Angelina Jolie puhui kesäkuussa 2014 Lontoossa järjestetyssä konferenssissa seksuaalisesta väkivallasta konflikteissa. Kuva: Reuters
Angelina Jolie puhui kesäkuussa 2014 Lontoossa järjestetyssä konferenssissa seksuaalisesta väkivallasta konflikteissa. Kuva: Reuters

Damen arvonimen saanut Angelina Jolie on kaiken fanituksen arvoinen.

Näyttelijä ja hyväntekijä Angelina Jolie, 39, vastaanotti perjantaina kuningatar Elisabetilta kunniaritarin titteliä vastaavan Dame-arvonimen edistettyään Britannian ulkopolitiikkaa toimimalla aktiivisesti seksuaalisen väkivallan estämiseksi konfliktialueilla. Moni rakastaa Angelina Jolieta – ja syystä!

1. Hyväntekijä

Jolie on monessa mukana. Hän entinen YK:n pakolaisjärjestön hyväntahdon lähettiläs ja nykyinen erityislähettiläs sekä ollut perustamassa Britanniaan aloitetta, jonka tarkoitus on estää seksuaalista väkivaltaa konfliktialueilla. Vuonna 2011 hän käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan In the Land of Blood and Honey, joka kertoo sodasta entisen Jugoslavian alueella. Jolie on lisäksi osallistunut hyväntekeväisyystyöhön Darfurin konfliktissa ja tukenut rahallisesti pakistanilaista lasten oikeuksien puolustajaa Malala Yousafzaita.

2. Myös aallonpohjia

Jolien näennäisen täydellisen perheonnen taustalla on rankkoja nuoruuden kokemuksia kuten syömishäiriöitä, itsemurha-ajatuksia, viiltelyä, sadomasokismia ja huumeita. Hän on tehnyt kenen tahansa tavoin töitä saavuttaakseeni nykyisen elämänsä, ja vasta aviomies Brad Pittin on kerrottu rauhoittaneen hänet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Jolien mukana konferenssissa oli myös hänen puolisonsa Brad Pitt. Kuva: Reuters

3. Tasavertaisien oikeuksien ajaja

Brad Pitt ja Angelina Jolie ilmoittivat vuonna 2009, etteivät aio mennä naimisiin ennen kuin homo- ja lesboparien avioliitot sallitaan kaikkialla Yhdysvalloissa. He kuitenkin menivät kihloihin vuonna 2012 seitsemän vuoden seurustelun jälkeen, ja monien ulkomaisten medioiden mukaan he saattoivat mennä naimisiin salaa vuoden 2013 jouluna. Angelina Jolie on biseksuaali, ja hänellä on ollut suhde esimerkiksi entiseen vastanäyttelijäänsä ja Calvin Klein -malliin Jenny Shimizuun.

4. Rohkeita päätöksiä

Vuonna 2013 Angelina Jolie kertoi The New York Timesissa julkaistussa kolumnissaan poistattaneensa rintansa alentaakseen riskiään sairastua rintasyöpään ja aikovansa mennä myös ennaltaehkäisevään munasarjaleikkaukseen. Angelinan oma äiti menehtyi munasarjasyöpään 56-vuotiaana.

5. Äitiys ei ole vain biologista

Jolien ja Pittin kahdeksanhenkiseen perheeseen kuuluvat adoptiolapset Maddox Chivan, 12, Pax Thien, 10, ja Zahara Marley, 9,  ja biologiset lapset Shiloh Nouvel, 8, ja 5-vuotiaat kaksoset Knox Leon Ja Vivienne Marcheline. Pariskunnan on kerrottu harkitsevan neljättä adoptiolasta. Perheen ensimmäinen adoptiolapsi Maddox on adoptoitu Kambodzasta, Zahara Etiopiasta ja Pax Vietnamista.

Lue myös:

Angelina Jolie aikoo jättää näyttelemisen – mitä jäämme kaipaamaan?

Pahatar-elokuvan suomalaismodisti Hannu Viitala hurmasi Angelina Jolien

Angelina Jolie leikkautti rintansa ehkäistäkseen syövän

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla