäivän lahja Saija-Reetalle puolisolta. Viikonlopun aikana pariskunta jännitti tenniksen ATP-turnauksen katsomossa, nauroi stand up -klubilla ja kävi tietenkin katsomassa musikaalia. Matka oli kaikin puolin onnistunut.

Viikkoa myöhemmin Saija-Reetta jätettiin.

– En olisi halunnut erota. Rakastan edelleen ex-miestäni. Se on kauhea kolaus itsetunnolle, kun ei enää kelpaa.

Rakkaus loppuu

Jätetyksi tuleminen oli Saijalle sokki. Vaikka arki olikin yrittänyt ottaa parista niskalenkkiä, Saija-Reetta oli kuvitellut, että hänellä ja hänen miehellään on samanlaiset tulevaisuudensuunnitelmat.

– Jos minulle sanotaan, että minua rakastetaan  ja minun kanssa halutaan olla, niin totta kai uskon sen.

– Mutta ymmärrän myös, ettei minulle ole valehdeltu. Se on ollut hänelle totta juuri sillä hetkellä. Ihmiset muuttuvat eikä ketään voi pakottaa rakastamaan tai vaatia tilille, jos tunteet muuttuvat.  

Jokaisen jätetyn tavoin Saija-Reetta halusi kaivaa esille eron syyt. Hän mietti oliko itse ollut sokea, kun ei ollut tajunnut miten huonolla tolalla asiat ovat.

– Aluksi yritin tivata puolisoltani, että miten kauan ja miksi ja milloin lakkasit rakastamasta. Minulla oli hirveä jätetyn osapuolen kyselemisen tarve. Mutta eihän kysymykseen 'mikset enää rakasta mua' voi saada mitään oikeaa vastausta. 

Hassuinta on, että Saija myös ymmärtää exäänsä, sillä hän on itse aiemmin usein ollut se, joka jättää.  

– Tiedän omasta kokemuksesta, ettei jättäjällä ole aina antaa tyhjentävää selitystä. Lähinnä hän haluaa olla diplomaattinen eikä loukata toista enempää.

Saija-Reetta on varma, että melkein kaikissa pitkissä parisuhteissa tulee ihastumisia. Hänen mielestään jokainen saakin omassa päässään ajatella mitä haluaa, kunhan pitää ajatukset ominaan eikä niistä seuraa konkreettisia tekoja.

– Uskollisuudesta en tingi, mutta kaikissa parisuhteissani olen antanut paljon vapautta tulla ja mennä. Mitään pirttihirmua minusta ei saa tekemälläkään.

Koko haastattelu Me Naisten numerossa 3/2012.