Kuvat
Jussi Vierimaa
Kirkkoherra Kari Kanala tsemppaa meitä selviytymään yhdessä vaikeista ajoista.
Kirkkoherra Kari Kanala tsemppaa meitä selviytymään yhdessä vaikeista ajoista.

Koronan aiheuttamissa poikkeusoloissa moni meistä tuntee olevansa yksin. Ensitreffit alttarilla -sarjasta tuttu kirkkoherra Kari Kanala antaa 7 neuvoa, joista hyötyy jokainen.

1. Löydä ilo läheltä

 ”Monet tärkeät asiat ovat yllättävän lähellä. Se, mikä ennen pakotti liikkeelle, ei olekaan enää tarpeellista. Tee matka vaikkapa metsään, puistoon tai muistoihin. Näinä päivinä siihen on aikaa. Meitä rajoitetaan ulkoisesti, mutta sisimmältämme saamme olla vapaita. Lähelle voi olla melkoisen pitkä matka. ”

2. Luota itseesi ja muihin

 ”Kuinka voin luottaa toiseen, ellen luota itseeni? Luottamus omiin voimiin syntyy itsetuntemuksesta. Syvimmältään meistä jokaisella on kaipuu rakastaa ja tulla rakastetuksi. Nyt on mahdollisuus pohtia sitä, mikä on inhimillistä ja meille kaikille yhteistä. On myös aika muistaa ystäviä, ihmisiä, joiden kanssa hyvät asiat, kohtaamiset ja elämä tapahtuvat. Lahja on hyvä ystävä. Hän, joka odottaa puhelinsoiton päässä.”

3. Usko siihen, että elämä kantaa

 ”Ota löysin rantein, älä jännitä. Ota vastaan mitä tarjoo elämä. Nämä viisaat sanat ovat alkujaan Veikko Lavin kappaleesta. Ihminen pyrkii hallitsemaan elämää. Entä jos antaisimme vaihteeksi elämän hallita meitä? On lohdullista ajatella, että jos se toisinaan tarjoaa pahaa, tarjoaa se vielä hyvääkin: runsain mitoin ja odottamatta.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Ajattele, että elät nyt ikimuistoista aikaa

 ”Tietääkö ihminen etukäteen elävänsä hetken, jonka tulee muistamaan? kirjoitti aikanaan Jörn Donner. Ei epäilystäkään siitä, ettemmekö tulisi muistamaan näitä päiviä. Vaan mitä me niistä muistamme: kenties tyhjät vessapaperihyllyt marketissa? Emme, vaan ihmisten halun löytää toisensa, löytää mieltä ja merkitystä tähän elämään.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Ymmärrä tunteitasi

 ”Tunteet ovat tietoa meistä itsestämme. Pelko syntyy siitä, että koemme kaiken sen, mitä rakastamme, olevan vaarassa. Suru syntyy siitä, kun rakas on poissa.  Toivo siitä, kun suuntaudumme häntä kohti. Mutta suurin tunteista on ilo. Siitä syntyy rakkaus, joka on pakotonta ja vapaata. Juuri nyt tarvitsemme tunteista kipeimmin lempeyttä ja armollisuutta sekä itseämme että muita kohtaan. ”

6. Hyväksy epätäydellisyys

 ”Eräällä intiaaniheimolla on tapana kutoa matot niin, että jokaiseen jää reikä. Siitä henki pääsee sisään.

Tarvitsemme elämäämme reikiä ja rosoa, tarttumapintaa ja epätäydellisyyttä, johon vajota ja turvautua. Sillä rakkaus on halkeama helvetin muurissa.

Ehkä voimme ajatella todellisuuteemme ilmestyneen roson, koronaviruksen, myös lähentävän meitä, tuovan rakkaudellisuutta elämäämme. Jo nyt esimerkiksi nettikeskustelujen sävy on muuttunut aiempaa lempeämmäksi. ”

7. Muista, ettet ole yksin

 ”Pidä huolta lähimmistäsi, levitä osaltasi hyvää eteenpäin. Erään jalkapalloseuran kannattajat laulavat sen ääneen: You’ll never walk alone. Psalmissa taas sanotaan: Lievitä sydämeni tuska, ota pois minun ahdistukseni.

Sanojen ytimessä on ihmisen kokemus omasta sisäisestä maailmasta ja luottamuksesta johonkin itseä suurempaan. Koronavirus pakottaa meidät käpertymään tahoillemme, etäälle toisistamme. Toivo paremmasta kuitenkin avaa ovet ja ikkunat. Me selviydymme tästäkin. Yhdessä.”

 

Vierailija

Kirkkoherralla taitaa nyt kirkon tärkein sanoma olla hukassa? Jumalan varjelus, rukous hädän keskellä ja rauha joka käy yli ymmärryksen, kun laittaa turvan elämässä näihin kirkonkin edustamiin ikuisiin arvoihin. Ne kantavat taatusti parhaiten, eivät Kanalan neuvot siihen päälle huonoja ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla