Kari Aihisella on sukuvikana vankka fleda ja positiivinen ajattelu. Vuoden sisään ravintoloitsijan asenteen on pannut koville korona ja avioero.

Oliko kokki lapsuuden toiveammattisi?

Ei ollut! Yritin vielä kokkikoulun jälkeen olla pitkään urheilija. Pelasin jääkiekkoa Turussa vuoteen 2000, minkä jälkeen muutin Helsinkiin ja aloitin gourmee-kokkina erään hotellin ravintolassa.

Mikä on oma lohturuokasi?

Kyllä se on jokin pasta. Jos on voita ja parmesaania, niin hyvä tulee. Usein kyllä kärsin vapaapäivinä suutarin lapsi -syndroomasta ja syön ulkona. Strindbergillä huudan aina jo ovella ”Bellmanin pannu!” ja pöytään ilmestyy lasi punkkua ennen kuin ehdin istua alas.

Meneekö sinulla ikinä hermo?

Pyrin luomaan ympärilleni positiivista energiaa. Kotona hermostun harvoin, mutta sitten saatan kerralla huutaa niin, että kuuluu naapurikadullekin. Poikani ovat nyt 11- ja 8-vuotiaita ja ymmärtävät kyllä katseesta, jos isi on hermostunut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten hoidat hiuspehkoasi?

Pesen herkän päänahan sampoolla ja perään laitan joskus hoitoainetta. Sitten föönaan tukan kuivaksi. Lopuksi laitan hiusvahaa, operaatio kestää noin 5–6 minuuttia. Armeijan jälkeen olen pitänyt tällaista Bon Jovi -fledaa. Minulla on Aihisen sukuvikana hyvä ja vankka hiuspohja, joten mikäs tässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnetko itsesi enemmän turkulaiseksi vai stadilaiseksi?

Olen asunut tänä vuonna 20 vuotta Helsingissä ja huomannut, että turkulaisuus on alkanut vähän haihtua. Tunnustan aina juureni ja olen aina turkulainen, mutta Turku ei tunnu enää samalta kuin nuorempana. Oman ravintolan takia käyn Turussa kerran pari viikossa.

Milloin on ollut taloudellisesti tiukinta?

Kyllä se on tänä vuonna. Aloitin viime vuoden toukokuussa päätoimisena yrittäjänä ja jäin pois palkkatöistä. Teimme koko syksyn valtavasti töitä ja saimme yrityksen voitolliseksi. Sitten tuli korona, ja nyt aloitamme kesän toiminnan taas takamatkalta. Viimeisen vuoden ajan olen koko ajan kärsinyt pienestä jännityksestä ja vatsakivusta. Vaikka hommaan on hyvä usko ja olen ratkaisukeskeinen ihminen, niin välillä olen myös murehtinut.

Oletko koskaan pelännyt terveytesi puolesta?

Kyllä. Kolme vuotta sitten olin keittiöpäällikkönä Savoyssa ja pyöritin samalla Roster-ravintoloita Helsingissä ja Turussa. Kun päälle olivat vielä tv-työt, niin sydän pamppaili muutaman kerran niin, että ehdin pelästyä. Yksityisyrittäjäisäni oli vain vuoden vanhempi kuin minä nyt, kun hän kuoli aivoinfarktiin. Sain lääkäriltä ohjeen ottaa iisimmin. Lepäilin illan ja vielä seuraavan päivän. Uskon, että urheilijataustastani on ollut jaksamisessa hyötyä. Nykyään lopetan työt ennen kuin tuntuu siltä, että happi alkaa loppua. Jos jotain jää tekemättä, niin sitten jää. Jatkuvan riittämättömyyden tunteen kanssa pitää vain oppia elämään.


Oletko koskaan kokenut fyysistä väkivaltaa?

Junnuna luikin aina tappelutilanteissa pakoon, enkä ole ollut osallisena nujakoissa. Olen myös kokenut hyvän ja turvallisen lapsuuden. Kaukalossa kamppailu kuuluu lajiin. Maalin edessä tulee aina vähän poikittaista.

Mitä tekisit, jos sinulla olisi 15 minuuttia aikaa ennen kuin maailma tuhoutuu?

Siinä olisi aika perusasioiden äärellä, tuskin mitään pastacarbonaraa alkaisi keittelemään. Varmaan soitto äidille, että kiitos kaikesta! Hakisin pojat kainaloon ja puhuisin jotain lätkähölinää, että me ollaan maagisen hyvä ykkösketju, antaa tulla mitä vaan!

Mitä kirosanaa käytät eniten?

Vee-alkuista sanaa. Se on perisyntini, en ole siitä ylpeä ja olen yrittänyt päästä tavasta eroon. Silloin tällöin joku positiivinen perkele on hyväksyttävää.

Kenen kanssa olet viettänyt koronakevään?

Lasten kanssa ja yksin. Vaikka taloudellisesti on ollut epävarmaa, niin olen ajatellut tätä korona-aikaa myös Jumalan suomana kahden kuukauden breikkinä. Nyt olen saanut kerättyä henkiset voimavarat.

Elämäsi pahin epäonnistuminen ja suurin onnistuminen?

Kyllä ero 19 vuoden liiton jälkeen on pahin epäonnistuminen, vaikka päätös olikin yhteisymmärryksessä tehty. Avioliitto edustaa minulle yhä pyhää asiaa. Haluaisin ajatella, että olen paras isä, se olisi suurin onnistuminen. Ei voi oikein verrata niitä kahta, että on saanut kaksi fantastista jätkää ja että on kovan työn kautta saanut ravintoloita voitollisiksi ja voittanut työssään palkintoja.

Millainen olet sinkkuna?

Kai mä olen sama Kape Aihinen, vaikka onhan avioero ollut raskas juttu ja korona-aika vielä siihen päälle. En ole oikein ehtinyt kokea itseäni edes sinkuksi; en ole juossut Teatterin vipissä bailaamassa rickymartinina paita auki. Olen keskittynyt pitämään ravintolat kunnossa ja huolehtimaan pojista. Voisi sanoa, että olen ollut toipilaana. Kun minulla on murheita, vetäydyn. Olen omissa oloissani ja vaitonaisempi.

Mikä olisi parasta, mitä tänä kesänä voisi tapahtua?

Toivon, että Turun ravintolamme halkeaa asiakkaista, ja että ihmiset muutenkin löytäisivät taas ravintoloihin. Muuten toivon aurinkoisia päiviä mökillä.

Kari Aihinen

  • 48-vuotias ravintola-alan yrittäjä ja tv-kasvo. Tunnetaan Kaappaus keittiössä -ohjelmasta. Luotsaa syksyllä Master Chef Suomea.
  • Turun Roster-ravintola avasi ovensa 2.6. Version Helsingissä avautuu aikaisintaan elokuussa.
  • Asuu kahden poikansa kanssa Helsingissä.
Lady smile

Täytyy sanoa, että tässä on kokki josta pidän. Katson mieluusti ohjelmia, joissa hän on. Toimissaan rauhallinen, selkeä sanainen ja mikä ihana rauhallinen ääni ja niin, onhan hän myös ilo silmälle :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla