Kuvat
Ninna Lindström
Virpi Hämeen-Anttila ei nykyään omista lainkaan vaakaa.
Virpi Hämeen-Anttila ei nykyään omista lainkaan vaakaa.

”Liikalihava, lättäjalat”, lääkäri kirjoitti 13-vuotiaan Virpi Hämeen-Anttilan papereihin. Siitä alkoi kymmenien vuosien rankka laihdutuskierre.

Virpi Hämeen-Anttila kertoo olleensa lapsena yksinäinen ja hiljainen tyttö.

– Olin arka kuin hiiri. Näytin hoitamattomalta ja laiminlyödyltä, 61-vuotias kirjailija muistelee.

Alaluokilla Virpiä kiusattiin. Kotonakin oli vaikeaa. Kotia hallitsi aggressiivinen isä, jonka raivokohtaukset saattoivat alkaa mistä tahansa. Äiti vetäytyi omiin maailmoihinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pian Virpi alkoi kärsiä myös kivuista. Virpillä on synnynnäisesti hauras selkäranka, ja se alkoi oireilla tytön venyessä pituutta. Lohtua antoi ruoka. Kotona syötiin tuhdisti, ja herkkuja annettiin palkintona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

13-vuotiaana koulun terveystarkastuksessa Virpi oli 160 senttiä pitkä ja painoi 71,5 kiloa.

– Lääkäri kirjoitti papereihin kaksi sanaa: liikalihava, lättäjalat. Vartaloni oli äkkiä muuttunut vieraaksi ja suhteeni siihen vaikeaksi.

Virpi sai koulusta tiukat laihdutusohjeet. Hän alkoi rajoittaa syömisiään ja laihtui normaalipainoon. Ankara dieetti johti kuitenkin ahmimiseen. Virpi alkoi syödä entistä enemmän surun ja häpeän tunteisiinsa ja lihoi lisää.

– 16-vuotiaana painoin yli 120 kiloa. Se, että jokin ulkoinen auktoriteetti oli määritellyt minut kelpaamattomaksi, oli saanut ongelmani räjähtämään käsiin.

Opiskeluaikana Virpi laihdutti noin puolet painostaan lyhyessä ajassa – niin rajusti, että sai munuaisoireita.

Paino jojoili vuosia.

Nykyään Virpi kohtelee kehoaan kuin ystävää. Sopusointuisen suhteen muodostuminen on vienyt vuosikymmeniä. Virpi muistelee kauhulla nuoruutensa ankaria laihdutuskuureja ja sitä vihamielisyyttä, jolla hän niin pitkään suhtautui vartaloonsa.

– Olen paininut kehonkuvani kanssa yli 50 vuotta.

Virpin pitkä kipuilu kiteytyi lopulta omakohtaiseksi Paino-nimiseksi kirjaksi.

– Ymmärsin, että moni muukin on minun laillani käynyt läpi raa’an kehoviha-laihdutuskierteen, jonka seurauksena suhde ruokaan ja liikuntaan on vääristynyt, Virpi toteaa.

– Ajattelin, että nyt saa riittää. Minun tarinani on matka itsensä mitätöinnistä itsensä hyväksymiseen, ja uskon sen auttavan monia muita.

Nykyään Virpi uskoo, että liian tiukat dieetit, jotka altistavat ihmiset niin sanotuille repsahduksille, ovat turhia ja terveydelle vaarallisia. Virpin mukaan ihmisen tulisi pyrkiä tasapainoiseen elämään eikä turvautua liian niukkoihin kaloreihin perustuviin dieetteihin.

– Ulkoinen olemus ei millään lailla heijastele ihmisen kykyjä, älyä tai sisäistä maailmaa.

Millainen on Virpi Hämeen-Anttilan suhde ruokaan ja liikuntaan nyt? Miksi painoindeksi on hänestä vääränlainen tapa mitata ihmistä? Miksi Virpi ei omista lainkaan vaakaa? Lue Me Naisten tuoreesta numerosta 2/2020. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Mira

Isän antamalla hyväksynnällä ja arvostavalla suhtautumisella naissukupuoleen yleensä on suuri merkitys tyttären hyvinvoinnille, itsetunnolle ja itsevarmuudelle.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla