ET
Vain kolmasosa skandaaleista johtaa Pohjoismaissa eroon tai erottamiseen. Vielä vuosina 1980–2009 eroon johti lähes puolet kohuista. Kuvat: Sanoma-arkisto
Vain kolmasosa skandaaleista johtaa Pohjoismaissa eroon tai erottamiseen. Vielä vuosina 1980–2009 eroon johti lähes puolet kohuista. Kuvat: Sanoma-arkisto

Poliitikot ovat aina aiheuttaneet kohuja. Niiltä tuskin välttyvät uudetkaan kansanedustajat, jotka valitaan vaaleissa 14. huhtikuuta.

Vihjailevat tekstiviestit, Arctia Shipping -kohu, Irak-vuoto ja golf-tuet. Nämä kohut ovat johtaneet 2000-luvulla ulkoministeri Ilkka Kanervan, kehitysministeri Heidi Hautalan, pääministeri Anneli Jäätteenmäen ja kulttuuriministeri Suvi Lindénin eroon.

Poliitikkojen uskottavuutta ja luottamusta ovat aina nakertaneet myös alkoholiin, pukeutumiseen ja talousasioihin liittyvät töppäilyt. Harvan uraa ne silti ovat kokonaan tuhonneet.

Varsinkin poliitikkojen alkoholinkäyttöä hyssyteltiin pitkään. Vuodesta 1932 alkaen ministereillä oli jopa kyseenalainen etu saada Alkosta alennusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esimerkiksi vuonna 1972 Koskenkorvapullo maksoi kansalaisille 17,10 markkaa, mutta ministerit saivat sen 1,10 markalla. Etu loppui vasta 80-luvun puolivälissä. Silloin poliitikot joutuivat muutenkin ryhdistäytymään, eikä eduskunnan istuntosaliin menty enää päihtyneenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni poliitikko säikähti myös Ahti Karjalaisen potkuja. Presidentti Koivisto erotti entisen pääministerin Suomen Pankin pääjohtajan tehtävästä.

Muistatko nämä kohut 1900- ja 2000-luvuilta?

1933

Ministeri Juho Niukkasen väitettiin väärentäneen ministerien palkankorotusta koskevan pöytäkirjan.

1938

Ulkoministeri Rudolf Holsti joutui eroamaan kutsuttuaan diplomaattipäivillä päihtyneenä Adolf Hitleriä ”vesikauhuiseksi koiraksi”.

1953

Ministerit Matti Lepistö ja Onni Peltonen erosivat, kun heidän epäiltiin myöntäneen valtiontukea konkurssikypsälle Salaputki Oy:lle.

1979

Ahti Karjalainen jäi kiinni rattijuopumuksesta. Ura loppui 1983, kun hänet erotettiin Suomen Pankin pääjohtajan virasta.

1980-luku

”Rötösherrajahdissa” poliitikkoja ja virkamiehiä syytettiin lahjusrikoksista. Rötösherra-termin keksi Sirkka Vennamo.

1990


Valtakunnansovittelija Jorma Reini ja useat työmarkkinajohtajat lähettivät kikkelikortin tasa-arvoasian neuvottelukunnan tutkijalle Marianne Laxénille. Kuriirina toimi Ilkka Kanerva.

1993

Eduskunta erotti Kauko Juhantalon, kun entinen ministeri tuomittiin lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta teollisuusyhtlö Tampellaan liittyvässä koplausjutussa.

1996

Suomessa ei oltu valmiita keski-ikäisen naisen eroottisille teksteille, ja eduskunnan puhemiehen Riitta Uosukaisen Liehuva liekinvarsi -kirjasta nousi kohu.

2003

Kansanedustaja Rosa Meriläinen saapui eduskuntaan minihameessa. ”Roiskeläppä” on nykyään Työväenmuseo Werstaan kokoelmassa.

2008

Ilkka Kanerva joutui eroamaan ulko-ministerin tehtävästä, kun sadat viestit eroottisen tanssijan Johanna Tukiaisen kanssa tulivat julkisuuteen.


2008

Vuosia kestänyt vaalirahoituskohu sai alkunsa tv-ohjelmasta, jossa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli myönsi rikkovansa lakia vaalirahoituksen julkistamisesta. Syy oli se, ettei siitä ole säädetty mitään rangaistusta.

2013

Antti Kaikkonen erosi suuren valiokunnan varapuheenjohtajan tehtävästä sen jälkeen, kun hänet tuomittiin Nuorisosäätiön vaalirahajutussa viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

2017

Päihtynyt kansanedustaja Teuvo Hakkarainen pahoinpiteli ja ahdisteli seksuaalisesti kollegaansa Veera Ruohoa eduskunnassa.

Poliitikkojen parhaat sitaatit: Top 3

Poliitikot ovat lausuneet tunnekuohuissaan monia kuolemattomia mietteitä.

1975


”Saatanan tunarit.”

Presidentti Kekkonen haukkui poliittisia virkaniityksiä arvottelleet virkamiehet.

1987


”Voiko vitutukseen kuolla?”

Näin kommentoi Paavo Väyrynen, kun keskusta hävisi eduskuntavaalit.

1990


”Minä juon nyt kahvia”,

tiuski Harri Holkeri toimittajille, jotka tivasivat kommenttia presidenttikisasta.

Lähteet: Sanoma-arkisto, yle.fi

Tiesitkö?

Vain kolmasosa skandaaleista johtaa Pohjoismaissa eroon tai erottamiseen. Vielä vuosina 1980–2009 eroon johti lähes puolet kohuista.

Lähde: International Journal of Communication -lehdessä vuonna 2018 julkaistu tutkimus

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät täältä.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla