Seksuaaliterapeutti Minna Oulasmaa on pohtinut paljon sitä, miten temperamenttierot vaikuttavat parisuhteessa.

Seksuaaliterapeutti ja Väestöliiton asiantuntija Minna Oulasmaa, 52, tapasi  kuusi vuotta sitten netin treffisivustolla kiinnostavalta vaikuttavan miehen. Tuolloin Minnalla oli takanaan jo useampia eroja. Hän oli alkanut miettiä, eikö ammatistaan huolimatta saisi omaa parisuhdettaan onnistumaan millään.

Mika Pesosen tapaaminen muutti kuitenkin kaiken.

– Mikan kanssa kolahti heti. Olimme molemmat saaneet elämänkokemusta tahoillamme ja ymmärsimme, että tässä on jotakin erityistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työssään seksuaaliterapeuttina Minna Oulasmaa on joutunut pohtimaan paljon sitä, miten ihmisten väliset temperamenttierot heijastuvat parisuhteeseen ja esimerkiksi intiimielämään. Pohdinta on ollut läsnä myös omassa parisuhteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Minä olen äärimmäisen introvertti ihminen, Mika taas enemmän ekstrovertti. Puhumme temperamenttieroistamme päivittäin, Minna toteaa.  

Minna ja Mika päättivät kirjoittaa yhdessä ihmissuhteita käsittelevän kirjan syventääkseen suhdettaan. Yhteistyössä syntyi teos Hehkua elämään – Kuusi onnesi avainta (Docendo 2016). Kirjassa pohditaan myös sitä, miten temperamentiltaan poikkeavat ihmiset voivat onnistua yhdessä.

– Seksuaalisuus on kokonaisvaltainen asia, joka menee paljon temperamenttieroja syvemmälle. Jos ihmisten välinen henkinen yhteys on kunnossa ja suhteesta löytyy arvostusta, kunnioitusta ja rohkaisua, temperamenteiltaan hyvinkin erilaiset ihmiset voivat löytää yhteisen sävelen, Oulasmaa sanoo. 

Tärkeä läsnäolo

Toisin voisi luulla. Monien mielikuvissa introvertit ovat hiljaisia ja vetäytyviä oman tilansa vaalijoita, ekstrovertit taas eloisia seurueen keskipisteitä.

”Intiimissä suhteessa introvertti saattaa olla hyvinkin intensiivinen ja tunteitaan näyttävä kumppani.”

– Ihmisten parissa avoin ekstrovertti saattaa intiimissä suhteessa olla estynyt, introvertti taas hyvinkin intensiivinen ja tunteitaan näyttävä kumppani, Oulasmaa sanoo. 

Kahden temperamentiltaan erilaisen ihmisen parisuhteessa saattaa tulla vastaan haastavia tilanteita. Työssään seksuaaliterapeuttina Oulasmaa setvii sellaisia usein.

– Jos parin toinen osapuoli on kovin asiakeskeinen ja tunneilmaisultaan hillitty ja toinen kaipaa jatkuvasti kehuja ja tsemppausta, voidaan törmätä isoihin ongelmiin. Toinen ei ehkä osaa osoittaa sellaista huomiota, jollaiselle toinen saattaa olla hyvinkin perso.

Hyvä tahto auttaa pitkälle

Silti suhde voi onnistua, jos molemmilla riittää hyvää tahtoa. Kun huomaa, että tietyt asiat ovat rakkaimmalle ihmiselle tärkeitä, voi käytöstään tietoisesti muuttaa suhdetta kannattelevaan suuntaan. 

– Ihminen voi valita sen, miten käyttäytyy. Kompromissit ja toisen huomiointi auttavat, Oulasmaa sanoo.

Joskus voi silti käydä niin, ettei hyvä tahto riitä. Joku ei halua muuttaa omaa käytöstään piiruakaan eikä tulla kumppaniaan puolitiehen vastaan. Toisinaan ylittämättömäksi ongelmaksi muodostuu seksuaalisten halujen kohtaamattomuus. Toinen tahtoisi vaikka joka päivä, toiselle riittää kerran kolmessa kuukaudessa.

– Usein lasten syntymä on suhteessa tietynlainen taitekohta. Enää ei olekaan kyse kahden aikuisen suhteesta, vaan perhe-elämästä.

– Silloin saattaa käydä niin, että liian suuri keskinäinen erilaisuus – oli kyse sitten temperamenttieroista tai halujen eritahtisuudesta – nousee kynnyskysymykseksi, ja liitto päättyy eroon, Minna Oulasmaa toteaa.

Oli temperamentti mikä tahansa, seksuaalisuudessa tärkeintä on olla aidosti läsnä, Oulasmaa uskoo.

– Jos toisen aloite ei innosta, voi torjunnankin tehdä lempeästi, sanoa vaikka, ettei juuri nyt ole riittävästi läsnäolon kykyä, mutta palataan asiaan myöhemmin, hän kuvailee. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla